• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Patriotov Levice si nezahrajú v skupinovej fáze Ligy majstrov, vo finále kvalifikačného turnaja v Malage prehrali s favorizovaným domácim tímom Unicajy 73:91. Najlepším strelcom tímu trénera Michala Madzina bol Miha Lapornik, autor 17 bodov.

Účinkovanie v európskych pohároch sa pre aktuálneho šampióna Niké Slovenskej basketbalovej ligy nekončí, od októbra ho čakajú súboje v D-skupine Európskeho pohára FIBA (FIBA Europe Cup). Postupne narazia na bulharský Balkan Botevgrad, cyperský Keravnos Strovolou a českú Opavu. Úvodné stretnutie je predbežne na programe 12. októbra, Levice by doma mali privítať Botevgrad.

Levičanov nevyšiel vstup do stretnutia, rýchlo prehrávali 0:8. Od úvodnej sekundy sa museli popasovať s úplne iným levelom basketbalu, agresivity a tlaku. Strelecké mlčanie Patriotov ukončil McCallum, s oddychovým časom sa zlepšil herný prejav slovenského tímu. Postupne sa darilo vytvárať aj dobré strelecké pozície, o 8 z 10 bodov tímu sa v úvode postaral Kneževič. Aj keď bol kvalitatívny rozdiel badateľný, tak Patrioti sa snažili ako-tak držať krok s favorizovaným tímom. „Popoluška“, ako ju nazvali španielske médiá, statočne bojovala o miesto v skupinovej fáze, ale Malaga nekompromisne trestala akúkoľvek chybu na oboch stranách palubovky. Ešte pred koncom prvej štvrtiny sa domáci celok dostal do dvojciferného vedenia, ale Lapornik dokázal niekoľkými úspešnými pokusmi stiahnuť na 20:31 z levického pohľadu po úvodnej časti. V druhej 10-minútovke to vyzeralo podobne, Patrioti sa postarali o niekoľko dobrých herných úsekov, keď dokázali súpera pritlačiť, ale Malaga vždy rázne odpovedala a mala všetko pod kontrolou. Výrazne silný mala záver, na polčas sa napokon išlo za stavu 36:52 zo strany slovenského tímu.

Druhý polčas sa pre Levičanov ideálne nezačal, Malaga zapla na vyšší rýchlostný stupeň a v priebehu pár okamihov prehrávali v zápase už o viac ako 20 bodov. Zverenci trénera Michala Madzina ale svoj boj nezabalili, sebavedomou hrou dokázali priebežne ukrajovať z manka. Domáci tím mal aj napriek tomu všetko pred kontrolou, pred záverečnou štvrtinou svietil na tabuli stav 75:54. Favorizovaná Malaga nedovolila Patriotom v štvrtej 10-minútovke pomýšľať na dramatizáciu, otázkou tak bola už len výška konečného skóre. Levičania sa aj napriek tomu stále snažili uhrať čo najprijateľnejší výsledok, čím si vyslúžili aj uznanie od domáceho publika. Koncovka sa dohrávala bez výraznejších problémov, diváci sa dočkali na záver aspoň viacerých pekných akcií.

Kvalifikácia Ligy majstrov – finále:

Unicaja Malaga – Patrioti Levice 91:73 (31:20, 21:16, 23:18, 16:19)

Najviac bodov – Malaga: Dedovič 15, Osetkowski 13, Perry a Carter po 11

Patrioti: Lapornik 17, Kneževič 16, Bojanovský a McCallum po 9, Bachan 0 (Freeman 13, Kovac 7, Kotásek 2)

TH: 17/13 – 10/9, Fauly: 14 - 18, Trojky: 12 - 10, Rozhodovali: Marques (Portug.), Glišič (Srb.), Mitrovski (S. Mac.)

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Patriotov: „Vidím to tak, že sme 40 minút odmakali, dreli a všetci, ktorí boli na ihrisku urobili maximum, čo sa týka nasadenia a chcenia urobiť všetko pre dobrý výsledok. Celkový prejav bol určite niečo, čo je trochu mimo toho, s čím sa dennodenne stretávame. Je to level najlepšej európskej ligy, museli sme tomu čeliť.“

Eduard Kotásek, hráč Patriotov: „Krásna atmosféra. Čakal som, že mohlo prísť ešte viacej ľudí, keďže išlo o finále. Skvelá hala, súper, s ktorým sa každý deň nehrá. Myslím si, že mnohí z nás to zažijú len raz za celú kariéru. Na ihrisku sme nechali všetko, nemáme sa za čo hanbiť.“

Ben Kovac, hráč Patriotov: „Vedeli sme, že to bude veľmi ťažké. Dúfali sme, že budeme mať viac energie, ale po dvoch zápasoch sme už v nohách cítili, že tej energie nie je veľa. Bol to aj tak skvelý zápas, so skvelou atmosférou. Na začiatku sme nedávali koše, ktoré normálne dávame. Malaga nám po našich hlúpych chybách urobila niekoľkobodový úsek a hneď to bolo ťažké proti tímu z ACB ligy, keď prehrávaš o niekoľko bodov a chceš sa vrátiť do stretnutia. Keď sa človek pozrie na širší obrázok, tak prehrali sme o menej ako 20 bodov. V porovnaní s ich semifinále proti Den Boschu, keď ich rozbili o 56 bodov, tak môžeme byť spokojní."

 

Predbežný program Patriotov Levice v D-skupine Európskeho pohára FIBA:

12. októbra: Patrioti Levice - BC Balkan Botevgrad

19. októbra: Keravnos Strovolou - Patrioti Levice

26. októbra: BK Opava - Patrioti Levice

2. novembra: BC Balkan Botevgrad - Patrioti Levice

23. novembra: Patrioti Levice - Keravnos Strovolou

30. novembra: Patrioti Levice - BK Opava

Foto: fiba.basketball