• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Česko-slovenské derby, repríza finále Federálneho pohára alebo aj zápas so „štvorbodovou“ nálepkou. Levice majú pred sebou v Európskom pohári FIBA pravdepodobne najdôležitejšie stretnutie, výsledok v Opave môže vo veľkej miere napovedať ich o šanciach na pokračovanie v súťaži. Aká je nálada medzi Patriotmi, to vám prinášame v už tradičnom predzápasovom preview.

Európsky pohár FIBA – D-skupina (streda 26. októbra o 18.00 h):

BK Opava – Patrioti Levice

Obe družstvá sú pred stredou na rovnakej štartovacej čiare, v „déčku“ sa ešte nedočkali úspechu a na Balkan s Keravnosom strácajú dve výhry. Úspešný tím si tak udrží postupové šance, pre neúspešného sa výrazne skomplikuje cesta za pokračovaním v Európskom pohári FIBA. „Prehra vo finále Federálneho pohára zanechala v nás takú 'pomstu', že podobné chceme teraz dosiahnuť u nich. V tom predchádzajúcom zápase sme im dovolili priveľa bodových šnúr, to chceme limitovať. Vieme, že bude to ťažšie. Rovnako ako my, ani oni nevyhrali zápas. Na takejto úrovni rozhodne aj to, kto bude mať lepší vstup do zápasu. Myslím si, že oba tímy budú po dvoch prehrách bojovať a chcieť na tieto neúspechy zareagovať,“ načrtol scenár stredajšieho zápasu krídelník Levíc Ben Kovac.

V porovnaní s bulharským a cyperským tímom, nie je Opava pre Patriotov žiadna neznáma. S aktuálnym vicemajstrom Česka sa stretli ešte v rámci prípravy, vo finále Federálneho pohára sa na levickej palubovke podarilo uspieť ich najbližšiemu súperovi (71:73) a opäť po roku vyhrať predsezónnu česko-slovenskú konfrontáciu.

DSC 7982

„Stretli sme sa vo finále Federálneho pohára, to bolo ešte v rámci prípravného obdobia. Oproti doterajším zápasom v skupine máme možno trochu viac informácií a lepšiu predstavu, s kým ideme hrať. Rovnaké to má však aj náš súper. Nedá sa povedať, že by to pre niekoho bola výhoda. Zodpovedne sa treba pripraviť, ako na každý zápas. Sú špecifickí tým, že všetci hráči dokážu s vysokou úspešnosťou strieľať aj spoza trojkového oblúka, čo je pre obranu veľmi ťažké. Musíme sa veľmi dobre pripraviť na to, aby sme to pokryli. Zároveň je to výborne brániaci tím, takže na oboch stranách palubovky bude potrebné podať maximum,“ zhodnotil najbližšieho súpera tréner Michal Madzin.

Opavský tím je už niekoľko rokov pokope, len minimálne sa obmieňa, obvykle to býva v legionárskej časti. Aj z tohto dôvodu hrá družstvo vždy o najvyššie priečky v českej najvyššej súťaži, nie je tomu inak ani teraz. Víkendovou výhrou nad USK Praha (79:71) sa vyšvihol na druhé miesto, aktuálne má bilanciu 4 výhier a 1 prehry. „Hrajú kolektívne, musíme limitovať ich streľbu z diaľky. Nedovoliť im ľahké koše, rýchle protiútoky alebo druhé šance na skórovanie. Treba bojovať, aby sa museli nadrieť na body. Máme však na to, aby sme ich zdolali,“ vyslovil Kovac možnú cestu k úspechu.

DSC 8436

V rovnako dobrom rozpoložení sú aj Levičania, cez víkend uhájili pozíciu lídra Niké SBL, keď v súboji o prvé miesto zdolali Spišských Rytierov (94:78). Pre kouča Patriotov bolo však dôležitý najmä fakt, že premiérovo v tejto sezóne mal k dispozícii všetkých hráčov: „Som veľmi rád, že sme už mohli v poslednom ligovom zápase nastúpiť v kompletnej zostave. Ako som spomenul, je to prvýkrát, takže súhra a ostatné veci, ktoré môžeme robiť ešte lepšie, je ich ešte veľmi veľa. Verím, že postupom času si budeme na seba zvykať a všetko to využijeme.“

Aj tento faktor môže rozhodovať v stredajšom zápase, jeho víťaz to bude mať v odvetnej fáze skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA jednoduchšie pri pomýšľaní na postup. Slovenský zástupca je odhodlaný získať premiérový úspech a vrátiť svojmu rivalovi v skupine prehru z prípravy. „Oba zápasy ukázali, čo musíme na úrovni Európskeho pohára FIBA urobiť lepšie. Verím, že sme sa z týchto zápasov poučili a budeme ešte lepšie pripravení. Pravdepodobne znamená tento zápas pre oba tímy udržanie si šance na postup zo skupiny a bude dôležitý,“ dodal na záver Madzin.

DSC 8123

3. kolo skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA – D-skupina:

streda 26. októbra

18.00 h: BK Opava – Patrioti Levice

18.15 h: BC Balkan Botevgrad – BC Keravnos Strovolou

 

Tabuľka D-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. BG BOT Balkan 2 2-0 170:147 4
2. CY KER Keravnos 2 2-0 166:145 4
3. LEV Patrioti 2 0-2 151:168 2
4. CZ OPA Opava 2 0-2 141:168 2

Foto: Lukáš Droppan