• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Mesiac november je už minulosťou, preto opäť tradične redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom vyhlásila najlepšieho „Zahraničného hráča mesiaca“ a „Slovenského hráča mesiaca“. Kto získal druhé ocenenie?

Zahraničný hráč mesiaca november – Wayne Langston (MBK Rieker COM-therm Komárno)

Druhá naša cena putuje do rúk amerického pivota z vicemajstrovského MBK Rieker COM-therm Komárno. Wayne Langston nie je tak nápadným, ale o to dôležitejší ťahúň „obuvníkov“. Vo svojej prvej profesionálnej sezóne sa rýchlo adaptoval na európsky štýl basketbalu a výraznou mierou prispel k dobrému mesiacu tímu Komárna. Zverenci trénera Richarda Ďuriša vykročili do novembra sériou piatich výhier v rade, akurát v záverečných dvoch dueloch prišli dve prehry. Langston si však dokázal udržať po väčšinu mesiaca vysoký štandard. V siedmich zápasoch zaznamenal v priemere 17,7 bodu, pri čom jeho sezónny priemer je len o dve desatiny vyšší. Medzi strelcami mu aktuálne patrí tretie miesto. Pivot Komárna ťaží z vysokej úspešnosti za dva body, v novembri mal úspešnosť 70,5%. V počte doskočených lôpt je druhým najlepším hráčom v lige (priemer 7,6), predchádzajúci mesiac však hravo prekonával v zápase hranicu viac ako 8 doskokov. Okrem toho je aktuálne na 8. mieste v počte ziskov (za november 1,7) a v každom zápase pomohol spoluhráčom 2,4 asistenciami. Priemerná herná užitočnosť sa vyšplhala na hodnotu 22,3, v ligovom rebríčku je zatiaľ na bronzovej pozícii.

Hodnotenie riaditeľa SBL, Petra Mičudu: „Wayne Langston je zatiaľ najlepším hráčom Komárna, čo dokazuje nielen v Eurovia SBL, ale aj v Alpsko-jadranskom pohári. Tréner Ďuriš sa na neho môže spoľahnúť v každom zápase a má na to, aby svoj tím potiahol vysoko v lige aj v pohári.“

Slovenský hráč mesiaca november – Michal Baťka (KB Košice)

Slovenský reprezentant patrí bez najmenších pochýb k oporám košických „býkov“. Jeho honor je o to cennejší, že takmer do každého zápasu vstúpil z lavičky. Pravidelne sa meno Michala Baťku objavovalo v našom výbere toho najlepšieho z kola. Poďme však k štatistikám, Košičania zaznamenali v novembri šesť výhier a len jedinú prehru.  Baťkove priemery za november boli nasledovné – 13,5 bodu (streľba za dva body – 73,3%, trestné hody – 92,3%), 6,5 doskoku, 1,7 asistencie a 1,3 bloku a herná užitočnosť 19,7. Ako to vyzerá v porovnaní so zbytkom ligy? Medzi Slovákmi je v streleckej tabuľke na 6. mieste (priemer 12,6 bodu), v počte doskočených lôpt je v rámci Eurovia SBL štvrtý (priemer 7,1 doskokov). V počte zblokovaných lôpt je dokonca lídrom (1,7 bloku) a v hernej užitočnosti je celkovo na ôsmej pozícii (18,8).

Hodnotenie riaditeľa SBL, Petra Mičudu: „Košice v tomto ročníku od začiatku dokazujú, že majú vysoké ambície. Je potešiteľné, že medzi hráčov, ktorí družstvo 'ťahajú' patrí aj reprezentant Michal Baťka. Dokazuje, že má stabilné miesto v kádri Košíc aj v slovenskej reprezentácii. Bude určite patriť k najlepším hráčom ligy.“

Foto: Lukáš Droppan