• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Apríl je záverečným mesiacom, v ktorom vyhlásime najlepších hráčov mesiaca. Vyraďovacia časť je neúprosná, oddeľuje úspešné tímy od neúspešných. Nie je preto prekvapením, že obaja hráči sú z tímov, ktoré sa predstavia vo finále. Redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom už tradične vybrala najlepšieho "Zahraničného hráča mesiaca" a "Slovenského hráča mesiaca". Kto získal ocenenie za mesiac apríl?

Zahraničný hráč mesiaca apríl - Boban Tomič (MBK Rieker COM-therm Komárno)

Jednoznačne kľúčová postava komárňanských úspechov vo vyraďovacej časti. Čakanie na slovinského rozohrávača prinieslo svoj želaný efekt, ktorý si vedenie klubu od jeho služieb očakávalo. Jeho herné výkony držia "obuvníkom" domácu neporaziteľnosť v stretnutiach play off. Tomič sa v apríli stal štyrikrát najlepším hráčom kola, do našej ideálnej zostavy sa dokonca prepracoval päťkrát. Rozohrávač Komárna tiež výraznou mierou prispel k tomu, že si so spoluhráčmi zahrá opäť po roku o majstrovskú trofej. Vo štvrťfinále zdolali Levice 3:1 na zápasy a v semifinále vyradili z hry víťaza základnej časti Košice 4:2 na zápasy. Ak Komárno prehralo, tak Tomičovi obvykle zápas nevyšiel podľa predstáv. Inak z toho boli nadpriemerné play off priemery - 15,6 bodu (10. miesto medzi strelcami), 3,3 doskoku, 8,1 asistencie (líder v tomto ukazovateli), 1,2 zisku a užitočnosť 19,4 (aktuálne druhé miesto). 

Hodnotenie riaditeľa SBL Petra Mičudu: "Skúsený rozohrávač Komárna v apríli dokázal, že výsledky družstva stoja na jeho forme. Výbornými výkonmi priviedol Komárno k víťazstvu v Alpsko-jadranskom pohári a rovnako aj do finále Eurovia SBL. Stojí pred nimi už len jedna prekážka a práve líder Komárna môže byť rozhodujúcim faktorom."

Slovenský hráč mesiaca apríl - Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava)

Skúsený pivot Interu si opäť naladil formu na správny čas. Po dvoch rokoch doviedol Inter do finále a prvýkrát vo svojej bohatej basketbalovej kariére má možnosť zabojovať o titul na Slovensku. Radoslav Rančík si pripísal na svoje konto v play off dvakrát ocenenie pre najlepšieho slovenského hráča kola a štyrikrát sa objavil v našej päťke kola. "Žlto-čierni" dokráčali k finálovej účasti takmer najkratšou možnou cestou, vo štvrťfinále prešli cez Lučenec hladko 3:0 na zápasy a v semifinále ukončili prievidzské nádeje na obhajobu, keď triumfovali 4:1 na zápasy. Rančík však dokazuje aj vo svojich 37 rokoch, že stále nepatrí do starého železa. Na svoje konte si počas play off v priemere zapísal 18,0 bodu (3. pozícia medzi strelcami), 6,0 doskoku, 2,3 asistencie a 1,0 zisku. Jeho priemerná herná užitočnosť dosiahla hodnotu 17,9 (3. miesto v ukazovateli).  

Hodnotenie riaditeľa SBL Petra Mičudu: "Pivot Interu je aj naďalej kľúčovým hráčom v tíme Olivera Vidina. Aj v semifinálových zápasoch proti Prievidzi predviedol svoju momentálnu formu. Čaká ho však náročná úloha vyrovnať sa s kvalitnou podkošovou zostavou Komárna vo finále."

Foto: Lukáš Droppan