• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Až posledné kolo rozhodne o tom, kto skončí a kto bude pokračovať v Európskom pohári FIBA. Patrioti Levice musia opäť po týždni uspieť, ak chcú hrať v ďalšej fáze. V ceste im síce bude stáť česká Opava, ktorej majú rozhodne čo vracať. Aká je situácia u aktuálneho majstra Niké SBL, sme pre vás zhrnuli v našom predzápasovom preview.

Európsky pohár FIBA – D-skupina (streda 30. novembra o 19.00 h)

Patrioti Levice – BK Opava

Formulka o zápase roka platí v tomto prípade do bodky. Patrioti nastupujú do posledného vystúpenia v „déčku“ s povestným nožom na krku, pretože opäť len víťazstvo môže uchovať nádej na postup. Situácia pred záverečným kolom sa vyvinula tak, že všetky štyri tímy môžu postúpiť, respektíve skončiť účinkovanie v pohárovej Európe. „Čaká nás zápas roka, vnímame to s veľkým očakávaním a uvidíme, čo toto stretnutie prinesie. Som toho názoru, že všetci si uvedomujeme, o aký zápas ide a čo nám môže priniesť. O motiváciu máme postarané. Skupina sa napokon vyvinula veľmi zaujímavo a vyrovnane. Žiaden tím nemá pred posledným kolom nič isté, bude sa bojovať do poslednej minúty a sekundy,“ zamyslel sa tréner Levíc Michal Madzin.

Jeho tím sa môže po Prievidzi stať druhým slovenským družstvom, ktorému sa podarí prebojovať do ďalšej fázy Európskeho pohára FIBA. To by znamenalo minimálne 6-zápasovú porciu s ďalšími tímami z Európy. V hre je veľa, čo si uvedomujú aj samotní hráči. „Určite je to pre tento tím zápas roka, ale aj pre celú organizáciu, Levice a tamojší basketbal. My to však neberieme inak, je to pre nás normálne stretnutie. Budeme mať lepší prístup, ako tomu bolo v predchádzajúcich dvoch ligových stretnutiach, v ktorých sme nehrali náš basketbal. Nechceme si dať na seba tlak, ale je tam pozitívna nervozita, pretože sa na tento duel tešíme. Musíme vyhrať, ale bolo to tak aj proti Balkanu a Keravnosu. Súpera rešpektujeme. Mal som už niekoľko dôležitých zápasov, či už v pohári alebo v lige, keď sa hralo o majstra, ale nedá sa to porovnať s touto úrovňou, ktorú teraz hrám. Dúfam, že tímu pomôžem k víťazstvu,“ vyhlásil krídelník Ben Kovac.

DSC 9211

Oba tímy majú v Európskom pohári FIBA vynikajúcu fazónu. Levičania zvládli dvakrát po sebe zápasy, v ktorých museli nutne uspieť – vyhrali nad Balkanom (73:62) a Keravnosom (86:80). Opava dokonca ťahá trojzápasovú šnúru úspechov, všetko odštartovala úspešná česko-slovenská konfrontácia (80:70), na ktorú nadviazali proti Keravnosu (79:74) a Balkanu (83:69). „Súpera poznáme, poslednými víťazstvami si taktiež zabezpečili, že v tomto zápase majú veľmi podobnú pozíciu ako my. Idú do duelu, ktorý rozhodne o všetkom. Verím, že sa dobre pripravíme a budeme dobre nastavení. Z našej strany to jednoznačne musí byť o obrovskej bojovnosti, chcení a srdci na ihrisku. Myslím si, že len týmito piliermi sa môžeme odraziť k niečomu výnimočnému,“ prezradil kouč Patriotov cestu k úspechu.

„Žlto-zelení“ podávajú aktuálne diametrálne odlišné výkony v lige a v pohárovej Európe. Ak sa potvrdí, že po prehre v Niké SBL, príde výhra v Európskom pohári FIBA, tak je to rozhodne scenár, ktorí zoberú všetkými desiatimi. „S Opavou sme hrali už dvakrát, v oboch prípadoch sme prehrali. Treba im ich vrátiť. Je to dobrý tím, vysoký, s agresívnymi hráčmi. Majú dobrých rozohrávačov, sú to strelci. Hrať vedia, takže by bolo dobré zdolať ich a vrátiť im tie dva predošlé neúspechy. Vieme, čo nás čaká, nemôžu nás prekvapiť. Dva zápasy po sebe sme v Európskom pohári FIBA basketbal, ktorý sa podobal na to, čo sme predvádzali v kvalifikácii Ligy majstrov v Malage. V ligových stretnutiach sme nebojovali, musíme hrať jeden pre druhého, 100-percentne brániť. Nemôže sa nám v takomto stretnutí stať, aby sme nebojovali alebo mali zlý prístup. Treba byť od začiatku hladní po víťazstve, aby nemohli byť po stretnutí žiadne výhovorky,“ vyjadril sa Kovac.

DSC 9697

K tomu by mali opäť dopomôcť početne zaplnené tribúny v levickej športovej hale. Minulotýždňový triumf nad Keravnosom je ideálnym lákadlom pre fanúšikov, čo potvrdzuje opätovne vysoký záujem o vstupenky. „Verím, že nás príde podporiť plná hala. V predchádzajúcom zápase bola naozaj výborná atmosféra, v takej kulise sme si zápas užili. Dúfam, že aj tentoraz nám diváci pomôžu a bude to zápas so všetkým, čo k nemu patrí,“ poslal Madzin odkaz fanúšikom.

Primárne vyhrať a zároveň čakať na vývoj druhého stretnutia, to sú kľúčové piliere poslednej novembrovej stredy, v ktorej sa rozhodne o postupujúcich z D-skupiny Európskeho pohára FIBA. „Najľahšie je vyhrať a potom sa uvidí. Je iné vedieť, že je potrebné vyhrať o daný počet bodov, ale je to o to ťažšie, keď sa viac sústredíš na ostatných, ako na seba,“ dodal na záver Kovac.

DSC 8930

6. kolo skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA – D-skupina:

streda 30. novembra

19.00 h: Patrioti Levice – BK Opava

19.00 h: BC Keravnos Strovolou – BC Balkan Botevgrad

 

Tabuľka D-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. BG BOT Balkan 5 3-2 386:379 8
2. CZ OPA Opava 5 3-2 383:381 8
3. CY KER Keravnos  5 2-3 396:395 7
4. LEV Patrioti 5 2-3 380:390 7

Foto: Lukáš Droppan