• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po úspešnom reštartovom ročníku Alpsko-jadranského pohára (AJP), s víťaznou slovenskou bodkou, finalizuje vedenie súťaže v týchto dňoch prípravy na novú sezónu. Dobrou správou je, že Niké SBL bude mať opäť svoje zastúpenie, konkrétne v podobe Spišských Rytierov a tento pohár si zahrá tiež Komárno.

Sezóna 2021/2022 priniesla v tejto súťaži pre slovenský basketbal mnoho pozitívneho. Tesne pred bránami play off skončil Inter Bratislava, dvojica Patrioti Levice a Spišskí Rytieri si zahrala Final Four. Napokon sa do víťazného zoznamu Alpsko-jadranského pohára pridal druhý klub z Niké SBL, po Komárne zdvíhali nad hlavu trofej pre víťaza Levičania.

Vedenie súťaže v týchto dňoch finalizuje dôležité náležitosti k už 7. súťažnému ročníku. Oproti vlaňajšku sa zmenilo vedenie, priamo do chodu a rozhodovania sa zapoja jednotlivé federácie. Alpsko-jadranský pohár bude mať opäť pestré národnostné zastúpenie. Záujem podať prihlášku na sezónu 2022/2023 prejavili družstvá z Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Poľska, ale aj Rumunska a Ukrajiny. Do AJP sa prihlásili aj tímy, ktoré prejavili záujem o súťaže pod hlavičkou FIBA, napokon vedenie súťaže vybralo z prihlásených družstiev 16 tímov.

„Teší nás enormný záujem tímov o účasť v siedmej sezóne AJP a vnímame to ako výsledok doterajšej práce na profesionalizácii AJP a jeho posunutí na výrazne vyšší level. Prvý raz v histórii máme zoznam účastníkov a ich nasadenie do skupín uzavretý už v polovici júla. Toto je veľmi dôležitý krok z hľadiska komercializácie značky AJP, predaja vysielacích práv a dotiahnutia marketingových partnerstiev pre tento jedinečný basketbalový produkt. Chcel by som sa touto cestou poďakovať predstaviteľom jednotlivých národných federácií, bez ktorých by toto všetko nebolo možné,“ uviedol riaditeľ súťaže Marek Imre.

DSC 8003

Zo slovenských tímov nechýbajú medzi účastníkmi Spišskí Rytieri, pri svojej premiére dokráčali v predchádzajúcom ročníku až do semifinále. „Veľmi sa tešíme na druhý rok v Alpsko-jadranskom pohári, v prvej sezóne sme ako úplný nováčik postúpili do semifinále, čo bol pre nás v podstate asi najväčší úspech v tom ročníku. Vyskúšali sme si Európu, na druhú sezónu sa preto tešíme. Verím, že sa nám podarí dosiahnuť podobné výsledky, potešíme fanúšikov a zahráme si dobré stretnutia proti kvalitným súperom. Pre klub je to ďalšia výzva, ideme do toho naplno, aby sme dokázali to, čo v predchádzajúcej sezóne,“ vyjadril sa k účasti generálny manažér klubu Michal Búza.

Šancu predstaviť sa na medzinárodnej scéne využilo Komárno, po úspešnej sezóne v Niké SBL, sa tak predstaví aj v konfrontácii s okolitými krajinami. „Sme radi, že budeme môcť prezentovať klub a mesto v medzinárodnej súťaži. Je to odmena za dobrú prácu v predchádzajúcej sezóne, takto sa chceme prezentovať aj do budúcna. Alpsko-jadranský pohár ako organizácia každým rokom napreduje a my sme radi, že sme toho súčasťou,“ prezradil nám predseda klubu Boban Tomič.

Alpsko-jadranský pohár urobil tiež výrazné zmeny v pravidlách, aby mohol byť zaradený medzi oficiálne súťaže pod hlavičkou FIBA. Novinkou budú napríklad fixné dni pre zápasy, hlavným hracím dňom bude streda. Začiatok nového ročníka je naplánovaný na 22. septembra, šampióna spoznáme 16. marca 2023. Celkovo sa v súťaži opäť predstaví 16 klubov v nasledujúcich štyroch skupinách.

 

Žreb skupinovej fázy Alpsko-jadranského pohára 2022/2023:

A-skupina: KK Furnir (Chor.), Oberwart Gunners (Rak.), MKS Dabrowa Górnicza (Poľ.), BK KVIS Pardubice (ČR)

B-skupina: GKK Šibenka (Chor.), BK REDSTONE Olomoucko (ČR), KK Nutrisport Ilirija (Slov.), BC GGMT Viedeň (Rak.)

C-skupina: BC GEOSAN Kolín (ČR), BC Komárno (SR), KK Adria Oil Škrljevo (Chor.), Kapfenberg Bulls* (Rak.)

D-skupina: SCM Ohma Temešvár (Rum.), KK Rogaška (Slov.), KK Zabok (Chor.), Spišskí Rytieri (SR)

 

Pozn.: Kapfenberg * bude v prípade postupu z kvalifikácie do skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA nahradený iným tímom.

V najbližších hodinách vám prinesieme program Komárna a Spišských Rytierov, predstavenie ich súperov a reakcie trénerov na žreb.

Foto: Lukáš Droppan