• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Marec patril boju o čo najlepšie umiestnenie pred zápasmi play off. Pre niektorých sa sezóna po základnej časti skončila, pre iných zase odštartovala najdôležitejšia časť ročníka. Redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom už tradične vybrala najlepšieho "Zahraničného hráča mesiaca" a "Slovenského hráča mesiaca". Kto získal ocenenie za mesiac marec?

Zahraničný hráč mesiaca marec - Phil Henry (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves)

Pre pivota Spišskej Novej Vsi sa skončila sezóna 44. kolom základnej časti Eurovia SBL. Treba povedať, že je to veľká škoda, pretože Henry predviedol v marci výbornú fazónu. Začneme najskôr pohľadom na tímové štatistiky, s družstvom dokráčal k trom víťazstvám (Košice, Handlová a Nitra) a k piatim prehrám. Síce to nestačilo na konečné deviate miesto v tabuľke, ale minimálne so sezónou a svojimi fanúšikmi sa rozlúčili víťazne. Čo pohľad na individuálne čísla a ocenenia? Američan sa stal dvakrát hráčom kola (za 38. a 42. kolo) a štyrikrát sa mu ušlo miesto v našej ideálnej päťke kola (za 37., 38., 40. a 42. kolo). Henry mal v marci priemer 20,1 bodu, 9,3 doskoku, 1,1 asistencie a 1,0 zisku. Jeho priemerná užitočnosť predstavovala hodnotu 19,0. V základnej časti obsadil americký basketbalista piate miesto medzi strelcami (priemer 16,9 bodu na zápas), v počte doskokov bol dokonca druhý (priemer 8,8 doskokov na stretnutie) a nestratil sa ani v blokoch, kde obsadil siedmu pozíciu. V celej základnej časti skončil Henry v rámci užitočnosti na deviatom mieste (17,0).

Hodnotenie riaditeľa SBL Petra Mičudu:  "Pivot Spišskej Novej Vsi si počas celej sezóny držal solídne štatistiky a bol oporou družstva. Spoločne s Viktorom Juríčkom vytvorili podkošovú dvojicu, ktorá potiahla Spišiakov k viacerým víťazstvám."

Slovenský hráč mesiaca marec - Peter Sedmák (MBK Handlová)

V poradí už druhé tohtosezónne ocenenie sa ušlo pivotovi Handlovej. Pre jeho celok sa sezóna ešte neskončila, vo štvrťfinále bojujú o semifinálovú miestenku s Košicami. Tím z Hornej Nitry však trápili v marci zdravotné problémy, ktoré sa podpísali len na dvoch výhrach a šiestich prehrách. Istotou však boli výkony Petra Sedmáka. "Sedmove" marcové zápasové priemery priniesli nasledovné čísla - 19,1 bodu, 9,6 doskoku, 1,3 asistencie a herná užitočnosť 19,5. Trikrát sa stal slovenským hráčom kola (za 39., 41. a 44. kolo) a dvakrát sa mu ušlo miesto v najlepšej päťke kola (v 39. a 41. kole). Handlovský pivot ukázal po ročnej prestávke, že stále patrí minimálne k ligovej špičke. V základnej časti skončili medzi strelcami na štvrtej pozícii (priemer 17,1 bodu na zápas), medzi Slovákmi bol ešte o stupienok vyššie. V doskokoch mal ôsme najvyššie číslo spomedzi všetkých - 6,4 na zápas. 

Hodnotenie riaditeľa SBL Petra Mičudu: "Je potešiteľné, že si Peter Sedmák udržal vysokú výkonnosť počas celej základnej časti. Bude zaujímavé sledovať jeho výkony v prvom kole proti ďalšiemu slovenskému reprezentantovi Michalovi Baťkovi v boji o semifinále."

Foto: Lukáš Droppan