Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Dlhé čakanie sa skončilo, postupne sa začína sezóna 2021/2022. Na úvod do nej naskočia Spišskí Rytieri, ktorí si odbijú premiéru v Alpsko-jadranskom pohári. Súperom aktuálneho majstra a víťaza Slovenského pohára bude ďalší nováčik tejto súťaže, poľský tím Dabrowa Górnicza.

Alpsko-jadranský pohár - C-skupina (štvrtok 23. septembra o 18.00 h):

MKS Dabrowa Górnicza (Poľ.) - Spišskí Rytieri

K zápasu: Súboj dvoch nováčikov odštartuje po ročnej pauze dianie v Alpsko-jadranskom pohári. Poľsko postupne objavuje túto súťaž, doteraz si nadnárodnú konfrontáciu odskúšali len Glivice. Dabrowa Górnicza je dlhodobo súčasťou tamojšej EBL, výraznejšieho úspechu sa zatiaľ klub nedočkal a v rámci medzinárodnej konfrontácii to bude dokonca pre nich premiéra. Sezóna sa pre tím okolo trénera Jaceka Winnickeho už dávno začala, za sebou má štyri ligové zápasy s bilanciou dvoch výhier (95:67 nad Glivicami, 78:75 nad Radomom) a dvoch prehier (79:91 so Zielonou Gorou, 71:75 so Stargardom). Pri pohľade na súpisku zaujme fanúšika jedno známe meno - Milivoje Mijovič. Bývalý hráč Levíc je súčasťou tohto klubu od sezóny 2020/2021. Štatistickými lídrami družstva sú legionári, konkrétne Američania D.J. Fenner, Mike Lewis a Chorvát Josip Sobin.  

Pre Rytierov to bude ideálne otestovanie formy pred štartom nového ročníka Niké SBL. Zverenci trénera Štefana Sviteka potvrdili povesť aktuálne najlepšieho slovenského tímu na Tipsport Federálnom pohári, kde sa umiestnili na druhej pozícii. Jedinú prehru zaznamenali vo finále, kde nestačili na jasného suveréna tejto súťaže - Opavu (68:95). Odvtedy sa udiala v kádri Spišiakov jedna hráčska zmena, pod košom skončil Američan Raheem Johnson, na ktorého miesto prišiel Srb Ivan Gavrilovič. Ten by mal proti Górniczy debutovať v bielo-modrom drese. Inak sa však "Novovešťania" museli počas prípravy vysporadúvať s početnou maródkou, dlhšiu dobu nebol k dispozícii Marko Stevanovič, respektíve Adam Antoni. Pred debutom v Alpsko-jadranskom pohári zaznamenal slovenský zástupca tesnú prehru doma s rakúskym Welsom (70:72). "Tešíme sa na náš prvý zápas v Alpsko-jadranskom pohári. Čaká nás asi najväčší favorit celej súťaže. Majú za sebou výborný začiatok súťaže, odohrali už štyri stretnutia, čiže nás čaká skonsolidovaný tím. Našim cieľom je odohrať dobrý zápas, uvidíme, čo prinesie priebeh stretnutia. Hlavným cieľom je po zdravotných problémoch a výpadkoch dostať sa do hernej pohody, spolu s novým prírastkom do našej basketbalovej rodiny sa tiež čo najviac zohrávať. Neberieme to len ako prípravu, je to výborná možnosť konfrontácie s veľmi silným súperom," vyjadril sa pred zápasom tréner Štefan Svitek. 

Kde sledovať:

Foto: Lukáš Droppan