Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Oči basketbalovej verejnosti sa budú v stredu večer tiež sústrediť na Patriotov Levice, po pozitívnom účinkovaní v kvalifikácii Ligy majstrov, je teraz pred nimi skupinová fáza Európskeho pohára FIBA. Úradujúci šampión Niké SBL je odhodlaný nadviazať na výkony z Malagy a pripravený zabojovať v ideálnom prípade o postupovú miestenku. Na úvod štartuje doma proti bulharskému Balkanu.

Európsky pohár FIBA – D-skupina (streda 12. októbra o 18.00 h):

Patrioti Levice – BC Balkan Botevgrad (Bul.)

Tri zápasy v kvalifikácii Ligy majstrov pripravili Patriotov Levice na to, čo ich čaká aj v Európskom pohári FIBA. Vo finále proti favorizovanej Malage síce neuspeli, ale automatická miestenka im prihrala minimálne 6 stretnutí v skupinovej fáze EP FIBA. Okrem Balkanu na nich čaká cyperský Keravnos a česká Opava. „Kvalifikácia Ligy majstrov nám určite veľmi pomohla. Vieme sa nastaviť na level, ktorý nás čaká. Samozrejme, každý zápas je iný. Verím, že budeme motivovaní a pripravení najlepšie, ako budeme vedieť. Do Európskeho pohára FIBA vstupujeme s veľkou motiváciou. Je to súťaž s najlepšími tímami zo svojich krajín. Určite nás čakajú veľmi ťažké zápasy, ale verím, že budeme veľmi dôstojne reprezentovať náš klub a celý slovenský basketbal,“ prezradil na úvod tréner Michal Madzin.

Slovenský zástupca ukázal v septembrových kvalifikačných dueloch, že je na čom stavať. Tiež už vie, akým smerom sa môže poberať ich potenciálna cesta k úspechu už hneď v otváracom domácom zápase. „Veľmi sa tešíme, že si opäť môžeme zmerať sily s kvalitným súperom. Verím, že sa nám podarí zopakovať dobré výsledky z Malagy, kde sme okúsili, ako chutí európsky basketbal. Kľúčom k úspechu bude určite obrana. Už sme na vlastnej koži pocítili, že tvrdou obranou sa dajú vyhrávať zápasy v európskych pohároch,“ zamyslel sa krídelník Martin Bachan.

Na úvod pricestuje do levickej športovej haly aktuálny majster Bulharska – Balkan. Na rozdiel od Patriotov, má za sebou len jeden súťažný duel. V domácom superpohári nestačil na Rilski (60:70). Levice sú naplno v zápasovom kolotoči, mimo Ligy majstrov už odohrali aj tri ligové stretnutia, s bilanciou 2 výhier a 1 prehry.

DSC 5570

„Našim prvým súperom je bulharský Balkan. Podarilo sa nám zohnať niekoľko informácií, urobili sme maximum, čo sme vedeli a boli čo najlepšie pripravení. Je to veľmi nepríjemný súper, s reprezentantmi svojej krajiny, ktorí sa predstavili aj na majstrovstvách Európy. Dopĺňajú ich kvalitní legionári. Je to pre nás veľká výzva, aby sme mohli úspešne odohrať zápas,“ predstavil kouč Patriotov najbližšieho súpera.

Prirodzene, na európskej scéne niet ľahkého súpera, čo si uvedomuje aj Bachan: „Náš súper ešte neodohral ani jeden zápas v domácej lige, len Bulharský superpohár. Pre trénerov tak bolo veľmi náročné získať nejaké informácie o ich hernom štýle. Vieme však, že budú hrať tvrdo. Bulharský basketbal je taký, musíme sa teda na to pripraviť.“

DSC 5610

V každom prípade, matematika je jednoduchá. V hre sú dve postupové miestenky do ďalšej fázy, pre ostatné tímy sa účinkovanie v EP FIBA končí. „Žlto-zelení“ sú odhodlaní pobiť sa o čo najlepšie umiestnenie a napríklad zopakovať počínanie Prievidze v tejto súťaži, ktorá sa tiež predrala do druhej fázy. „Je naozaj veľmi ťažké odhadnúť, ako sa naša skupina bude vyvíjať. Až samotné zápasy ukážu, na čom budeme. V každom prípade, naši súperi sú silní. Je na nás, aby sme bojovali najlepšie, ako budeme vedieť. Je to pre nás výzva a motivácia sa ukázať v tejto skupine,“ vyhlásil Madzin.

Už mnohé napovie práve zápas s Balkanom. „Myslím si, že naša skupina je hrateľná. Sú v nej určite kvalitné družstvá, nie je v nej žiaden európsky gigant, ktorého meno, keď si človek prečíta, tak ide strach,“ dodal na záver Bachan.

Stretnutie by mala odvysielať v priamom prenose športová televízia JOJ Šport.

Program Patriotov Levice v D-skupine Európskeho pohára FIBA:

12. októbra o 18.00 h: Patrioti Levice - BC Balkan Botevgrad

19. októbra o 18.00 h: Keravnos Strovolou - Patrioti Levice

26. októbra o 18.00 h: BK Opava - Patrioti Levice

2. novembra o 19.00 h: BC Balkan Botevgrad - Patrioti Levice

22. novembra o 18.00 h: Patrioti Levice - Keravnos Strovolou

30. novembra o 18.00 h: Patrioti Levice - BK Opava

Foto: Lukáš Droppan