• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Naši basketbalisti nastúpili na palubovke Zlatorogu Laško v prvom kole Helios Alpsko-jadranského pohára bez štyroch kľúčových hráčov – Marka Batinu, Mareka Jašša, Jaytornaha Wisseha a Ryana Martina, ktorí zostali doma doliečovať si svoje zranenia. Šancu tak dostali aj viacerí mladí hráči, a to nielen na súpiske, ale aj na palubovke. Svoje súťažné premiéry v drese BC Prievidza si odkrútila trojica juniorov - Jakub Pondela, Samuel Horváth a Branislav Hromada.

Veľká príležitosť i skúesenosť

Najviac priestoru na palubovke pri prehre BC 80:98, zo spomínanej trojice dostal Samuel Horváth, ktorý odohral takmer 17 minút a zapísal sa aj do listiny strelcov po úspešnom trojkovom pokuse.

„Cítil som sa veľmi dobre, neviem čím to bolo, ale nemal som trému. Dal som si za cieľ pomôcť družstvu, ako sa len bude dať a ukázať trénerovi, že nespravil chybu, keď ma postavil na ihrisko,“ prezradil 16-ročný rozohrávač Samuel Horváth. Pomerne solídnu minutáž (10 minút) na palubovke dostal v drese BC Prievidza aj 17-ročný krídelník Branislav Hromada. I on viackrát ukázal svoj herný potenciál.

„Bral som to ako veľkú príležitosť a aj veľmi dobrú skúsenosť zahrať si s hráčmi, na ktorých som sa doteraz mohol pozerať iba z hľadiska. Som neskutočne vďačný trénerom a vedeniu klubu, že som dostal možnosť nastúpiť v tomto zápase v Slovinsku,“ uviedol Branislav Hromada.

Fyzicky náročnejší basketbal

Obaja mladí hráči na vlastnej koži pocítili na ihrisku rozdiel medzi juniorským a seniorským basketbalom. Prechod medzi týmito vekovými kategóriami nebýva pre mladých hráčov jednoduchý.

„Rozdiel medzi juniorským a mužským basketbalom som pocítil hlavne vo fyzickosti hráčov, ktorí sú oproti juniorke o dosť silnejší,“ povedal po zápase BC Prievidza so Zlatorogom Laško Samuel Horváth. Podobne sa vyjadril aj Branislav Hromada: „Mužský basketbal je jednoznačne fyzicky náročnejší, agresívnejší, oveľa rýchlejší a ťažšie sa vytvárajú príležitosti na zakončenie.“ Obaja mladí hráči sú si vedomí, že ich nečaká jednoduchá cesta k tomu, aby sa výraznejšie presadili v seniorskom basketbale. No chuť zabojovať o svoju šancu imrozhodne nechýba.

Verí, že získal dôveru

Z mladých odchovancov Prievidze sa v Slovinsku výborným výkonom blysol aj Jakub Mokráň. Na palubovke si osemnásťročný Prievidžan počínal ako „ostrieľaný“ hráč, za necelých 17 minút zaznamenal 12 bodov, keď premenil štyri zo šiestich streleckých pokusov z hry. K tomu pridal aj päť doskokov a štyri asistencie. Prehru BC na palubovke Laška 80:98 okomentoval slovami: „Do zápasu sme sa snažili vložiť maximum, no to bohužiaľ nestačilo, nakoľko sme robili hlúpe chyby v obrane. Vďaka tomu sme dostali takmer 100 bodov. Chcem sa poďakovať trénerovi za šancu, ktorú mi poskytol a verím, že som si u neho získal dôveru do ďalších zápasov.“

Autor a zdroj: pdbasket.com

Foto: kkzlatorog.si