Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Spišskí Rytieri zvládli víťazne úvodný štvrťfinálový zápas Alpsko-jadranského pohára. Po vynikajúcej koncovke dokázali uspieť na palubovke slovinského Šenčuru a do odvety, ktorá je na programe 1. februára, si vezú náskok 7 bodov.

Šenčur okamžite v úvode zaznamenali 5 bodov za sebou, ale 5 bodmi sa prezentoval na strane Spišiakov aj Dennis. Domácim patrili prvé minúty zápasu, ale Rytieri sa nezľakli tohto náporu a hrali vyrovnanú, no najmä ofenzívnu partiu. Hostia sa popasovali s agresívnou hrou súpera a vďaka dobrej defenzíve sa ujali už v 4. minúte vedenia v zápase. Následne na to prišiel dôležitý úsek 12:2, čím získali zverenci trénera Štefana Sviteka potrebné sebavedomie. To sa prenieslo aj do pozitívneho stavu po úvodnej 10-minútovke - 28:18. Slovinský celok podľa očakávania odštartoval druhú štvrtinu aktívnejšie, dokázal sa presadiť do obrany Spišiakov. Tých začal trápiť mierny výpadok v ofenzíve, vďaka hluchej trojminútovke dokázal Šenčur z manka mierne stiahnuť. Potom sa však hra zlepšila a na polčasovú prestávku išli s vedením 47:42.

Slovinci vykročili do druhého polčasu 5 bodmi v rade a za stavu 47:47 sa zápas začal od začiatku. Dennis na to opäť prinavrátil svojmu tímu vedenie, ale už to bola oveľa vyrovnanejší basketbal. Šenčur bol v tejto fáze lepším tímom, nepriaznivý vývoj sa mu podarilo zvrátiť a dokonca aj začal bodovo odskakovať. Spišiaci v správnej chvíli zareagovali, ale do záverečnej štvrtiny sa išlo za stavu 68:71 z ich pohľadu. Rytieri sa snažili s ubúdajúcim časom otočiť, ale domáci hráči získali potrebné sebavedomie a dokonca v jednej chvíli bol ich náskok dvojciferný - 72:82. V koncovke „Novovešťania“ vykresali ešte nádej, 150 sekúnd pred koncom stiahli na rozdiel bodu. Deväť bodov v rade dokonca dostalo hostí do vedenia. Famózna koncovka Rytierov napokon priniesla cenný triumf a 7-bodový náskok pred odvetou.

Alpsko-jadranský pohár - 1. zápas štvrťfinále:

KK Šenčur GGD (Slov.) - Spišskí Rytieri 86:93 (18:28, 24:19, 29:21, 15:25)

Šenčur: R. Rizvič 21, Murič 20, Ahmedovič 10, Ozegovič a Rojč po 6 (Rebec a H. Rizvič po 10, Tešič 3, Ivkovič a Malovčič 0)

Rytieri: Dennis 24, Stevanovič 19, Morsell 14, Baťka 11, Richardson 8 (Gavrilovič 12, Antoni 5, Hlivák a Krajňák 0)

TH: 13/10 - 26/19, Fauly: 21 - 18, Trojky: 6 - 6

Povedali po zápase:

Štefan Svitek, tréner Rytierov: "Dobré víťazstvo, ale nebol to jednoduchý zápas. Mali sme svoje lepšie a horšie chvíľky, hlavne tretia štvrtina bola v našom podaní zlá. Trápili sme sa, ale v záverečnej štvrtine sme to otočili. Čaká nás ešte jeden duel proti veľmi dobrému tímu, rozdiel v skóre je dôležitý."

Ivan Gavrilovič, hráč Rytierov: "Veľmi dobrý zápas. Po polčase sme nehrali moc dobre, ale potom sme našu hru zlepšili a uchmatli sme víťazstvo. Ďalší zápas sa hrá u nás, chceme ísť do Final Four."

Foto: Lukáš Droppan