• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ešte pred vianočnými sviatkami odštartuje pre Patriotov Levice šnúra troch domácich zápasov, ktoré môžu vo veľkej miere napovedať o tom, či môže slovenský majster pomýšľať na štvrťfinále Európskeho pohára FIBA. Na úvod privítajú aktuálne jeden z najlepších tímov súťaže, izraelský Hapoel B-Cure Laser Haifa. 

Európsky pohár FIBA - J-skupina (streda 21. decembra, 19.00 h):

Patrioti Levice - Hapoel B-Cure Laser Haifa

Po nezdare v Karhu museli „žlto-zelení“ rýchlo prehodiť list, čo sa v lige podarilo výhrou nad Prievidzou. Horšou správou bolo, že víkendový ligový duel bol posledný pre Deshawna Freemana, ktorý neodolal lukratívnej ponuke z Talianska. Do zápasu s Haifou sa náhradu nájsť nepodarilo, takže pod košom to Levičania budú mať ťažšie.

„Absenciu Freemana budeme určite cítiť. Je to hráč, ktorý nám dával veľké možnosti, či už obranne alebo útočne. Až samotné stretnutie ukáže, aký veľký vplyv to bude mať. V každom prípade, budeme bojovať a zo všetkých síl ho snažiť nahradiť a zastúpiť,“ prezradil tréner Michal Madzin.

DSC 6338

Vysoká prehra vo Fínsku bola pre Patriotov mementom, že na európskej scéne sa neodpúšťa žiadne herné zaváhanie. Presne tomu by sa chceli pred domácim publikom vyvarovať. „Stretnutie v Karhu bolo odlišné, v porovnaní s tým, čo nás teraz čaká. Vedeli sme, že strieľa veľa za tri body, aj sme to prízvukovali, ale nepodarilo sa nám to zastaviť. Máme ďalšiu šancu, vieme, kde má Haifa silné stránky, ktoré musíme eliminovať. Ak to dodržíme, tak môžeme pomýšľať na dobrý výsledok. Hrajú strašne rýchlo, majú dynamické družstvo. V kádri majú až 7 Američanov, čiže bude veľmi ťažké ich zastaviť. Musíme sa s týmito vecami vysporiadať. Dúfam, že budeme na to pripravení,“ uviedol krídelník David Abrhám.

Ako sme naznačili vyššie, Haifa patrí momentálne k najlepším družstvám Európskeho pohára FIBA, minimálne z pohľadu výsledkov. V prvej fáze vyhrali B-skupinu s bilanciou 5 výhier a len 1 prehry, za seba dostali turecký Gaziantep, belgické Antverpy a rakúsky Gmunden. Hapoel ideálne otvoril aj dianie v „jéčku“, keď bez výraznejších problémov zvíťazil nad Kyjevom (81:71).

DSC 5840

„O Haife sme sa snažili samozrejme zohnať čo najviac informácií, videli sme viacero zápasov. Ide o veľmi silný tím, s kvalitnými individualitami a hrajú neskutočne fyzicky, agresívne. Svedčí o tom aj to, že v celom priebehu súťaže prehrali doteraz len jeden zápas a postúpili ďalej ako víťazi skupiny. Hneď na úvod druhej fáze sa im s prehľadom podarilo zdolať Budiveľnik Kyjev, čo hovorí o tom, že nás čaká veľmi náročný súper. Na oboch koncoch palubovky vytvárajú veľký tlak na loptu v obrane, naopak, v útoku dokážu zakončiť s veľkou agresivitou cez kontakt. Je to veľmi nepríjemný štýl basketbalu,“ objasnil Madzin kvalitu súpera.

V porovnaní s prvou fázou, majú pred sebou teraz Levičania tri domáce stretnutia za sebou. Výsledky z nich môžu vo veľkej miere ukázať, či má slovenský zástupca na to, aby sa ako prvý tím z Niké SBL prebojoval aj do play off. „Momentálne sa pozeráme iba na najbližší zápas, nie ako na sériu. Domáce stretnutie určite napovie, aké sú naše celkové šance v ďalšom priebehu. Každopádne, chceme podať výkon na hranici našich možností tak, aby sme po zápase boli spokojní. Verím, že sa hlavne s porovnaní s prvým zápasom budeme vedieť prispôsobiť a vyrovnať sa s agresivitou a rýchlosťou hry. Verím, že budeme vedieť vzdorovať ich štýlu hry, akým sa Haifa prezentuje,“ vyhlásil kouč Patriotov.

DSC 6158

K tomu by mala pomôcť aj podpora z tribún, o predvianočný duel s Haifou je veľký záujem a „žlto-zelení“ tak môžu opäť očakávať len minimum prázdnych miest vo svojej hale. Hráči so skúsenosťami z NBA sú dostatočnou pozvánkou. „Je to pozvánka nielen pre všetkých fanúšikov Levíc, ale aj celkovo basketbalových na Slovensku. Po dlhšej dobe sa tu hrá európska súťaž. Tým, že Patrioti postúpili do druhej fázy, tak prídu sem atraktívni súperi. Verím, že všetci si prídu na svoje a vytvoria skvelú atmosféru,“ dodal Abrhám.

 

2. kolo druhej fázy Európskeho pohára FIBA – J-skupina:

utorok 20. decembra o 19.30 h: BC Budiveľnik Kyjev - Karhu Kauhajoki

streda 21. decembra o 19.00 h: Patrioti Levice - Hapoel B-Cure Laser Haifa

 

Tabuľka J-skupiny:
Poz. Z V-P Skóre B
1. FI KAR Karhu 1 1-0 105:71 2
2. IL HAI Haifa 1 1-0 81:71 2
3. UA KYJ Kyjev 1 0-1 71:81 1
4. LEV Patrioti 1 0-1 71:105 1

Foto: Lukáš Droppan