Vytlačiť
Kategória: Európske súťaže

V stredu sa síce Niké SBL nehrá, ale to neznamená, že sa nedočkáme zápasovej akcie. Vo Viedni začína Final Four Alpsko-jadranského pohára a opäť u toho budú dvaja zástupcovia z našej súťaže. Komárno sa pri svojej premiére dostalo do semifinále, kde narazí na súpera z Poľska – MKS Dabrowu Górniczu. Čo hovoria tréneri pred podujatím a proti komu budú „diabli“ stáť, to sa dočítate v samotnom článku.

Alpsko-jadranský pohár – semifinále (streda 15. marca, 16.30 h):

BC Komárno – MKS Dabrowa Górnicza

Druhý plnohodnotný rok pôsobenia Komárna priniesol klubu ďalší úspech, pri svojej premiére v Alpsko-jadranskom pohári sa im podarilo dostať medzi najlepšie 4 tímy tejto súťaže. „Diabli“ tak opäť raz predčili očakávania. „Ako som hovoril aj nedávno, je to pre náš klub a všetkých veľká vec. BC Komárno funguje len druhým rokom a Alpsko-jadranský pohár hráme prvýkrát. A hneď sme sa dokázali dostať medzi najlepšiu štvorku tímov. Oproti predchádzajúcim ročníkom išla kvalita tejto súťaže veľmi hore, hralo ju mnoho kvalitných družstiev. Je to pozitívna vec aj pre slovenský basketbal. Naše výkony boli doteraz perfektné. V ťažkej skupine, v ktorej sme hrali proti Kolínu, Škrljevu a Kapfenbergu, sme vyhrali 5 zo 6 stretnutí. Proti Kolínu sme prehrali v úplnom závere, takže z toho pokojne mohla byť 100-percentná bilancia. Štvrťfinálový dvojzápas so Šibenkou bola náročná, ale ukázali sme dobrý charakter pred domácimi fanúšikmi,“ zhodnotil doterajšiu cestu do semifinále tréner Komárna Zlatko Jovanovič.

Nielen tím z juhu Slovenska, ale aj zástupca poľského basketbalu sa medzi top 4 predstaví premiérovo. „Od začiatku nášho účinkovania v Alpsko-jadranskom pohári sme hovorili o tom, že Final Four je našim cieľom. Sme tu, pre klub je to dôležitý okamih. Do Viedne ideme s tým, že najskôr chceme vyhrať semifinále,“ vyhlásil kouč Dabrowej Górnicze Jacek Winnicki.

DSC 0062

Obe družstvá sa nachádzajú v rovnakej pozícii, na neutrálnej pôde zabojujú o to, aby si zahrali o prvú medzinárodnú trofej do klubovej vitríny. Jeden zápas a 40 minút rozhodne o tom, komu sa to podarí. Výsledkovo a tabuľkovo lepšie je na tom momentálne Komárno, v Niké SBL je na 4. mieste a pred televíznymi kamerami uspel v piatok proti Prievidzi (82:74).

„V basketbale a vo Final Four to tak je, je to o 1 zápase. Niekedy môžete hrať dobre a prehrať, niekedy sa dá hrať aj horšie a vyhrať nejakou šialenou strelou alebo záverom. Nie je to jednoduché, je to nekompromisné, ale taký je basketbal. Chceme hrať našu hru, aj keď proti nám bude stáť kvalitné družstvo z Poľska. Rozhodujú detaily, niekedy aj jedna strela, doskok, zisk alebo strata. Samozrejme, nie sme najskúsenejším tímom z takýchto zápasov. Podľa mňa rozhodne to, kto bude hrať lepšie tímovo. To družstvo sa dostane do finále,“ uviedol Jovanovič.

DSC 0583

Poľský tím bojuje vo svojej súťaži o to, aby sa dostal do play off. Počas víkendu prehral celkom dôležitý duel so Zielonou Gorou (88:108), ktorú trénuje ex-šéf lavičky Interu Oliver Vidin. „Videli sme 4 zápasy nášho semifinálového súpera. Vieme ako hrajú, akých majú hráči a to je základ našej taktickej prípravy na zápas. Kľúčom bude koncentrácia. Musíme zastaviť amerických hráčov na súpiske Komárna. Chceme hrať našu hru a využiť z nej čo najviac. Dôležitá bude obrana, je to len jeden zápas, ale chceme v ňom uspieť,“ myslí si Winnicki.

Ako vidí Komárno svojho súpera? „Dabrowa Górnicza je veľmi dobrým a fyzickým tímom. V domácej súťaži sa im až tak nedarí, ale tamojšia liga má veľkú kvalitu, pokojne aj 12 tímov by mohlo hrať na Slovensku o najvyššie pozície. Majú veľký ofenzívny potenciál, v priemere dávajú v zápasoch od 85 po 100 bodov. Trestajú každú chybu, majú kvalitné individuality na súpiske. My budeme mať šancu len vtedy, keď budeme hrať ako tím. Čaká nás trochu odlišný basketbal, na aký sme boli doteraz zvyknutí. Veľa strieľajú a celkom rýchlo vo svojich útokoch. My ale máme tiež svoje kvality,“ odpovedal Jovanovič.

DSC 0159

A čo druhá strana smerom ku Komárno? „Podarilo sa im dostať do Final Four, čo rozhodne nemôže byť náhoda. Najlepšími strelcami sú americkí rozohrávači Gatling a Stuckey. Majú dobré protiútoky a solídne strieľajú za 3 body,“ uzatvoril Winnicki.

Foto: Lukáš Droppan