• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Stret šampiónov, repríza z Malagy, otvárací zápas J-skupiny Európskeho pohára FIBA má mnoho prívlastkov. Jedno je isté, Patrioti Levice sú v druhej fáze tejto súťaže a proti Karhu Kauhajoki chcú ukázať, že postup nebol dielom náhody. Vo Fínsku ich čaká extra motivovaný súper.

Európsky pohár FIBA – J-skupina (streda 14. decembra, 17.30)

Karhu Kauhajoki – Patrioti Levice

Úradujúcemu majstrovi Niké SBL sa podaril pred dvoma týždňami významný úspech, po troch prehrách v rade na úvod účinkovania v Európskom pohári FIBA, zaznamenal rovnaký počet víťazstiev a triumf nad Opavou posunul levické družstvo medzi 16 najlepších tímov tejto súťaže. Odmenou je tak predĺženie európskeho dobrodružstva a minimálne ďalšia 6-zápasová porcia, ktorá začína vo Fínsku.

„Vnímame to, ale nesnažíme sa o tom nejako extra hovoriť alebo rozmýšľať nad tým. Sme správne naladení a motivovaní, aby sme aj v tejto skupine skúsili uhrať čo najlepšie výsledky a pobili sa o ďalší krok naviac. To by bol obrovský úspech a sen. Postup do druhej fázy Európskeho pohára FIBA je motiváciou samo o sebe. Čakajú nás extrémne náročné zápasy s veľmi silnými súpermi. Nasadenie a motivácia musia byť na najvyššej úrovni, aby sme dokázali byť konkurencieschopní a pomýšľať na úspešné zápasy,“ prezradil tréner Patriotov Michal Madzin.

DSC 4362

Hneď na úvod čaká jeho hráčov tím, s ktorým sa už v tejto sezóne stretli. Podobne ako Levice, tak aj Karhu začínalo svoju európsku púť na kvalifikačnom turnaji o účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov v španielskej Malage. Semifinálový súboj vyznel jednoznačne pre slovenského zástupcu (81:57), fínsky celok mu tak rozhodne má čo vracať.

„Zápas s Karhu si pamätám ako veľmi ľahkú výhru, ale určite nepočítame, že to u nich doma nebude také jednoduché. Budú chcieť aplikovať ich tvrdú hru a budú extra motivovaní, aby nám prehru z Malagy doma oplatili. Musíme byť pripravení na ich agresívnu obranu. V Malage sme ich eliminovali našou perfektnou defenzívou, takže by bolo ideálne, aby sme ten výkon zopakovali alebo sa aspoň dosť priblížili k nemu, aby sme z Fínska priviezli víťazstvo. Stále máme motiváciu reprezentovať Levice a Slovensko, takže sme radi, že v tom môžeme pokračovať. Čaká nás ďalších minimálne 6 zápasov proti kvalitným tímom,“ vyjadril sa pivot Boris Bojanovský.

DSC 4610

Miernou výhodou pre Levičanov je fakt, že svojho najbližšieho súpera už videli v akcii a v porovnaní so septembrovou konfrontáciou, neurobil žiadne zmeny vo svojom družstve. „Neviem, či až tak dobre známy súper, ale v každom prípade, odohrali sme s ním už jeden zápas v rámci kvalifikácie Ligy majstrov. Čo si pamätáme, tak je určite tvrdosť, akou sa Karhu prezentovalo v tomto stretnutí. Myslím si, že to bude hlavný aspekt, na ktorý si budeme musieť dávať pozor. Stretli sme sa s nimi, videli sme hráčov a hrali sme proti nim, tak je to určite mierna výhoda. Aj z ich strany je to však podobné. Rozhodne to bude odlišný zápas, ako tomu bolo na začiatku sezóny. Vo Fínsku budeme čeliť obrovskej agresivite v obrane a zvládnuť tak ich tlak, bude kľúčom k tomu, aby sme udržali ofenzívnu časť našej hry a mali tak zabezpečenú tranzíciu do obrany. V obrane je to len o tom, aby sme sa jeden pre druhého vložili do hry a v každej situácii zabojovali,“ načrtol Madzin možný scenár zápasu.

Patriotov trápili na prelome novembra a decembra zranenia, k tomu sa pridalo aj niekoľko hráčskych zmien. Oproti prvej fáze odišiel z družstva H'enri Wade-Chatman, do tímu pribudol David Abrhám a Devon van Oostrum. Času na zohrávanie tak nie je príliš veľa, čo si uvedomuje aj samotný kouč: „Prišli dvaja noví hráči, máme čo robiť, aby sme sa dali ako keby opäť dokopy a zohrali sa. Hlavne dúfam, že sa nám podarí dať dokopy aj zdravotne, pretože to nám trochu limituje aj tréningový proces a zohrávanie. Bude kľúčové, aby sme aj v druhej fáze Európskeho pohára FIBA dokázali podať zodpovedné výkony.“

DSC 4456

Dôležité je, že „žlto-zelení“ vycestovali do Fínska vo víťaznej nálade. V lige bez problémov vyhrali v dvoch predchádzajúcich stretnutiach – so Spišskými Rytiermi (98:76) a Handlovou (96:67). „Víťazstvo s Handlovou je super, ale rodilo sa ťažšie, ako sme chceli, keďže sme ich v prvom polčase podcenili. Myslím si, že so zmenami v tíme sme na správnej ceste, ale stále sme ďaleko od perfektnej formy. Bude to istý čas trvať, ale keď sa časom zohráme, tak máme veľký potenciál. Postup je pre nás veľkým úspechom a dúfam, že si to uvedomujú aj ľudia okolo basketbalu s fanúšikmi,“ dodal na záver Bojanovský.

DSC 4459

1. kolo druhej fázy Európskeho pohára FIBA – J-skupina:

streda 14. decembra

17.30 h: Karhu Kauhajoki – Patrioti Levice

18.00 h: Hapoel B-Cure Laser Haifa – BC Budiveľnik Kyjev

Foto: Lukáš Droppan