• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nielen fanúšikovia Levíc, ale aj z ostatných miest si nachádzajú cestu k súperom, ktorých bežne na slovenských palubovkách nie je vidieť. Platilo to aj o konfrontácii Patriotov s izraelskou Haifou, plná hala úspešne hnala domácich za úspechom. Chýbala tomu len víťazná bodka, ale aj tak slovenský zástupca v Európskom pohári FIBA ukázal, že ani v druhej fáze súťaže neplánuje byť len do počtu.

Diskusie o samotnom závere necháme teraz v úzadí, pozrieme sa hlavne na to, prečo Levice mohli získať prvú výhru v J-skupine. V prvom rade, oproti stretnutiu v Karhu, sa podarilo ideálne zvládnuť prvé minúty. „Kľúčové bolo, s akým nasadením a chcením sme vstúpili do toho zápasu. Nechcem hovoriť, že to bolo len o začiatku, ale počas celého priebehu bola každá situácia urobená s maximálnym nasadením. O to ide. Počas 40 minút sa udeje veľmi veľa situácií. Keď si ich spätne pozrieme alebo vyhodnotíme, čo by sme mohli urobiť lepšie, ale na druhej strane, bolo mnoho vecí, ktoré sme za hranicou našich možností pokryli, vybojovali, hodili sa za loptou a to nám dalo nádej bojovať do poslednej sekundy o víťazstvo,“ vravel bezprostredne po zápase tréner Levíc Michal Madzin.

Na strane hostí boli osobnosti, ktorí ešte nedávno hrali v NBA alebo patrili k top hráčom vo svojich súťažiach. Ani to však nič nemenilo na tom, že na svoj úspech sa museli nadrieť. Domáci totiž opäť raz ukázali, prečo sa dokázali prebojovať do druhej fázy súťaže po sérii 3 výhier v rade. „Veľmi dôležité, že sme zvládli úvod. Jediná časť, ktorú sme v podstate nejako nezvládli, bol začiatok tretej štvrtiny. Tam nám Haifa trochu odskočila, ale som rád, že sme zabojovali a dostali sa naspäť do zápasu. Tým, že sme sa dokázali vrátiť do stretnutia, tak nám to dalo šancu vyhrať. Mohlo to ísť oboma stranami, mohlo to ísť za stavu 51:60 na mínus 20 a bol by z toho výprask. Stiahli sme to a dali sme si šancu uspieť v tomto zápase,“ uviedol pivot Boris Bojanovský.

DSC 7131

V zostave Levíc prvýkrát chýbal od svojho odchodu Deshawn Freeman, taktika sa proti jednému z najlepšie doskakujúcich tímov súťaže musela upraviť, ale napokon nebol nejaký rozdiel badateľný. „Hrali sme aj s nízkou zostavou, plus sa k tomu pridali nejaké fauly. Nebolo to určite ideálne, ale myslím si, že sme sa s tým popasovali celkom dobre,“ dodal Bojanovský.

Spolu so spoluhráčmi dokázali eliminovať 9-bodové manko v tretej štvrtine a v závere dokonca mať Haifu na lopate. V konečnom dôsledku tak rozhodli detaily, ako riešenia niektorých situácií. Aj napriek prehre 91:93 si vyslúžili od publika zaslúžený potlesk a z palubovky mohli odísť s pocitom, že do toho dali všetko.

DSC 7392

„Samozrejme, vždy nájdeme niečo, čo by sa dalo urobiť lepšie. Čokoľvek sme urobili, robili sme to na maximálnej úrovni. Myslím si, že to cítil každý, kto bol v hale. Atmosféra a energia, ktorá sa tu vytvorila v spolupráci s divákmi, bola taká, že sme si zápas mohli bojovnosťou užívať. Jedinou čiernou bodkou je konečné skóre. Ako družstvo si vieme povedať, že je tu vôľa makať na maximum a to je to hlavné. Iná cesta nie je. Samozrejme, každé dva dni sa nedá hrať na takomto leveli. Verím ale, že čo najviac stretnutí bude v takomto nastavení, aby sme mohli mať po ich koncoch hlavy hore,“ vyhlásil Madzin.

Cestu na predvianočný zápas si našlo 1500 divákov a výkon Levíc je rozhodne pre nich ideálnou pozvánkou na minimálne ďalšie dva domáce zápasy v Európskom pohári FIBA. „Som rád, že toľko ľudí prišlo. Hralo sa super pred toľkými divákmi a dúfajme, že aj nabudúce ich uvidíme toľko,“ vyslovil Bojanovský prianie.

DSC 7271

Ten najbližší je 11. januára, proti Kyjevu to bude vzájomný súboj nielen o prvé víťazstvo v J-skupine, ale aj o tretiu priečku v tabuľke. „Bol to veľký zápas. Plná hala, veľmi silný tím, obrovské nasadenie, akurát tomu chýbal povestný klinec so šťastným koncom. Zápasy s Keravnosom a Opavou nám dali heroický postup, boli tiež pamätné a budeme na to spomínať,“ zhodnotil kouč Patriotov kvalitu duelu s Haifou.

Foto: Lukáš Droppan