Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

Stále to nie je samozrejmosť, aby tímy z Niké SBL pravidelne hrali súťaže pod hlavičkou FIBA. Patrioti Levice v tomto smere dosiahli na niečo, čo sa dlhé roky nikomu nepodarilo. V Lige majstrov boli jeden zápas od skupinovej fázy a v Európskom pohári FIBA bojovali do poslednej chvíle o miesto medzi najlepšou osmičkou. Ako vyzeralo ich 15-zápasové európske dobrodružstvo, to sa dozviete od šéfa levickej lavičky Michala Madzina.

Všetko to začalo 21. septembra 2022 a skončilo 8. februára rovnakým výsledkom – výhrou „žlto-zelených“. Dve súťaže, sedem navštívených krajín a bilancia 7 výhier, 8 prehier. To všetko je v skratke cesta Patriotov v pohárovej Európe. „15-zápasové dobrodružstvo bolo asi dlhšie, ako sme čakali aj pri najpozitívnejších snoch (úsmev). Sme za to veľmi šťastní, bola to výborná skúsenosť. Bolo veľa dramatických momentov, na ktorých sa to celé lámalo. Všetko je tak, ako má byť. Myslím si, že sme dôstojne účinkovali v oboch európskych súťažiach a verím, že nám to do budúcna pomôže,“ povedal na úvod tréner Patriotov.

Nielen pre neho, ale aj pre väčšinu družstva to bola prvá skúsenosť s FIBA súťažou. A hneď na úvod vyprevadili na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov maďarského vicemajstra, Kőrmend a úradujúceho šampióna Fínska, Karhu. Odmenou pre všetkých bolo finále s domácou Malagou, v súčasnosti s jedným z ašpirantov na celkový triumf v tejto súťaži.

„Tie zápasy nás dali dokopy ako kolektív. Počas týždňa v Malage sme na tréningoch, v zápasoch a mimo palubovky strávili spolu veľa čau, čiže pre v podstate nový tím nám to celé veľmi pomohlo. Kvalifikačný turnaj v Malage bol pre nás všetkých novou skúsenosťou a pravdepodobne nám veľmi pomohol. Pred odchodom sme všetci len tak snívali, že tam strávime celý týždeň a zahráme si vo finále proti domácej Unicaje Malaga. Zocelilo nás to a ukázalo, že tento tím dokáže extrémne bojovať a stáť jeden za druhým. Bol to veľký zážitok porovnať sa s tímami, ktoré sme dokázali zdolať. Na to asi nikdy nezabudneme,“ obzrel sa za septembrom 36-ročný kouč.

IMG 012

Po obzvlášť krátkej a tiež náročnej príprave boli tieto 3 stretnutia ako keby ideálnou vzpruhou do toho, čo Levice v lige a Európskom pohári FIBA čaká. Zároveň sa však dosiahnutými výsledkami vytvorila na nich väčšia pozornosť, čo potvrdzuje Madzin: „Nepovedal by som, že sa išlo ľahšie. Pre všetkých to bolo niečo nové. Možno sme si Malagou dodali sebavedomie, že vieme na tejto úrovni pôsobiť, ale zároveň sme si vytvorili na seba väčšie očakávania. Na predsezónnej tlačovej konferencii sme vyslovili sen a cieľ, aby sme postúpili a zahrali si viac európskych zápasov. To sa nám aj podarilo. Chceli sme to, išli sme si za tým a v každom zápase sme bojovali, aby sa nám to podarilo.“

Zo začiatku mali Patrioti zviazané ruky, úvodnú polovicu skupinových zápasov v Európskom pohári FIBA prehrali. Postupový cieľ sa vzdialil, ale stále zostal živý. Kľúčový bol v tomto smere duel v bulharskom Botevgrade, domáci Balkan bol jasným suverénom skupiny a bol jednou nohou v ďalšej fáze. Slovenský zástupca bol naproti tomu bez úspechu. Všetko ostatné je už história, na výhru 72:63 sa podarilo nadviazať úspechom nad Keravnosom (86:80) a o druhom mieste tak rozhodoval česko-slovenský súboj s Opavou.

DSC 2269

„Vstup do prvej fázy Európskeho pohára FIBA nebol vydarený, hlavne nás možno domáci zápas s Botevgradom trochu schladil tým, že sme v jeho priebehu prehrávali o 20 bodov. Nasledovali dva zápasy vonku, ktoré sme výsledkovo nezvládli. S povestným nožom na krku sme išli na duel do Bulharska, kde sme hrali so súperom, ktorý dovtedy neprehral. Možno z mentálnej stránky nám pomohlo trochu to, že sme nemali čo stratiť a nik od nás nič nečakal. Pomohlo asi to, že sme sa uvoľnili a bol to taký zlomový bod. Mali sme poslednú šancu urobiť niečo s vývojom skupiny. Zahrali sme naozaj výborný zápas, to nás nakoplo do zostávajúcich dvoch domácich stretnutí a mali sme to vo svojich rukách. S veľkou podporou fanúšikov a energiou, ktorá sa vytvorila v hale, sme dokázali s vypätím všetkých síl zvládnuť zápasy s Keravnosom a Opavou,“ myslí si kormidelník Levíc.

Repríza finále Federálneho pohára priniesla veľký obrat v podaní jeho tímu, ktorý sa zakončil potrebným víťazstvom a domácou euforickou radosťou z postupu do druhej fázy. „Stretnutie s Opavou je jeden zo zápasov, na ktorý nikdy nezabudneme. To, že sme ani nevedeli o koľko máme vyhrať, tak tomu všetkému dávalo špeciálny náboj. Priebeh zápasu nám ako keby ešte uberal šance na postup. Posledných 12 minút, ako sa tím nezlomil a bojovali sme do poslednej sekundy, bolo niečo neuveriteľné. Moment, keď sme dokázali vyhrávať v zápase a začali cítiť, že to chytáme do vlastných rúk a je šanca, bolo veľmi ťažké nás zastaviť. Ani neviem odkiaľ sa našli sily, lietali sme na záver po palubovke a v priamom prenose sme si užívali to, ako sme sa stali postupujúcim tímom,“ spomína na duel s Opavou Madzin.

DSC 5360

Pokračovanie v súťaži pridalo ďalšiu robotu na bremená úzkeho (v porovnaní so súpermi) realizačného tímu. V lige museli riešiť náhradné termíny, program zápasov sa výraznejšie nahustil. Aké zmeny musel tréner vykonať? „Postup znamenal ďalších 6 ťažkých zápasov, mnoho roboty a energie, ktorá je pred nami. Pre toto celé sme to robili. Keď sa to podarí, tak všetko ide ľahšie. Je to náročné, zladiť účinkovanie v lige, cestovanie, hrať Európsky pohár FIBA, či už časovo alebo z pohľadu vynaloženého úsilia. Výrazne sme museli upraviť tréningový proces, aby sme to dokázali zvládnuť. Chceli sme sa čo najdlhšie udržať v Európe. Myslím si, že to za to stálo,“ odpovedal šéf levickej lavičky.

Ako cez „kopírák“ začal úradujúci šampión Niké SBL druhú fázu Európskeho pohára. Tiež išiel do odvetnej časti s bilanciou 0-3, pravda s odstupom času ich môžu mrzieť tesné prehry s Haifou (91:93) a Kyjevom (76:77). „Druhá fáza sa začala výsledkovo totožne. Boli sme oveľa lepšie pripravení na to, čo nás bude čakať. Vo Fínsku sme na úvod ťahali za kratší koniec a Karhu nás v tom zápase výrazne prevýšilo. Doma sme potom proti obrovským favoritom – Haife a Kyjevu, uhrali výborne duely a do poslednej sekundy boli v hre o víťazstvo. Neskončilo to víťazstvami, ale výkony, priebeh a atmosféra, boli basketbalovým sviatkom. Užili sme si to a nezabudneme nikdy na to,“ uviedol Madzin.

DSC 7764

Aj napriek všetkým týmto okolnostiam bola stále možnosť postúpiť do štvrťfinále, už to však nebolo výhradne len v ich rukách. To sa napokon ukázalo ako rozhodujúce, Levičania si svoju misiu splnili výhrou nad Haifou, ale hneď o deň na to ich Karhu schladilo prekvapujúcou domácou prehrou, prvou v skupine, s Kyjevom. „V Haife to bolo veľmi podobné v porovnaní s Botevgradom. Tiež to bola posledná šanca, aby sme sa udržali v hre o postup, ale nebolo už len v našich rukách. Pomalší vstup nám dal možnosť vyhrať toto stretnutie a využili sme to. Po heroickom výkone sme vyhrali, ale vedeli sme, že na druhý deň nám to musí potvrdiť Karhu. Za seba poviem, myslel som si, že to Karhu určite zvládne. Keď som to stretnutie videl, tak Kyjev zahral výborne a Karhu už o nič nešlo. Taký je šport, nemuseli vyhrať a tak sa aj stalo,“ povzdychol si tréner Patriotov.

Od štvrťfinále ich napokon delil v podstate len neúspech Karhu proti Kyjevu. Nad ukrajinským tímom vo svojom záverečnom vystúpení v Európskom pohári FIBA zvíťazili a za týchto okolností by opäť obsadili postupové druhé miesto. „Som rád, že sme sa rozlúčili výhrou a dvoma vonkajšími víťazstvami po sebe. Sú to cenné úspechy a celkovo nám to mení pocit, ako sme pôsobili v Európskom pohári FIBA. Prial som si, aby sa v zápase s Kyjevom rozhodlo o tom, kto postúpi ďalej, ale nestalo sa. Chceli sme aj napriek tomu toto stretnutie vyhrať, išli sme si za tým, pretože takéto zápasy sa nehrajú každý deň a urobili sme maximum, aby sa nám to podarilo a vyšlo to. Pôsobenie v Európskom pohári FIBA sme ukončili s hlavou hore a výborným pocitom odvedenej roboty,“ vyhlásil Madzin.

DSC 1844

Pre stále mladého trénera sú tieto dve sezóny v Leviciach veľkou výzvou. V Alpsko-jadranskom pohári doviedol družstvo k celkovému triumfu a teraz bol povestný kúsok od účasti medzi najlepšou osmičkou: „Keď sa na to pozriem zo svojho pohľadu, tak je to obrovská skúsenosť. 15 zápasov na takejto úrovni, v takom tempe, zvládnuť popritom domácu súťaž, to je zážitok navždy. Hrať vo finále kvalifikácie Ligy majstrov proti Malage, ktorej sa počas celej sezóny darí je niečo, čo asi v človeku zostane navždy. Eufória z postupu z prvej fázy, energia a atmosféra domácich zápasov je niečo, prečo tento šport robíme. Zostane v to nás dlho a na túto sezónu si budeme pamätať.“

Ako sme povedali v úvode, účasť slovenských tímov v pohárovej Európe nie je stále bežnou vecou. V nedávnej minulosti sa na to odhodlali Inter Bratislava, BC Prievidza, Komárno (ešte pod hlavičkou MBK Rieker COM-Therm) a Nitra. Je týchto 15 zápasov pre Levice motivácia zopakovať si účasť v niektorej zo súťaží pod hlavičkou FIBA? „Nie je to každodenná záležitosť a až čas ukáže, či sa takýto ročník podarí zopakovať. Je to niečo výnimočné a budúcnosť ukáže, či sa nám k tomu podarí priblížiť, respektíve to prekonať. Máme navyše motiváciu, aby sme v lige pôsobili tak, aby sme si vybojovali možnosť účasti v pohárovej Európe na ďalšiu sezónu. Vždy to je samozrejme na vedení klubu a ekonomickej situácii, či je to možné. Urobíme maximum, aby sme takúto cestu dokázali zopakovať,“ odpovedal na záver Madzin.

Foto: Lukáš Droppan, fiba.basketball