• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Opäť po roku sú súčasťou Final Four Alpsko-jadranského pohára aj Spišskí Rytieri. V semifinále ich čaká prestížny súboj lídrov súťaži, prvý tím Niké SBL vyzve suveréna rakúskej scény, domácu Viedeň. Bude to interesantný trénerský duel, na viedenskej lavičke je totiž reprezentačný tréner Slovenska Aramis Naglič. O aktuálnej situácii v oboch táboroch sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Alpsko-jadranský pohár – semifinále (streda 15. marca, 19.00 h):

BC GGMT Viedeň – Spišskí Rytieri

Final Four podujatie oba tímy poznajú z predchádzajúcej edície Alpsko-jadranského pohára. V Leviciach sa ani jeden ale nedostal do finále, čiže pre víťaza to bude premiéra v boji o celkový triumf v súťaži. Spišskí Rytieri majú v tomto smere výbornú bilanciu v AAC, druhý rok po sebe sú medzi najlepšou štvorkou. „Stačí pozrieť, aké tímy sa tam nedostali, s akou kvalitou a rozpočtom, o dosť väčším od nášho. To hovorí o tom, že sme radi, že sme sa dostali až sem v súťaži, ktorá je každým rokom silnejšia. Slovenská liga nie je taká slabá, ako si možno niektorí myslia. Skupinovú fázu sme prešli hlavne vďaka dvom vonkajším výhram po sebe, to rozhodlo. Jasné, najviac si pamätáme štvrťfinálovú sériu s Pardubicami, kedy sa nám podarilo otočiť 14-bodové manko,“ prezradil pred Final Four kouč Spišiakov Teo Hojč.

Na domácu Viedeň bude prirodzene väčší tlak na výsledok. Líder rakúskej ligy v januári prekvapujúco nezískal Rakúsky pohár, druhú možnosť získať trofej by už tak rád nepremárnil. „Postup na Final Four Alpsko-jadranského pohára bol pre nás cieľom v tejto sezóne. Sme medzi najlepšou štvorkou druhým rokom po sebe, takže je to pre nás úspech. Chceme urobiť o krok viac. Alpsko-jadranský pohár je prvým poschodím v európskom basketbale. Myslím si, že ide o dobrú reklamu nášho klubu a rakúskeho basketbalu. V skupinovej fáze sme vyhrali skupinu, len dvakrát sme prehrali. Samozrejme, nebolo ľahké hrať dve súťaže, ale myslím si, že sme to úspešne zvládli,“ uviedol tréner Viedne Aramis Naglič.

DSC 4850

Druhý semifinálový zápas bude mať predsa len o niečo väčšiu prestíž, proti sebe nastúpia aktuálni lídri svojich súťaží. Z pohľadu formy sú na tom dosť podobne, počas víkendu odohrali ľahšie zápasy. Rytieri nemali doma s Handlovou žiadne starosti (118:83). „Final Four je kvôli systému zaujímavé a má svoje čaro. Skúsime sa čo najlepšie pripraviť na špecifiká tohto systému. Museli by sme odohrať na veľmi vysokej úrovni, hlavne v obrane, kde je potrebné toho veľa zastaviť. Tiež to bude veľmi fyzický zápas, na to potrebujeme byť pripravení. Verím, že všetci dáme do toho všetko,“ myslí si Hojč.

Veľmi podobný duel odohrala aj Viedeň, proti Klosterneuburgu (85:70) to bolo už 10. ligové víťazstvo za sebou. "Je to náročné. V prvom rade, pri takýchto zápasoch je dôležitý dobrý skauting a zápasový plán s rôznymi opciami. Dôležitá je vysoká úroveň koncentrácie, pripravenosti na veľmi rýchlu adaptáciu na situáciu na palubovke. Pri takýchto zápasoch je to veľmi dôležité. Myslím si, že nie je rozdiel v tom, či hrá niekto doma alebo vonku, dobré tímy sa vedia prispôsobiť na každú situáciu. Bude to dobrý zápas, na ktorý sa tešíme,“ vyhlásil Naglič.

DSC 4847

Tímy sa celkom dobre poznajú, či už z predošlého Final Four AAC, ale tiež z faktu, že obaja tréneri narazili na seba aj v Niké SBL. „Ide o veľmi skúsené družstvo, v ktorom hrajú niektorí z najlepších reprezentantov Rakúska, k tomu kvalitní a skúsení legionári. Majú veľkú kvalitu a vedie ich nám dobré známy tréner Naglič. Uričte sú veľmi motivovaní, ich cieľ je vyhrať súťaž a hrajú doma,“ vyjadril sa Hojč na adresu Viedne.

Viedeň má pred Spišskými Rytiermi prirodzene rešpekt. „Veľmi kvalitný tím. V slovenskej lige sú na prvom mieste. Spolu s Levicami patria k hlavným favoritom na zisk majstrovského titulu. Poznáme ich veľmi dobre, je tam 7-8 veľmi kvalitných hráčov. Majú široký káder, kvalitného trénera. Vieme veľmi dobre dobré a zlé veci, platí to však aj opačne, čiže nejaké veľké tajomstvá nie sú. Budeme pripravení,“ uzatvoril rozhovor Naglič.

Foto: Lukáš Droppan