• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalistov Patriotov Levice čaká v J-skupine Európskeho pohára FIBA tretie stretnutie a zároveň tretia šanca zabojovať o prvé víťazstvo v tejto fáze súťaže. Ich súperom na domácej palubovke bude v stredu 11. januára o 19.00 h ukrajinský BC Budiveľnik Kyjev, ktorý sa nachádza v totožnej situácii.

Európsky pohár FIBA – J-skupina (streda 11. januára, 19.00 h)

Patrioti Levice – BC Budiveľnik Kyjev

Situácia v J-skupine je rozohraná celkom jasne, izraelská Haifa a fínske Karhu majú na konte dve víťazstvá, Kyjev a Levice na prvý úspech zatiaľ čakajú. Z tohto pohľadu sú v hre viac ako len dva body, úspešnejší zo vzájomného stretnutia sa priblíži k prvej dvojici a jeho šanca na postupovú miestenku bude vyššia.

„Jeden tím bude mať po strede bilanciu 1-2, vytvorí si náskok a všetko bude pre neho otvorené. Dúfame, že bude plná hala, pretože nám treba každého jedného fanúšika. Sú našim povestným 6. hráčom a s nimi budeme mať väčšiu šancu vyhrať. Kyjev má zaujímavých hráčov vo svojom tíme, čo som mal možnosť pozrieť si. Niektorí hrali na majstrovstvách Európy, niektorí majú skúsenosti z NBA. Tiež prehrali obe stretnutia v Európskom pohári FIBA, čiže oba tímy sú pod podobným tlakom, možno u nás je trochu väčší, pretože hráme doma. Keď chceme reálne pomýšľať na postup, tak by sme mali zvíťaziť,“ povedal krídelník Patriotov Ben Kovac.

DSC 7271

Spolu so spoluhráčmi pokračujú Levice v domácom programe v Európskom pohári FIBA, ktorý môže vo veľkej miere napovedať o ich šanciach na pokračovanie v súťaži. Podobne ako proti Haife, tak ani proti Kyjevu ich nečaká jednoduchá skúška, ale odhodlanie uspieť na strane slovenského zástupcu je.

„Zápas s Haifou bol asi jeden z najlepších, aký sme odohrali v tejto sezóne, ak nie najlepší, aj napriek tomu výsledku, ktorý nebol pre nás vo finále priaznivý. Každopádne, všetky stretnutia, ktoré sme doma odohrali, ukázali, že len skrz obrovskú bojovnosť, srdca a spolupráce s energiou z tribún, nám dáva možnosť byť konkurencieschopný a pobiť sa o čo najlepší výsledok. Každé stretnutie, či už v lige alebo v Európskom pohári FIBA, berieme v danom okamihu ako najdôležitejší duel. Je to sviatok zahrať si proti takému tímu, s takýmto menom a aj motivácia vydať zo seba všetko,“ uviedol tréner Michal Madzin.

DSC 7331

Jeho zverenci sa počas víkendu úspešne vrátili do zápasového rytmu, keď v rámci ligy uspeli na palubovke Komárna (88:78). Do hry sa zapojila už aj najnovšia posila tímu, americký pivot James Padgett. „Víkendový zápas nám dal príležitosť zapojiť nového hráča už aj do hry. Na druhej strane, bolo to ťažké stretnutie, ktoré nás stálo nejaké sily. Myslím si však, že ako previerka a príprava na stredu to bolo veľmi náročné, preverilo nás to na maximum,“ myslí si kouč Patriotov.

Kyjev má mimoriadne širokú súpisku, mladí hráči hrajú prevažne domácu súťaž na Ukrajine. Európske súťaže hrá Budiveľnik v exile v Taliansku, čo svedčí o silnom ekonomickom zázemí klubu a jeho ambíciách v tejto sezóne. „Ako aj u predošlých súperov, tak aj teraz sme sa snažili získať čo najviac informácií. Pozreli sme si niektoré zápasy, ktoré sme mali k dispozícii. Robili nejaké zmeny na poste rozohrávača, niektorí hráči sa vrátili do zostavy. Tým pádom je veľmi ťažké rozpoznať, respektíve určiť, ako bude ich hra vyzerať. Ich dominantný rozohrávač, ktorý v poslednom období hral v Európskom pohári FIBA mnoho minút, tak na ihrisku nebude. Budeme musieť až v danom zápase reagovať. Urobíme maximum, aby sme sa vedeli čo najlepšie pripraviť. Samozrejme, až zápas ukáže, ako sme to zvládli,“ vyjadril sa Madzin. Svoj pohľad dodal aj Kovac: „Hrajú rýchly a agresívny basketbal, ale sú to ľudia ako my. Sú vysokí, pod košom sa teda bude bojovať, musíme dobre doskakovať. Zápas sa vždy začína za stavu 0:0, ideme do toho s tým, že chceme vyhrať.“

DSC 7646

K prvému víťazstvu by mali Levičanov potiahnuť aj zaplnené tribúny, na zápasy Európskeho pohára FIBA si nachádza cestu čoraz viac fanúšikov. „Emócie a atmosféra patria k zápasom. Som toho názoru, že tieto stretnutia sme si mohli neskutočne užiť práve vďaka tomu, akú energiu nám diváci dodali. Myslím si, že sa to vrátilo aj v podobe toho, ako celý tím neskutočne bojoval a každý tam nechal na palubovke všetko. Každý si potom oveľa viac užije, keď diváci vytvoria atmosféru a energiu v hale. Vedia sa tak dostať až za hranicu svojich fyzických síl a bojovať na maximum,“ dodal tréner Levíc.

 

3. kolo druhej fázy Európskeho pohára FIBA – J-skupina:

utorok 10. januára o 18.00 h: Hapoel B-Cure Laser Haifa - Karhu Kauhajoki

streda 11. januára o 19.00 h: Patrioti Levice – BC Budiveľnik Kyjev

 

Tabuľka J-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. FI KAR Karhu 2 2-0 177:136 4
2. IL HAI Haifa 2 2-0 174:162 4
3. UA KYJ Kyjev 2 0-2 136:153 2
4. LEV Patrioti 2 0-2 162:198 2

Foto: Lukáš Droppan