• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Úvodný duel Interu Bratislava v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA priniesol zápletku do poslednej sekundy, po ktorej mohla napokon vypuknúť radosť na strane „žlto-čiernych“. Majster totiž ustál tlak Pécsu, v závere sa mohol oprieť o služby Kenneyho Funderburka a po výsledku 88:87 oslavovať víťazný vstup do bojov v A-skupine.

Víťazstvo domácich sa na Pasienkoch nerodilo ľahko. „Žlto-čierni“ mali evidentne navrch, vo viacerých momentoch viedli aj dvojciferným rozdielom, no ich maďarský súper potvrdil, že v tamojšej lige patrí k špičke. Z tlaku súpera sa dokázal Pécs v druhom polčase vymaniť, keď sa mu podarilo viackrát získať tesné vedenie.

„V prvom polčase sme vyhrávali o približne sedem bodov, mali sme určitý problém na útočnom doskoku. V šatni sme si povedali, že musíme túto činnosť zlepšiť. Lenže v tretej štvrtine sme mali menší výpadok, kedy sme prestali brániť a dostávali sme veľa ľahkých košov z priestoru pod košom. Zle sme komunikovali v obrane, čo Pécs využil. Začali si budovať menšie vedenie, ktoré sme však zastavili vo štvrtej štvrtine. Do konca to bolo vyrovnané, vyhrali sme ťažkými strelami,“ povedal krídelník Interu Bratislava David Abrhám.

Domácej obrane nerobilo problémy len americké duo Charles Aiken a Quincy Diggs, ale aj vysoká úspešnosť streľby za tri body. Vďaka nej si Pécs udržiaval šancu na úspech v Bratislave. „Pécs hral dosť pick-n-rollov, majú Aikena a Gibbsa, ktorý je rozdielovým hráčom. Ťažké je ich brániť 1 na 1. Na konci sme však šťastní my, budeme to analyzovať a do ďalších zápasov sa ešte zlepšíme. Ideme krok po kroku,“ prezradil kouč Interu Aramis Naglič.

inter pecs 2

Hostia zapli v správnej chvíli, v záverečných minútach boli viackrát v tesnom vedení. Ani tento nepriaznivý vývoj však Inter nepoložil, pretože bol v stále hre o víťazstvo. „V domácej lige sú na prvom mieste po štyroch kolách. Určite vedia hrať basketbal. Možno sú v užšej rotácii ako my, ale to je naša výhoda. Verím, že to bude stále fungovať, budeme zdraví a budeme si pomáhať,“ vyhlásil domáci pivot Michal Baťka.

V poslednej dvojminútovke však zobral na seba zodpovednosť americký rozohrávač v službách Interu Kenney Funderburk. Z jeho strany to nebol ideálny strelecký večer, no v kľúčových okamihoch mu padlo všetko, čo bolo potrebné. Šesť bodov v rade dostalo domácich do tesného vedenia a po ubránení posledného útoku mohli napokon oslavovať víťazstvo. „Nemáme veľa možností v útoku, keďže Browning nehral. Takéto veci vyhrávajú zápasy. Vy môžete dostať dosť bodov, no na konci Funderburk zobral zodpovednosť na seba, ukázal, že je líder a zvíťazili sme,“ vyjadril sa tréner Interu.

inter pecs 3

Slovenský zástupca zvládol prvý krok do skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA. Jednobodové víťazstvo po dramatickej koncovke môže byť pre zverencov trénera Aramisa Nagliča vítanou psychologickou vzpruhou. Myslí si to aj Baťka: „Máme teraz nabitý program. Tento bodík je veľmi dôležitý do skupiny, lebo začať 1-0 alebo 0-1, je veľký rozdiel. Chceme vyhrávať domáce zápasy a vonku prekvapiť. Už sa tešíme na najbližšieho súpera, ale v sobotu nás najskôr čaká Handlová. Oddýchneme si a pripravíme sa poctivo na nich. Verím, že budeme opäť úspešní.“

Foto: Vladimír Dorňák