• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Predchádzajúcemu ročníku Alpsko-jadranského pohára zabránila pandemická situácia v mnohých krajinách, teraz by však ďalšej sezóne nadnárodnej súťaže nemalo brániť. Opäť pri tom budú aj zástupcovia Niké SBL. Konkrétne kvarteto Patrioti Levice, BC Prievidza, Spišskí Rytieri a Inter Bratislava. Vďaka tomuto počtu bude mať naša najvyššia súťaž historicky najväčšie zastúpenie v Alpsko-jadranskom pohári.

Levice sú súčasťou súťaže od vzniku a vo svojej skupine privítajú dôverne známe Pardubice, s ktorými sa stretli vo štvrťfinále v sezóne 2019/2020. Okrem toho si zmerajú sily s dvoma nováčikmi Alpsko-jadranského pohára - chorvátskou Šibenkou a rakúskym Welsom.

Prievidza sa vracia po dvoch rokoch, v D-skupine si zahrajú s českým Ústí nad Labem, chorvátskym Škrljevom a s jedným zatiaľ bližšie nešpecifikovaným tímom.

Na slovenských nováčikov čakajú zaujímaví súperi. Proti Interu Bratislava sa postaví Viedeň, ktorú aktuálne vedie Aramis Naglič. Okrem toho sú súčasťou B-skupiny český Ďečín a slovinský Šenčur. Proti Spišským Rytierom budú stáť poľská Górnicza, chorvátska Velika Gorica a rakúsky Klosterneuburg.

Vedenie ligy prikročilo k sprofesionalizovaniu súťaže, svedčí o tom aj vyššia kvalita prihlásených klubov a tiež finančné odmeny pre najlepšie kvarteto družstiev. Súťaž bude mať opäť 16 účastníkov zo 6 krajín, hrať sa bude v klasických 4-členných skupinách. Ďalej pôjdu tímy na prvých dvoch miestach, play off sa bude systémom doma-vonku. V prípade nepriaznivej epidemiologickej súťaže je pripravený variant „bublín“, akými sa hrali rôzne podujatia v predchádzajúcich mesiacoch.

„Bohužiaľ aj napriek plánovanému napredovaniu súťaže, sa vzhľadom na prísne, neustále sa meniace a nepredvídateľné protipandemické opatrenia v regióne strednej Európy, sa aj napriek viacerým snahám nepodarilo uskutočniť minulý ročník tak, ako sme si predsavzali. Avšak s o to väčšou energiou sme sa pustili do zaktraktívnenia a profesionalizovania súťaže do ďalších sezón. Posledných pár mesiacov prebiehala komunikácia s jednotlivými národnými federáciami, ako aj na najvyššej úrovni priamo s európskou zložkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA), konkrétne s výkonným riaditeľom Kamilom Novákom. Vďaka tejto intenzívnej práci sme dosiahli to, že na základe podpory jednotlivých federácií, sme schopní garantovať odohratie celého ročníka aj za zhoršenej pandemickej situácie. Nemyslíme však len na nadchádzajúcu sezónu, ale tým, že chceme z Alpsko-jadranského pohára spraviť poprednú basketbalovú súťaž v našom regióne, sme túto komunikáciu využili aj na posunutie nášho projektu na ešte vyššiu úroveň. Jednou z podmienok FIBA bolo, aby boli na zápasy delegovaní medzinárodní rozhodcovia. To znamená, že stretnutia slovenských tímov budú rozhodovať zahraniční rozhodcovia. Práve budúci ročník berieme ako základ pre navýšenie prestíže súťaže a veríme, že od sezóny 2022/23 budeme figurovať medzi oficiálnymi súťažami pod značkou FIBA. Už v blízkej dobe nás čaká stretnutie vedenia v Záhrebe, kde budeme pracovať na príprave transformácie súťaže na túto úroveň. Čo sa týka ročníka 2021/22, tak zaviedli sme pevnejší kalendár zápasov. V kalendári máme stanovených 8 hracích týždňov pre skupinovú fázu, v ktorých sa musí odohrať 6 kôl, pričom hracie dni sú vždy utorok a streda. Pre slovenské kluby je super možnosť konfrontovať sa so zahraničím počas sezóny a som rád, že budú súčasťou tejto súťaže s ohľadom na jej rast v ďalších rokoch,“ načrtol bohatý zoznam noviniek jeden z členov vedenia súťaže, Marek Imre.

Kompletný harmonogram zápasov a doplnenie D-skupiny bude známe v najbližších hodinách.

 

Žreb Alpsko-jadranského pohára 2021/2022:

A-skupina: Patrioti Levice, BK JIP Pardubice (ČR), GKK Šibenka (Chor.), Raiffeisen Flyers Wels (Rak.)

B-skupina: Inter Bratislava, BK ARMEX Děčín (ČR), KK Šenčur (Slov.), BC GGMT Viedeň (Rak.)

C-skupina: Spišskí Rytieri, MKS Dabrowa Górnicza (Poľ.), KK Velika Gorica (Chor.), BK IMMOunited Dukes Klosterneuburg (Rak.)

D-skupina: BC Prievidza, Sluneta Ústí nad Labem (ČR), KK Adra Oil Škrljevo (Chor.), ?

 

Kalendár Alpsko-jadranského pohára 2021/2022:

skupinová fáza - 28. a 29. septembra, 12. a 13. októbra, 19. a 20. októbra, 26. a 27. októbra, 2. a 3. novembra, 9. a 10. novembra, 16. a 17. novembra, 7. a 8. decembra 2021

najneskorší termín odohrania štvrťfinále - 26. január 2022

najneskorší termín odohrania semifinále - 16. február 2022

najneskorší termín odohrania finále - 23. marca 2022

Foto: Lukáš Droppan