• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Očakávania boli po vystúpení v Malage u fanúšikov Patriotov Levice a aj basketbalovej verejnosti vysoké. Lenže otvárací duel v Európskom pohári FIBA nepriniesol aj napriek mohutnému finišu želanú koncovku. Balkan ukázal v dôležitých okamihoch dlhoročné skúsenosti z európskych súťaží a z Levíc si odnášal na úvod cennú výhru.

Patrioti mali pri tom dobrý nástup do stretnutia, postupne sa dostali ku kolektívnej hre, ktorá ich zdobila na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov. Zlomová sa ukázala druhá štvrtina, v ktorej upustili od svojej hry a len 10 bodov v ich podaní posadilo súpera z Bulharska na koňa. „Veľmi ťažko sa to hodnotí takto rýchlo po zápase. Do druhého polčasu sme im dali 10-bodový náskok, to ich podľa mňa trochu aj upokojilo a už viac-menej začali zápas kontrolovať. Škoda. Nevyšiel nám vstup do tretej štvrtiny, kedy sme po úvodnej trojke dostali ľahké koše a Balkan to úplne začal kontrolovať,“ zhodnotil tento úsek zápasu tréner Levíc Michal Madzin.

Balkan získal dvojciferný náskok a zároveň potrebnú hernú pohodu. Z tej ťažil v nasledujúcich minútach stretnutia, keď v jednej chvíli viedol aj o 20 bodov. „Nevadí, ak padne ofenzívna produktivita, ak ubránime. My sme v tejto časti toho veľa neubránili, dostali sme 91 bodov, čo je veľa na domácej pôde. Keď k tomu trochu vypadla ofenzíva, tak je potrebné sa spoliehať na obranu,“ myslí si pivot Boris Bojanovský.

„Žlto-zelení“ aktuálne riešia starosti najmä na poste rozohrávača, pre zranenie nezasiahol do hry Draško Kneževič a po takmer dvoch mesiacoch sa vrátil do rotácie H'enri Wade-Chatman. Ako vraví Ben Kovac, nie je to jednoduchá situácia: „Patrí to k basketbalu, k zraneniam prichádza. Draško Kneževič sa zranil, H'enri Wade-Chatman sa postupne vracia, takže nie je to ľahké, pretože o to väčší tlak je na Eda Kotáska a Dana Chabana. Musíme aj ostatní viac pomáhať na rozohrávke.“

DSC 8422

Našťastie, slovenský zástupca to vo svojom otváracom stretnutí Európskeho pohára FIBA nezabalil a v záverečnej časti dokázal ešte pomýšľať na obrat. Keď bol jeho tlak vo viacerých momentoch na maxime, tak prišiel nekompromisný trest od Balkanu. Primárne najväčšou útočnou hrozbou bola trojica Godfrey, Suarez a Harrow, spoločne dala 63 z 91 bodov tímu. „Súper dal v kľúčových momentoch, kedy sme sa nadychovali k doťahovaniu, veľmi dôležitý kôš. To hovorí aj o kvalite na druhej strane, presadili sa vtedy, keď to potrebovali, takže klobúk dole,“ vyjadril sa Madzin.

Svoj pohľad na záver zápasu prezradil aj Kovac: „Moment, keď sme sa trochu dotiahli, tak sme nedotiahli našu agresivitu tak, ako sme mali a potom neviem, možno skúsenosťou alebo väčším počtom odohraných zápasov v európskych pohároch, sme často dostali ďalšiu trojku. Stále sme len doťahovali, na konci to nestačilo.“

DSC 8525

Aj napriek parádnemu buzzer beateru v podaní Bojanovského na záver, to nebol pre Levice víťazný večer (83:91). Po prvom vystúpení v D-skupine nie je nič stratené, ale vzhľadom na to, že najbližšie tri zápasy ich v tejto súťaži čakajú u súperov, môže táto strata bodov mrzieť. „Potrebujeme mať 40-minútový výkon na maximum našich možností, to platí nielen o Európskom pohári FIBA, ale aj o lige. Tak musíme byť nastavení a hrať tak každý tretí deň, kedy máme zápas,“ vyhlásil kormidelník Patriotov.

Chuť si môžu napraviť už v sobotu v rámci ligy, do ich domovskej haly pricestuje Svit. „Musíme začať zápas hneď od začiatku na 100 percent, nemôžeme začať v štvrtej štvrtine. Treba si viac pomáhať, hrať agresívne a mať energiu, ktorá chýbala. Keď tieto veci budeme robiť, tak to určite budú iné zápasy,“ myslí si Kovac.

Foto: Lukáš Droppan