• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po neúspechu na domácom Slovenskom pohári nebol možno na Patriotov Levice až taký významný tlak, ale na ďalšom významnom podujatí, ktorého boli hostiteľom, zapadli všetky diely skladačky dokonale do seba. Na o to významnejší úspech napokon partia okolo trénera Michala Madzina dosiahla, trofej pre víťaza Alpsko-jadranského pohára im totiž v klubovej zbierke chýbala. Pre jedného zo zakladajúcich členov tejto súťaže je to správna vzpruha pred blížiacim sa play off, podčiarknutá ocenením MVP pre Šimona Krajčoviča.

Ešte stále čerstvo ukončený ročník Alpsko-jadranského pohára priniesol najkvalitnejšie obsadenie tímov v doterajšej krátkej histórii súťaže. Levičania za sebou nechali na domácom Final Four suveréna rakúskej ligy Viedeň a tiež dovtedy úradujúceho šampióna z Pardubíc. Michalovi Madzinovi sa tak podarilo v kariére hlavného trénera získať medzi mužmi prvú významnú trofej. „Je dobré, že sme v konkurencii takých tímov, ako je Viedeň alebo Pardubice, no aj tie, ktoré sa nedostali do Final Four, že sa dokázali dostať medzi najlepšiu štvorku dva tímy zo Slovenska. Nestratili sme sa a teší ma, že sme takéto družstvá dokázali dostať pod seba a tešiť sa z víťazstva,“ vyjadril sa pochvalne tréner Patriotov.

Viacerí členovia tímu mali pri tom ešte v pamäti prvú finálovú účasť v Alpsko-jadranskom pohári. Na neutrálnej pôde vo Viedni pred takmer štyrmi rokmi na trofej pre víťaza nedosiahli, vtedy bolo nad ich sily slovinské Laško. Ako si na tento okamih spomína kapitán tímu Šimon Krajčovič? „Ťažko. Nemôžem povedať, že to bola zlá sezóna, pretože sme sa dostali do finále. Vtedy sme si proti Lašku veľmi verili. Žiaľ, tam to nevyšlo. Teší ma, že po pár rokoch sme sa mohli revanšovať a priniesť trofej do Levíc,“ odpovedal levický rozohrávač.

V domácom prostredí si už jeho spoluhráči druhý pokus nenechali ujsť pomedzi prsty. Výrazne im k tomu počas oboch dní pomohlo publikum, ktoré sa prvýkrát po približne dvoch rokoch zaplnilo tak, na ako boli hráči dlhú dobu zvyknutí. Ich energiu ocenil aj kouč Patriotov: „Preto sa šport robí. Som šťastný, že sme si to mohli po dlhom čase užiť, s plnou halou a obrovskou energiou od divákov. Ako sa hovorí, boli našim 6. hráčom. Verím, že sme ich aj potešili.“

DSC 8704

Čerešničkou na torte bola nielen trofej pre víťaza, ale aj ocenenie pre najužitočnejšieho hráča Final Four. To tiež zostalo v Leviciach, konkrétne putovalo do rúk kapitána tímu Šimona Krajčoviča: „Určite si to cením. Nie je to len moja vizitka práce, ale tiež mojich spoluhráčov a trénerov. Je to ocenenie tímu.“ Reprezentant Slovenska bol pri všetkých úspechoch a neúspechoch klubu od jeho reštartu. Svoju už tak bohatú zbierku, rozšíril o ďalšiu medailu a víťazné tričko. „Ťažko sa mi hovorí, že jedno je viac, ako druhé. Podarilo sa mi v Leviciach vyhrať majstrovský titul a tiež Slovenský pohár. Chýbal mi doteraz Alpsko-jadranský pohár, preto som rád, že sa to sem podarilo priniesť,“ dodal 28-ročný rozohrávač.

Patrioti týmto významným úspechom zároveň poslali ligovým konkurentom jasný odkaz pred začiatkom play off. Nálepka „len“ vicemajstra im určite v tejto sezóne nebude postačujúca. „Verím, že to je dôvod na to, aby sme boli sebavedomí, ale pokorne pracovali ďalej,“ prezradil Madzin. Na neho nadviazal Krajčovič: „Dostávame sa do formy a pohody. Budeme tvrdo trénovať, doliečime si drobné zranenia. Všetci sa už tešíme na play off, v ktorom začneme doma a verím, že príde plná hala.“

DSC 8880

Po celkovom triumfe v Alpsko-jadranskom pohári sa tak prirodzene natíska otázka, či je čas posunúť Patriotov Levice do významnejšej európskej súťaže, ako je napríklad Liga majstrov alebo Európsky pohár FIBA. V nich sa mužské basketbalové tímy zo Slovenska objavujú len sporadicky. „Teraz je eufória (úsmev). Samozrejme, každý by chcel. Je to sen, chalanov a dlhodobo aj môj. Tešíme sa z toho, čo teraz je a buďme radi, že sme mohli hrať aj túto súťaž. Každý posun naviac by bol neskutočne prospešný pre celý basketbal,“ uzatvoril tréner Levíc.

Foto: Lukáš Droppan