• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Niekoľko hodín je základná časť Niké SBL 2022/2023 uzatvorenou kapitolou, pred začiatkom play off je už na našom webe tradíciou, že vyhlasujeme najlepších jednotlivcov za prvú časť sezóny. Komu a prečo patria hlavné kategórie, kto sa dostal do All Star tímov?

Vyhlasovanie najlepších hráčov sa stalo už tradíciou oficiálneho ligového portálu a jej redakcie, je to už v poradí ôsma edícia týchto ocenení. Aj v tomto ročníku je partnerom tejto ankety spoločnosť Peak Sport Slovakia. Ako dopadli predchádzajúce sezóny? To sa môžete dočítať tutututututu a tu. Na úvod je tu tradične prehľad jednotlivých kategórií:

  • Peak MVP základnej časti 2022/2023 – cena je určená pre hráča, ktorý patrí po osobnostnej a hráčskej stránke k lídrom nielen svojho tímu, ale aj celej súťaže
  • Najlepší slovenský hráč základnej časti 2022/2023 – cena určená pre najlepšieho domáceho basketbalistu
  • Najlepší striedajúci hráč základnej časti 2022/2023 – väčšinou vstupuje do stretnutí z lavičky, ale pre svoj tím je povestným x-faktorom, ktorý vie ovplyvniť konečný výsledok zápasu
  • All Star tím základnej časti 2022/2023 – základná päťka zložená z najlepších hráčov súťaže, bez ohľadu na ich národnosť
  • Slovenský All Star tím základnej časti 2022/2023 – základná päťka zložená z najlepších slovenských hráčov
  • Zahraničný All Star tím základnej časti 2022/2023 – základná päťka zložená z najlepších zahraničných hráčov

 

Peak MVP základnej časti 2022/2023 – Patrick McGlynn (Spišskí Rytieri)

Budeme sa opakovať, ale vedenie Spišských Rytierov malo neuveriteľne šťastnú ruku pri tohtosezónnom výbere rozohrávačov. Začneme Isaiah Washingtonom, ktorému sa podaril počas ročníka veľký kariérny skok do nemeckého Frankfurtu. Dobrým ťahom bol aj návrat Lautara Lopeza na slovenské palubovky, ale hlavným strojcom doterajších úspechov „Novovešťanov“ bol najmä Patrick McGlynn. 30-ročný americký rozohrávač pochodil doteraz 5 krajín, ale až na Slovensku sa dočkal prvých profesionálnych úspechov. Rytierov nasmeroval k historicky prvému prvenstvu v základnej časti Niké SBL, sám sa stal v januári Peak hráčom mesiaca.

Poďme k štatistikám McGlynna, spomedzi aktívnych hráčov bol najlepším strelcom základnej časti Niké SBL, priemerne mával na svojom konte cez 21 bodov. To všetko pri solídnej úspešnosti za 3 body – 38,7% a takmer 90-percentnej úspešnosti z čiary trestných hodov, čo ho v tejto štatistike radí na 2. priečku. Okrem toho pridával v priemere 2,5 doskoku, 3,2 asistencie (atakoval top 10) a 1 zisk. V užitočnosti nebol tiež ďaleko od najlepšej desiatky hráčov základnej časti (priemer 15,8).

„Toto ocenenie je skvelé. Vážim si ho, pretože som v lete na sebe pracoval a to isté som robil aj počas sezóny, aby som mohol hrať na vysokej úrovni. Je to skvelý pocit, keď odvedená robota za predošlých 8 mesiacov, sa dočká uznania. Pre náš tím a moju kariéru je veľmi dôležité, ak vás liga ocení. Za seba, ale aj za tím môžem povedať, že je to jednoducho skvelé, pretože toto ocenenie by som nedostal, keby som v družstve, ktoré prehráva. Bol som túto sezónu v pozícii, že som hral extrémne dobre a vyhral mnoho zápasov. To sú faktory, ktoré si každý zahraničný hráč praje. Po osobnej stránke a kolektívnej, tímovej stránke to bol skvelý rok. Stále máme pred sebou ciele, na ktoré chceme dosiahnuť,“ povedal k oceneniu McGlynn.

peak mvp mcglynn 22 23 web

Najlepší slovenský hráč základnej časti 2022/2023 – Michael Fusek (Spišskí Rytieri)

Prvýkrát v histórii tejto ankety sa stalo, aby dve hlavné kategórie putovali do jedného klubu. Spišskí Rytieri deklarovali nálepku najslovenskejšieho družstva v tejto edícii Niké SBL, ale na angažovanie Michaela Fuseka si museli vyčkať až do konca augusta. A podobne ako u McGlynna, aj toto bola z dlhodobého pohľadu správna voľba. „Fuso“ už v predchádzajúcom ročníku urobil výrazný výkonnostný progres a na Spiši sa opäť posunul o level vyššie. Z tohto napokon profitovala aj reprezentácia Slovenska, kde sa stal dôležitým prvkom v zostave trénera Aramisa Nagliča.

Čo hovoria Fusekove čísla za základnú časť? V prvom rade, ako jediný uhral fantastický priemer double-double na zápas. Ešte zaujímavejšie je, že obe hodnoty sú rovnaké, zhodne mal na svojom konte 11,9 bodov a 11,9 doskokov. V druhej štatistike bol prirodzene lídrom Niké SBL, k tomu všetkému bol z pohľadu úspešnosti druhým najlepším v lige za 2 body (75,7%). Prvé miesto obsadil aj v blokoch, kde atakoval hranicu 3 „čapíc“ na zápas (2,8). Popredné pozície obsadil aj v kolónke plus/mínus bodov, s hodnotou 5,4 obsadil 7. pozíciu a v užitočnosti sa tiež stal najlepším v základnej časti 2022/2023, jeho priemerná cifra bola 23,5.

"V prvom rade by som sa chcel poďakovať vedeniu klubu, trénerovi, spoluhráčom a svojej rodine za podporu, priestor a dôveru. Keď som túto sezónu menil klub, tak som vedel, že budem mať v klube väčšiu konkurenciu a taktiež nového trénera, preto som sa trochu bál a nevedel som, čo mám od tejto sezóny čakať, ale veľmi rýchlo som si v tíme našiel svoju rolu a som viac ako rád, že som toto ocenenie získal. O to viac ma to teší, keď sme s klubom skončili na prvom mieste v základnej časti. Stále mám vo svojej hre veľké rezervy, na ktorých musím pracovať. Na slovenskú ligu moje výkony stačili na to, aby som bol najlepším domácim hráčom súťaže. Otázka je, či by sa mi niečo podobné podarilo aj niekde v zahraničí. Ak sa mi to v budúcnosti niekedy podarí, tak budem len rád," prezradil Fusek.

fusek web slovak 22 23

Najlepší striedajúci hráč základnej časti 2022/2023 – Demarkus Stuckey (BC Komárno)

Keď sme chválili Spišských Rytierov, tak rovnaké pozitíva patria aj vedeniu BC Komárno. „Diabli“ sú len druhým rokom v najvyššej súťaži a v oboch prípadoch si túto kategóriu ukradli pre seba. Vuk Djordjevič predal pomyslené žezlo do rúk svojho tímového kolegu, Demarkusa Stuckeya. 27-ročný americký playmaker vydržal ako jeden z mála legionárov celú sezónu na juhu Slovenska a za dôveru od trénera Zlatka Jovanoviča prišla aj patričná vďaka. Stuckey sa bez problémov stotožnil s úlohou povestného 6. hráča z lavičky, o to cennejší býval jeho prínos a neraz vybojoval pre svoj tím víťazstvo, ktoré pri celkovom obrázku prinieslo 4. miesto po základnej časti.

Štatisticky mal hráč Komárna priemer niečo vyše 15 bodov na zápas (tesne zaostal za top 10), k tomu pridával 3 doskoky, 3,4 asistencie (9. miesto v lige), čo mu vynášalo užitočnosť tesne za hodnotou 13 a kladne dopadol aj v štatistike plus/mínus bodov (3).

„Bolo to niečo, čo som rozhodne neplánoval, respektíve som nad tým nerozmýšľal. Každý chce byť hráčom základnej päťky, ale tréner sa rozhodol, že je lepšie, aby som naskakoval z lavičky. Nikdy som sa na to nesťažoval, chcel čo najviac vyťažiť z minutáže a každý večer bojovať o víťazstvo. Získať takéto ocenenie je parádne, je to prvýkrát, čo som niečo také získal a teším sa z toho,“ uviedol Stuckey.

stuckey web striedajuci 22 23

All Star tím základnej časti 2022/2023

Tavon King (Iskra Svit), Patrick McGlynn (Spišskí Rytieri), Miha Lapornik (Patrioti Levice), Tomas Zdanavičius (Inter Bratislava), Michael Fusek (Spišskí Rytieri)

as tim web 22 23

Slovenský All Star tím základnej časti 2022/2023

Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Samuel Volárik (BC Komárno), Martin Bachan (Patrioti Levice), Boris Bojanovský (Patrioti Levice), Michael Fusek (Spišskí Rytieri)

sk as tim web 22 23

Zahraničný All Star tím základnej časti 2022/2023

Tavon King (Iskra Svit), Patrick McGlynn (Spišskí Rytieri), Miha Lapornik (Patrioti Levice), T.J. Atwood (Iskra Svit), Tomas Zdanavičius (Inter Bratislava)

zah as tim web 22 23

Foto: Lukáš Droppan