Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Na koho narazia hráči Komárna a Spišských Rytierov v novom ročníku Alpsko-jadranského pohára? Pozreli sme sa bližšie na jednotlivých súperov v C-skupine a D-skupine, tiež máme pre vás reakcie trénerov na žreb a predbežný kalendár ich zápasov.

BC Komárno si zahrá v C-skupine, ktorá pokojne môže dostať názov „nováčikovská“, pretože až pre tri tímy to bude premiéra v Alpsko-jadranskom pohári. Český Kolín si prvýkrát vyskúša medzinárodnú konfrontáciu, v uplynulých ročníkoch Kooperativa NBL sa zaradil medzi širšiu špičku. V minulej sezóne skončil už prekvapujúco vo štvrťfinále, vo svojom kádri mal viacerých Slovákov – Jakuba Petráša, Pavla Lošonského a Róberta Rožánka. Rakúsky Kapfenberg sa v súťaži predstaví v prípade, že sa mu nevydarí kvalifikácia do Európskeho pohára FIBA. Tiež ide o štvrťfinalistu svojej ligy. Jediné skúsenosti s Alpsko-jadranským pohárom má chorvátske Škrljevo, v sezóne 2018/2019 si dokonca na úkor Levíc zahralo vo finále. V predošlom roku skončilo už v skupinovej fáze tejto súťaže, na ligovej scéne z toho bola účasť vo štvrťfinále.

„Kolín je fyzicky dobre disponované družstvo, česká liga sa hrá v takomto duchu a podobná slovenskej. Myslím si, že pre nás a slovenský basketbal je dobrý, že sa môžeme konfrontovať s Českom v Alpsko-jadranskom pohári a tiež vo Federálnom pohári. Škrljevo je skúsenejšie družstvo ako sme my, hrajú chorvátskym štýlom, to znamená o čosi rýchlejšie. Môžu hrať s družstvami z Jadranskej ligy 2, čo svedčí o jeho kvalite. Kapfenberg bojuje o miesto v Európskom pohári FIBA, čiže asi budú mať najvyšší rozpočet a ambície. Peniaze nerobia ale automaticky výsledky. Chceme reprezentovať Komárno a slovenský basketbal v Alpsko-jadranskom pohári najlepšie, ako vieme,“ zhodnotil súperov kouč Komárna Zlatko Jovanovič.

aac kn snv

Spišskí Rytieri ako semifinalista predchádzajúcej sezóny dostali tiež v D-skupine nemenej atraktívnych súperov. Na divokú kartu sa v súťaži historicky prvýkrát predstaví tím z Rumunska – Temešvár. Kedysi si tento klub zahral Balkánsku ligu, vo svojej Liga Nationala je jeho najčastejšie dosiahnutou métou štvrťfinále. Po šiestich rokoch sa vracia do Alpsko-jadranského pohára chorvátsky Zabok, v domácej súťaži si zahral vo štvrťfinále. Po rovnakom období je späť aj slovinská Rogaška, minulosezónny semifinalista svojej ligy a 12. tím z Jadranskej ligy 2.

„Temešvár určite patrí k favoritom celej súťaže, ich rozpočet a kvalita možno patrí aj do lepších európskych súťaží. Ich pôsobenie v Alpsko-jadranskom pohári určite zvyšuje kvalitu súťaže. Pôjde určite o veľmi dobrého súpera. Rogaška je klub z mojej krajiny, pravidelne hráva v play off slovinskej ligy. V minulosti sa dostali aj do finále. Asi po 10 rokoch budú mať nového hlavného trénera, skladá zaujímavé družstvo. Bude to súper, ktorý hrá dobrý basketbal a má dosť kvalitných hráčov. Chorvátsky Zabok poznám najmenej, ale ako my, ako tak aj u ostatných sa ťažko predpovedá, kto bude mať akú kvalitu, pretože družstvá sa ešte len skladajú. U nás sa ešte tiež nevie, akých hráčov sa nám podarí dotiahnuť do Spišskej. Až po tomto kroku sa dajú stanoviť nejaké ciele. Tešíme sa na medzinárodnú konfrontáciu, spravíme všetko, aby sme v dobrom svetle prezentovali náš klub a slovenskú ligu,“ povedal k žrebu tréner Spišských Rytierov Teo Hojč.

Kalendár Alpsko-jadranského pohára v sezóne 2022/2023:

Otváracie zápasy: 22. – 25. septembra

Skupinová fáza: 12. októbra, 19. októbra, 26. októbra, 23. novembra, 30. septembra, 16. decembra

Štvrťfinále: 25. januára 2023 a 8. februára 2023

Final Four: 14. – 16. februára 2023

Foto: Lukáš Droppan