• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Európske povinnosti majú pred sebou tiež Spišskí Rytieri a Komárno. Oba tímy sú v rovnakej pozícii, vo štvrťfinálových odvetách budú pred svojimi fanúšikmi doháňať manko, aby sa dostali do Final Four Alpsko-jadranského pohára. Podarí to obom, niekomu alebo nikomu?

Alpsko-jadranský pohár – štvrťfinále 2. zápas (streda 8. februára)

Spišskí Rytieri – BK KVIS Pardubice (17.00 h)

/prvý zápas – 59:73/

Po prvom kole reprízy minuloročného semifinále je na tom lepšie tím z Pardubíc. Doma si uhral 14-bodový náskok, ktorý mu dáva veľmi solídnu pozíciu pred televíznym duelom na Spiši. Nič však nie je stratené pre Rytierov, hlavne pri pohľade na ich aktuálnu fazónu. V lige vyhrali 10 zápasov po sebe a po zdravotnej stránke sú tiež v poriadku. „V stredu nás čaká ťažký zápas s Pardubicami, v ktorom ak chceme uspieť, tak musíme vyhrať minimálne o 15 bodov. Je to vysoký rozdiel, ale nie je nemožný. My budeme musieť pridať do zápasu extra motiváciu a bojovnosť. Bude to pravý play off zápas,“ uviedol Tomáš Mrviš. O šanciach viac načrtol aj tréner Teo Hojč: "Hráme o Final Four Alpsko-jadranského pohára, čo by bola pre oboch pekná vec. Stojí proti nám veľmi kvalitné a skúsené družstvo, čo sa potvrdilo aj v prvom zápase. Viac ako na naháňanie manka sa chcem koncentrovať na to, aby sme odohrali lepší zápas ako v Pardubiciach. Ako to na konci skončí, uvidíme, ale dáme do toho všetko. Urobíme všetko, aby sme boli pripravení."

Dobrú formu má však aj klub z mesta perníkov, dokumentuje to 4 výhry z predchádzajúcich 5 ligových zápasov. Aj vďaka tomu si zabezpečili bez väčších problémov postup do nadstavbovej časti českej najvyššej súťaže. „Každý zápas začína za stavu 0:0, vôbec nepremýšľame nad tým, že máme náskok 14 bodov. Všetci dobre vieme, že nás na Slovensku čaká veľmi ťažké stretnutie, naviac po dlhej ceste. Spišská Nová Ves je prvá v slovenskej lige, takže to bude ťažký zápas. Doskok budem kľúčom k úspechu v odvete. Dostať sa do Final Four Alpsko-jadranského pohára je jeden z našich cieľov v tejto sezóne. Urobíme maximum, aby sa nám to podarilo,“ vyjadril sa pivot Pardubíc Jan Štěrba. Otáznik visí nad zapojením dvojice David Pekárek a Filip Novotný.

komarno 8

BC Komárno – GKK Šibenka (18.00 h)

/prvý zápas – 71:78/

„Diabli“ sú na tom o niečo lepšie, ale tiež majú pred sebou doháňanie manka. Nebyť koncovky, mohla byť pozícia pred odvetou ešte výhodnejšia. Takto doma musia vyhrať o 8 a viac bodov, aby si zahrali v semifinále. „Čaká nás veľmi ťažký zápas. Niekto môže povedať, že v basketbale je 7-bodové manko nič, ale je to vysoký rozdiel. Mali sme šance tam vyhrať alebo aspoň znížiť rozdiel. Šibenik je mladé družstvo s neskutočnou energiou. Teraz síce v lige prehrali s Cibonou Záhreb, ale to je špičkový tím. Vo svojom kádri majú dvoch reprezentantov – Paiča a Skoriča, tiež dvoch solídnych Američanov – Howarda a Kakara. Majú kvalitného kouča, takže ide o dobré družstvo, ktoré treba brať vážne. Pre oba tímy to bude dôležitý zápas. Do Alpsko-jadranského pohára sme prišli reprezentovať Komárno a samých seba, čo sa nám aj darí. Nemôžeme myslieť na bodový rozdiel, ale treba si to užiť a zabojovať o to, aby sme sa dostali ešte ďalej. Treba sa pozbierať z pohľadu energie, po mentálnej stránke sa opäť zdvihnúť. Verím, že zdravotný stav bude v našom kádri dobrý. Očakávam, že nás príde podporiť veľké množstvo fanúšikov, pretože takéto stretnutia sa nehrajú v Komárne každý deň,“ povedal kouč Komárna Zlatko Jovanovič.

Jeho zverenci sa rýchlo musia naladiť na správnu vlnu, na konci víkendu prehrali dvojzápas so Svitom (90:98), po ktorom prišli o víťaznú sériu a tiež vypadli zo Slovenského pohára. „Čaká nás druhý zápas, v ktorom ide o veľa. Prvý sme vo Svite nezvládli, teraz máme druhú šancu doma so Šibenkou. Prehra o 7 bodov vonku môže vyzerať ako dobrý výsledok, ale po priebehu toho zápasu si myslím, že sme mohli mať lepšiu pozíciu pred odvetou. Je špecifické hrať takéto stretnutia, musíme byť koncentrovaní celých 40 minút, pretože viac-menej za žiadneho stavu nebude rozhodnuté,“ myslí si Martin Danielič.

Šibenka môže dosiahnuť v Alpsko-jadranskom pohári historicky najlepší výsledok. Stačí mu k tomu zvládnuť odvetu podľa svojich predstáv. Ako je na tom aktuálne? V lige sa mierne jeho forma zhoršilo, keď prehrali 2 z 3 posledných zápasov. Naposledy dokonca celkom výrazne – s Cibonou Záhreb (56:87). „Už postup do štvrťfinále je veľkým úspechom, zostali sme v súťaži jediným tímom z Chorvátska. Pokúsime sa dostať do Final Four. Do Komárna ideme oslabení, chýbať nám bude Paič a Pleadin. Družstvo je motivované, aby sa vrátilo domov s miestom na Final Four Alpsko-jadranského pohára,“ prezradil tréner Šibenky Damir Milačič.

Foto: alpeadriacup.com