• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dve víťazstvá v priebehu 48 hodín dostali Spišských Rytierov v Alpsko-jadranskom pohári do dobrej pozície. Pred domácimi zápasmi majú postupové šance výhradne vo svojich rukách. Čo priniesli zápasy v Chorvátsku a Slovinsku, ako to vyzerá v rámci tímu, to nám prezradil tréner Teo Hojč a pivot Viktor Juríček.

Zhrnuté len skrz optiku výsledkov, víťazstvá zo Zaboku a Rogašky sú cenným úspechom pre Spišiakov a potvrdenie toho, že po náročnej príprave sa vydalo družstvo trénera Tea Hojča správnym smerom. K dobrým výsledkom v Niké SBL sa pridali výhry v Alpsko-jadranskom pohári. „Môžem povedať, že som celkom spokojný s tým, ako sme odohrali tieto dva zápasy počas nášho balkánskeho tripu. Bolo tam mnoho pozitívnych vecí, ale samozrejme aj dosť vecí, na ktorých potrebujeme popracovať. Vyzeralo to tak, že z našej strany je snaha zlepšovať sa a v tom musíme pokračovať,“ prezradil na úvod hodnotenia uplynulých dní kouč Rytierov.

Cesta k výhram však nemohla byť odlišnejšia, v Chorvátsku prehrával jeho tím takmer celý zápas, až v závere sa mu podarilo obrátiť vývoj stretnutia na svoju stranu (88:80). „Nie vždy sa podarí zahrať tak, ako by sme si to želali. Môže sa stať, že niekto alebo viacerí nemajú svoj deň. Prídu však tiež dni, keď sa vám darí všetko, čo urobíte. My, tréneri, sa snažíme o to, aby bolo čo najviac takých zápasov, v ktorých by sa všetkým darilo. Hráči si uvedomujú, že keď sa aj nedarí, tak musia bojovať a nájsť spôsob, ako pomôcť tímu,“ vyhlásil Hojč.

Proti Rogaške to bola v podstate dominancia od prvej minúty, súpera nepustili do žiadneho náporu a bez väčších problémov si kontrolovali ďalšie víťazstvo (96:75). „Boli to dva odlišné zápasy. V Chorvátsku sme odohrali veľmi zlý prvý polčas, hlavne v obrane. Stretnutie sa nám podarilo otočiť a aj vyhrať ho vonku, čo svedčí o našom charaktere. V Slovinsku sme od začiatku hrali tak, ako sme sa dohodli a aké pravidlá máme nastavené v obrane a v útoku. Bolo to tímové na oboch stranách palubovky, vďaka tomu sme zdolali kvalitné mužstvo Rogašky,“ zhodnotil tréner Rytierov oba zápasy.

 MG 6846

Dobrou správou pre slovinského kormidelníka bol fakt, že v Chorvátsku a Slovinsku to nebolo len o legionároch, ale výrazne pomohli aj ostatní hráči, ako napríklad Viktor Juríček: „Keď sa na to pozrieme, tak to bol v celku dobrý tip. V prvom zápase v Zaboku sme v podstate sami sebe dali v prvom polčase facku, ale v druhom polčase sme zapli a dostali sme len 24 bodov. Proti Rogaške sme si postrážili začiatok, vytvorili sme si náskok a kontrolovali sme si to. Zlepšili sme sa, ale musíme ešte viac zapojiť do hry niektorých chalanov, čo sa čiastočne podarilo v druhom zápase.“

Svoj priestor v Alpsko-jadranskom pohári si napokon vybojovala aj dvojica mladíkov, ktorá zažíva debut v najvyššej súťaži – Dmitro Sokolovskij a Matúš Makula. Obaja sa dokonca strelecky presadili, čo rozhodne potešilo aj trénera. „Vždy som rád, keď môžem zapojiť aj mladých hráčov. Nie vždy sa to dá, hlavne naši traja juniori sú prvýkrát v tíme najvyššej súťaže. Sme radi, že ich aj napriek chýbajúcim skúsenostiam máme, pretože nám pomáhajú najmä v tréningovom procese a tímovej chémii. Keď sa naskytne šanca, tak sa ich snažím postaviť na ihrisko. Je to aj taká odmena za ich prístup k tréningom. Na dve súťaže máme úzku rotáciu, snažíme sa nájsť preto balans,“ uviedol Hojč.

 MG 6791

Jediným negatívom sú zranenia, ktoré sa ťahajú s družstvom už v podstate od začiatku prípravy na aktuálnu sezónu. „Verím, že to nebude nič vážne a o chalani budú o pár dní v poriadku,“ dúfa Juríček v pozitívne správy. Spoločný čas počas niekoľkých dní pomohol utužiť kolektív, čo si pochvaľuje aj samotný tréner: „Alpsko-jadranský pohár vidím v tomto smere pozitívne, že pri cestovaní na zápasy tím je pokope dlhší čas. Pomáha to k budovaniu tímovej chémie, ľahšie sa budujú vzťahy. Dúfam, že sme to dobre využili a ukáže sa to v ďalších zápasoch.“

„Novovešťania“ to majú v Alpsko-jadranskom pohári všetko vo svojich rukách pri pohľade na ich šance na play off, pred troma domácimi zápasmi v rade sú v tabuľke na druhom mieste, aktuálne majú na konte 2 výhry a 1 prehru. „Ciele sú jednoduché, chceme doma vyhrať všetky zápasy,“ dodal pivot Rytierov.

Foto: archív KK Rogaška