Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Úspešné oživenie česko-slovenskej konfrontácie v podobe Federálneho pohára naštartovalo pred rokom túto značku správnym spôsobom. Aj pred touto sezónou sa fanúšikovia môžu tešiť na súboje účastníkov Niké SBL a Kooperativa NBL. Organizátori sľubujú kvalitnejšie obsadenie a tiež väčší počet zápasov.

Súboje českých a slovenských tímov pod súťažnou hlavičkou sa podarilo zrealizovať po 18-ročnej prestávke. V úvodnom ročníku Tipsport Federálneho pohára zasiahlo do turnajov 12 družstiev (6 slovenských a 6 českých). Z celkového triumfu sa tešila BK Opava, druhé a tretie miesto obsadili zástupcovia našej najvyššej súťaže – Spišskí Rytieri a BKM Lučenec. Pozitívna odozva z oboch strán bola správnym impulzom k pokračovaniu tejto obnovenej tradície.

„Nesmierne ma teší a je to pre organizátora najväčšia možná odmena, že po prvom ročníku, do ktorého sme išli s malou dušičkou, sa po roku opäť odohrá Federálny pohár. A nielen odohrá, bude väčší a veríme, že prinesie v predsezónnom období zase raz skvelé basketbalové konfrontácie popredných tímov zo Slovenska a Česka. Po 12-člennom úvodnom ročníku sa prihlásilo 16 tímov, po 8 zo Slovenska a Česka. Celkovo nás počas piatich hracích dní čaká porcia 40 zápasov! V mene organizačného výboru máme veľkú radosť z toho, aký záujem prejavili družstvá o účasť v pohári. Do konca mesiaca by mali byť známe dejiská základných skupín, ako aj rozdelenie tímov. Aktuálne pracujeme aj na marketingovej stránke pohára. Rokujeme s partnermi, pre ktorých je česko-slovenský trh zaujímavý. Veľkým plusom pre partnerov, ako aj pre fanúšikov, oproti prvému ročníku môže byť aj dohoda s televíziou o vysielaní najatraktívnejších zápasov z Federálneho pohára. Dohoda by mala byť na stole v najbližších dňoch. O servis sa postarajú mediálni partneri podujatia – svetbasketu.cz a basketliga.sk,“ načrtol ambície do druhého ročníka spoluorganizátor Federálneho pohára Ladislav Garaj.

DSC 4602

Do druhého ročníka sa podarilo navýšiť počet účastníkov na 16, opäť rovnakým dielom z každej súťaže. Niké SBL sa zapojí do diania so všetkými tímami, Kooperativu NBL budú reprezentovať: BK Opava, BK ARMEX Děčín, NH Ostrava, BK Pardubice, BC GEOSAN Kolín, BK REDSTONE Olomoucko, Královští Sokoli Hradec Králové a SK Slavia Praha.

Termíny jednotlivých turnajov Federálneho pohára sú stanovené na 9. – 11. septembra a 16. – 17. septembra. Hrať sa bude v 4-členných skupinách, najskôr systémom každý s každým. Následne sa súťaž rozdelí na 4 fázy – víťazi skupín si to rozdajú vo Final Four o 1. – 4. miesto, tímy na ďalších miestach budú mať tiež svoje Final Four (o 5. – 8., 9. – 12. a 13. – 16. miesto). Vyvrcholenie súťaže sa hrá play off systémom.

V najbližších týždňoch sa uskutoční žreb skupinovej fázy a tiež sa určia organizátori jednotlivých skupín. Samozrejmosťou druhého ročníka Federálneho pohára bude servis, na ktorý sú fanúšikovia navyknutí z ligových stretnutí – live štatistiky, priame prenosy, pozápasové vyjadrenia a fotky zo zápasov.

Foto: Lukáš Droppan