• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ide doslova o všetko, asi tak by sa dalo v stručnosti charakterizovať štvrté vystúpenie Patriotov Levice v D-skupine Európskeho pohára FIBA. Tím trénera Michala Madzina chce konečne v tejto súťaži uspieť a vykresať ešte postupovú nádej. Proti doteraz nezdolanému Balkanu Botevgrad to ale bude ťažká úloha.

Európsky pohár FIBA – D-skupina (streda 2. novembra o 18.15 h)

BC Balkan Botevgrad – Patrioti Levice

V odlišnejších pozíciách sa tímy pred stredajším vzájomným zápasom ani nemôžu nachádzať. Začneme bulharským družstvom, ktorý je zatiaľ v D-skupine suverénom. Balkan zostal ako jediný bez prehry a v domácom prostredí môže za istých okolností spečatiť postup do ďalšej fázy súťaže. Levičania naproti tomu hrajú s bilanciou troch prehier o „prežitie“, respektíve prinavrátenie postupových nádejí. „Vieme, že ak chceme živiť teóriu na postup zo skupiny, tak potrebujeme v tomto zápase uspieť. Samozrejme vieme, že hráme proti družstvu, ktoré je momentálne v dobrom rozpoložení. Hrali sme už s nimi, takže približne vieme, čo nás čaká. Chceme sa skôr pozerať na seba a potešiť samých seba výkonom a nasadením,“ povedal tréner Michal Madzin.

Prvá konfrontácia (83:91) ukázala, že s aktuálnym majstrom Bulharska sa dá hrať vyrovnaná partia. Botevgrad má síce v Európskom pohári FIBA 100-percentnú bilanciu, ale v domácej lige to zatiaľ nie je ono. Počas uplynulého víkendu zaznamenal prvé víťazstvo (89:64) nad Levski Sofia. Máme zatiaľ bilanciu 0-3, je pred nami tak posledná šanca, ak chceme ešte pomýšľať na postup zo skupiny. Balkan už poznáme, hrali sme s nimi doma. Hlavne v prvom polčase sme hrali zle, ale ukázali sme, že dokážeme s týmto tímom hrať. Potrebujeme hrať ako jeden tím, s veľkou energiou, dobrou obranou a dávať ľahké body z protiútokov. Ak si to takto uľahčíme a budeme takýmto spôsobom hrať, tak máme podľa mňa šancu na úspech,“ myslí si krídelník Miha Lapornik.

DSC 5767

Obe strany budú oslabené na poste rozohrávača. Patriotom sa opätovne zranil Draško Kneževič, Balkanu vypadol na dlhšiu dobu Ryan Harrow, najlepší strelec z prvého zápasu v Leviciach. Majú ďalšieho rozohrávača, ktorý proti nám nehral. Vyzerá, že sa veľmi rýchlo zohral s tímom a v posledných zápasoch sa presadzuje. Z tohto hľadiska sa nepozeráme, pripravujeme sa v tej zostave, v ktorej sme. Ukáže sa to všetko až v samotnom zápase. Verím, že sa s tým dokážeme vysporiadať. Balkan hrá veľmi skúsene a je veľmi fyzický. Veľmi umne využívajú svoje prednosti a je na nás, aby sme sa s tým čo najlepšie popasovali,“ vyjadril sa kouč Patriotov k absenciám.

Kým slovenský zástupca zatiaľ v medzinárodnej konfrontácii na úspech čaká, tak v Niké SBL sa mu darí podľa predstáv. Cez víkend potvrdil pozíciu ligového lídra jasným víťazstvom v Handlovej (105:68). Ideálny scenár pre „žlto-zelených“ by bol taký, že by konečne nadviazal na to aj premiérovým úspechom v Európskom pohári FIBA. Prehra by sa totiž rovnala výraznému zníženiu postupových šancí, keďže zo skupiny idú ďalej len tímy na prvých dvoch miestach.

DSC 5478

Oproti lige sú to úplne iné zápasy. Je veľmi ťažké sa hneď adaptovať. Cítiť ten európsky level, súperi nám dovolia toho oveľa menej. V každom stretnutí sme mali dobré momenty, ale aj také, kedy nás súper prevýšil. Žiaľ vtedy, keď nás prevýši, tak si urobí náskok, ktorý do konca zápasu maximálne okresáme, ale nikdy ho nedokážeme zvrátiť na svoju stranu. Nie je to len o mentálnom nastavení, ale aj o fyzickom rozdiele. Tímy hrajú veľmi agresívne, čo je potom aj spojené s tou mentálnou stránkou, keď si dokážu vybudovať náskok a upokojiť,“ zhodnotil Madzin doterajšie výsledky v tejto súťaži.

4. kolo skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA – D-skupina:

streda 2. novembra:

18.00 h: BC Keravnos Strovolou – BK Opava

18.15 h: BC Balkan Botevgrad – Patrioti Levice

 

Tabuľka D-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. BG BOT Balkan 3 3-0 255:223 6
2. CY KER Keravnos 3 2-1 242:230 5
3. CZ OPA Opava 3 1-2 221:238 4
4. LEV Patrioti 3 0-3 221:248 3

Foto: Lukáš Droppan