• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvý rok BC Komárna v Niké SBL priniesol bronzové medaily a úspešne sa vyvíja aj premiéra v Alpsko-jadranskom pohári. „Diabli“ si ako víťaz skupiny vybojovali účasť vo štvrťfinále, v ktorom ich čaká chorvátska Šibenka. Skupinovú fázu a výkony tímu nám priblížil tréner Zlatko Jovanovič.

C-skupinu označovali po žrebe za „skupinu smrti“, všetky tímy mali vysoké ambície. Komárno narazilo na Kapfenberg, Škrljevo a Kolín. „Všetky štyri skupiny v Alpsko-jadranskom pohári boli zaujímavé, stretnete sa s rôznymi štýlmi basketbalu. V našej skupine boli ambiciózne tímy, ako Škrljevo a Kapfenberg, ktoré pomýšľali na postup. Šancu sme videli aj my, že by sa nám mohlo podariť prejsť do štvrťfinále. Boli to ťažké, ale zaujímavé zápasy. Kolín bol najkvalitnejším družstvom v tomto kvartete, ale všetky družstvá boli kvalitné,“ obzrel sa Jovanovič za 6 zápasmi v skupinovej fáze.

Komárno odštartovalo súťaž najlepším možným spôsobom, 4 víťazstvami za sebou si pri prvej možnosti vybojovalo postup do play off. Celkovo skončilo skupinovú fázu s bilanciou 5 výhier a 1 prehry, rovnako Temešvár, Kolín a Pardubice. Veľkou výhodou bola najmä 100-percentná bilancia z vonkajších duelov, tento počin sa podaril ešte Pardubiciam, Kolínu a Viedni.

„Bolo skvelé začať 4 víťazstvami za sebou, dodávalo nám to sebavedomie. Jediným negatívom bolo, že to bralo veľa energie a ukázalo sa to v lige, kde sme mali problémy. Nebolo to pre nás prekvapením, ale videli sme, že je to možné vyhrať u ktoréhokoľvek súpera a mať šancu proti nemu uspieť. Začali sme v Kapfenbergu, potom sme prekvapili v Kolíne a do Škrljeva sme rozhodne nešli s bielou vlajkou. Z každej výhry sme si niečo zobrali, následne sme mohli ísť pokojnejší do ďalšieho duelu,“ zhodnotil tréner Komárna výsledkovú bilanciu svojho tímu.

kn aac jovanovic 2

Pri pohľade na výsledky zaujme tiež fakt, že postupne dokázali etablovať do zostavy aj mladých Slovákov a priebežne aj posily, ktoré sa pripájali k družstvu v priebehu predošlých týždňov. Ako vníma Jovanovič rast Slovákov v jeho družstve a celú medzinárodnú skúsenosť? „Úprimne, celú sezónu sa ma na to nik nepýtal, až teraz. Nielen v Alpsko-jadranskom pohári, ale aj v Niké SBL chceme vyhrávať a robiť výsledky, no ako klub zároveň chceme robiť so slovenskými hráčmi čo najväčší herný progres. Marek Foltín a Roman Skvašik hrávali okolo 15 minút, Michal Dolník 10. Marek Šimko zbiera skúsenosti, z Martina Danieliča sme urobili jedného z kľúčových hráčov tímu. Je to pre nás všetkých veľké plus, že Slováci majú výraznú minutáž. Dokázali sme urobiť výsledok a postúpiť, k tomu hrali mladí hráči. Pre mňa, ako trénera, je to určitá satisfakcia. Teším sa z ich progresu a keď budú pracovať, tak si vyslúžia ešte väčší priestor. Celkovo to bola dobrá skúsenosť pre tento tím. Musíme sa totiž adaptovať na odlišné basketbalové štýly, hrať oveľa koncentrovanejšie. V našom rytme zápasov streda-sobota, to nebolo jednoduché, ale zvládli sme to. Ukázalo to, na čo môžeme stavať, ako môžeme reagovať, ako hráči reagujú v kľúčových okamihoch,“ odpovedal šéf komárňanskej lavičky.

kn aac jovanovic 3

Odmenou je teraz pre všetkých fakt, že dva zápasy delia „diablov“ od Final Four. V ceste im stojí chorvátska Šibenka, s ktorou budú hrať na prelome januára a februára štvrťfinále (predbežne 25. januára a 8. februára). „Komárno sa dostalo na jednu úroveň spolu s Viedňou, Dabrowou Górniczou, Pardubicami alebo Temešvárom. Je to niečo skvelé, že patríme do takejto spoločnosti v Alpsko-jadranskom pohári. Nehovorím to z pohľadu ich rozpočtov, ale najmä hráčskej kvality. BC Komárno hrá Alpsko-jadranský pohár prvý rok, ako klub fungujeme v podstate len tretiu sezónu a sme medzi top 8 tímami tejto nadnárodnej súťaže. Je to dôkaz toho, ako pracujeme v klube a každý z nás sa snaží odovzdať maximum. Ukazuje sa to už na výsledkoch. Ciele zostávajú aj v play off rovnaké, čaká nás Šibenka a my chceme odovzdať maximum, čo je v našich možnostiach. Uvidí sa, či to postačí na postup, ale bolo by to splnením sna,“ dodal na záver Jovanovič.

Foto: Karol Scholtz