• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Súboj o postup do druhej fázy Európskeho pohára FIBA medzi Interom Bratislava a holandským Leidenom by sa dal charakterizovať ako duel dvoch rôznych tvárí. Kým v prvej a tretej štvrtine mal navrch slovenský zástupca, tak v druhej a štvrtej 10-minútovke bol na tom lepšie ich súper. A práve koncovka napokon rozhodla o tom, že miestenku si pre seba po výsledku 88:78 uchmatli hostia.

Oba tímy vstupovali do zápasu s jasným cieľom, vzhľadom na vývoj v skupine bolo totiž jasné, že víťaz sa priblíži, respektíve si zabezpečí postup do druhej fázy. Od toho sa odvíjalo aj dianie na palubovke. Inter mal znamenitý vstup, ale potom v krátkom čase umožnil Leidenu vrátiť sa do stretnutia.

„Mali sme v prvej štvrtine impulz, na začiatku zápasu sme dali ľahké body. V tretej štvrtine potiahol Marek Kozlík z lavičky, ktorý dal energiu a premenil dve trojky. To nám vtedy chýbalo. Keď však chceme vyhrať takýto zápas, tak je potrebné hrať celých 40 minút na vysokej úrovni. To sa nám nepodarilo a preto treba pogratulovať Leidenu,“ vrátil sa k stretnutiu tréner Interu Aramis Naglič.

Zatiaľ čo prvá štvrtina bola vyrovnaná, tak v druhej sa ukázala väčšia individuálna kvalita na hosťujúcej strane. Aj vďaka nej si do polčasovej prestávky budovali dvojciferné vedenie. Nebol cítiť u „žlto-čiernych“ tlak vyplývajúci z dôležitosti zápasu?

„Ja osobne, som šiel do tým, že určite chceme vyhrať a bojovať proti Benfice ešte o postup. Ťažko povedať, či to bola nervozita. Rovnaké chyby sme robili aj v Leidene, skôr si teda myslím, že to boli chyby, ktoré nás stáli víťazstvo. Budeme sa ich snažiť vyvarovať v lige, aby nás to posunulo niekam ďalej,“ odpovedal domáci Marek Kozlík.

11

Interu výrazne pomohla polčasová prestávka, opäť sa vrátil ku svojej hre a v jednej chvíli sa ocitol aj na koni, keď otočil vývoj duelu na svoju stranu. Lenže prišla séria chýb a Leidenu umožnili dostať sa tam, kde bol počas druhej 10-minútovky.

„Bolo to aj o tom, stačila chvíľa nekoncentrovanosti proti Leidenu a dostanete trojku. De Jong odohral výborný zápas, je to reprezentant Holandska. Keď bolo potrebné, tak premieňal svoje strely. To však vychádzalo z našej nekoncentrácie, pretože sme nerozmýšľali o tom, že keď hráme proti výborným individuálnym hráčom, tak dostaneme trojku vtedy, kedy ju nemáme dostať,“ zamyslel sa Naglič.

Domáci ešte v koncovke vykresali nádej na obrat, ale v kľúčových okamihoch im chýbal hráč, ktorý by zobral zodpovednosť na seba. Tu možno hľadať jednu z príčin toho, že účinkovanie Interu končí už v prvej fáze.

32

„Chýbal nám líder, to my vieme. Nemáme takú kvalitu hráčov. Funderburk odohral dobre v Európe, ale nezobral na seba streľbu v kľúčových okamihoch stretnutí. Máme kvalitu takú, akú máme. Som šťastný za tento tím, verím im a myslím si, že v lige odohráme dobré stretnutia, ale v Európe chýba niečo naviac,“ vyhlásil tréner Interu.

Slovenský zástupca sa s Európskym pohárom FIBA rozlúčili budúcu stredu doma, v zápase „o nič“ si zmeria sily s víťazom skupiny Benficou Lisabon.

„To je najhorší možný zápas, nemám rád také 'festivalové' stretnutia, pretože súper bude hrať na pol plynu. Budeme to brať ako jeden dobrý tréning, chceme ukončiť účinkovanie v pohárovej Európe víťazstvom a dám priestor všetkým hráčom,“ zakončil Naglič.

Foto: Vladimír Dorňák