• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Formálnou bodkou za predčasne skončenou sezónou 2019/2020 je vyhlásenie najlepších hráčov Slovenskej basketbalovej ligy. Ako dopadli jednotlivé kategórie, komu sa ušlo miesto v All Star tímoch?

Členovia redakcie oficiálneho ligového portálu – www.basketliga.sk, na čele s riaditeľom SBL Petrom Mičudom sa po piatykrát rozhodli oceniť najlepších jednotlivcov. Výsledky predchádzajúcich ročníkov si môžete pozrieť tututu a tu.

Jednotlivé kategórie:

- MVP sezóny 2019/2020 – cena je určená pre hráča, ktorý patrí po osobnostnej a hráčskej stránke k lídrom nielen svojho tímu, ale aj celej súťaže

- Najlepší tréner sezóny 2019/2020 - cena určená pre najlepšieho trénera

- Najlepší slovenský hráč sezóny 2019/2020 – cena určená pre najlepšieho domáceho basketbalistu

- Najlepší striedajúci hráč sezóny 2019/2020 – väčšinou naskakuje do stretnutí z lavičky, ale pre svoj tím je povestným x-faktorom, ktorý vie ovplyvniť konečný výsledok zápasu

- All Star tím sezóny 2019/2020 – základná päťka zložená z najlepších hráčov súťaže, bez ohľadu na ich národnosť

- Slovenský All Star tím sezóny 2019/2020 – základná päťka zložená z najlepších slovenských hráčov

- Zahraničný All Star tím sezóny 2019/2020 – základná päťka zložená z najlepších zahraničných hráčov

 

Víťazmi za sezónu 2019/2020 sú....

 

MVP sezóny 2019/2020 - Jalen Nesbitt (Iskra Svit)

Dvadsaťšesťročný Američan prišiel do klubu pod Tatrami s dvojročnými skúsenosťami z Luxemburska a rovnakú dobu pobudol aj v nižších španielskych súťažiach. Pri svojom súťažnom debute v bielo-modrom drese zaznamenal len dva body, no v tej dobe asi len málokto tušil, že na dvojciferný počet bodov nedosiahne už len v jednom prípade. Hráč, ktorého symbolizovala čelenka a vynikajúce atletické schopnosti, zobral SBL-ku útokom. Iskru ťahal so svojimi zámorskými kolegami k ďalšiemu peknému výsledku, po individuálnej stránke sa mu darilo na všetkých frontoch. V decembri sa zúčastnil All Star zápasu a na popredných pozíciách bol vo viacerých ukazovateľoch. Silnou zbraňou Nesbitta bola jeho variabilita na viacerých postoch, ktorá sa odzrkadlila aj v štatistikách. S priemerom 16,9 bodu (62% úspešnosť za dva body, 36% za tri body, 82% z trestných hodov) na zápas sa umiestnil na 7. pozícii v rámci ligy. O priečku vyššie sa nachádzal v doskokoch (8,8 priemer) a v ziskoch bol s číslom 2,4 dokonca tretí najlepší v SBL-ke. Nestratil sa ani medzi blokármi, kde bol na 5. mieste (1,0 priemer). Toto všetko mu vynášalo priemernú užitočnosť 23,4 (3. miesto v rámci ligy) a ocenenie pre MVP sezóny 2019/2020. „Byť takýmto spôsobom ocenený, znamená pre mňa veľa, pretože to je dôkaz mojej roboty, ktorú do toho dávam. Chcel by som sa poďakovať prezidentovi klubu Jánovi Drobnému za to, že mi dal šancu a tiež trénerovi Rudolfovi Jugovi, že ma dostal na palubovke do najlepšej pozície, aby som v nej bol úspešný. Vďaka patrí aj mojím spoluhráčom za ich dôveru, aj keď to so mnou na tréningoch nemali jednoduché (úsmev). Žiaľ, sezóna sa musela predčasne skončiť, ale za toto ocenenie som nesmierne vďačný,“ povedal Nesbitt.

mvp web

Najlepší tréner sezóny 2019/2020 - Peter Jankovič (BKM Lučenec)

Asi najzaujímavejší príbeh nedávno predčasne skončenej sezóny napísal paradoxne nie hráč, ale tréner. Čoskoro 40-ročný Peter Jankovič sa do mužského basketbalu vrátil po šiestich rokoch, pre vedenie Lučenca bol pri tom v lete až treťou voľbou na lavičke (najskôr mal družstvo viesť Tibor Jány, neskôr Goran Miljevič). K dispozícii už mal v čase príchodu takmer kompletne poskladané družstvo a práve vtedy sa naplno prejavili skúsenosti z reprezentačnej scény a európskych súťaží. So svojimi zverencami bol Lučenec určite najpozitívnejším prekvapením sezóny 2019/2020. „Novohradčania“ sa po väčšinu času držali medzi top trojkou, Jankovič sa stal hlavným trénerom tímu „Slovensko“ na All Star zápase a družstvo dokázal doviesť aj do finále Slovenského pohára. Dokázal sa vysporiadať aj s nečakanými problémami, výsledky a herný prejav Lučenca mu napokon vyniesli kontrakt na ďalšie dve sezóny. „Chcem sa veľmi pekne poďakovať vedeniu SBL za ocenenia pre trénera sezóny 2019/2020. Určite patrí veľká vďaka vedeniu BKM Lučenec za to, že mi dali pred sezónou šancu a veľké ďakujem patrí mojím hráčom, ktorí prijali moji filozofiu a snažili sa ju vždy plniť. V neposlednom rade a najväčšie ďakujem patrí mojej rodine, ktorá vždy stojí pri mne a podporuje ma. Je to pre mňa veľké zadosťučinenie a ešte väčšia motivácia do ďalšej práce,“ uviedol Jankovič.

trener web

Najlepší slovenský hráč sezóny 2019/2020 – Mário Ihring (Inter Bratislava)

Dva roky dozadu bol ešte v drese Prievidze pri svojej prvej sezóne na Slovensku vyhlásený za najlepšieho mladého hráča. Po zastávkach v Taliansku, Poľsku a Chorvátsku prišla vskutku nečakaná šanca od Interu Bratislava. Mnohí sa asi právom pýtali, ako to 21-ročný rozohrávač zvládne pri nabitej konkurencii a po dlhšej dobe aj v tíme, ktorý má očakávania, bojuje o popredné pozície a navyše hrá aj európsku súťaž. Ihring ukázal v tomto smere svoje nasadenie a cieľavedomosť. Z pozície striedajúceho hráča sa na prelome kalendárnych rokov natrvalo usadil v základnej zostave, kde postupne predvádzal vynikajúce výkony. Vyjadrené číslami, priemerne dosahoval 12,4 bodu (4. miesto medzi Slovákmi), 4,1 doskoku, 4,5 asistencie (6. miesto v rámci ligy a 1. miesto medzi Slovákmi), užitočnosť 16,0 (2. miesto medzi Slovákmi) a v kolónke plus/mínus bodov mu svietila hodnota +11 (ligový líder). "Cením si toto ocenenie, vždy takéto niečo pre mňa znamená. Samozrejme, netreba sa uspokojiť a ísť ďalej. Chcel by som sa poďakovať trénerovi a spoluhráčom, aj oni majú na tom veľký podiel," prezradil Ihring. 

slovensky striedajuci web

Najlepší striedajúci hráč sezóny 2019/2020 – Saša Avramovič (Iskra Svit)

Ďalší „navrátilec“ pri individuálnych oceneniach. Stálica Iskry Svit sa pred dvoma sezónami stala najužitočnejším hráčom základnej časti, teraz pridáva do svojej zbierky ďalšie ocenenie a v inej kategórii. Dvadsaťsedemročný rozohrávač „medveďov“ prijal s pokorou vo svojej piatej sezóne na Slovensku pozíciu striedajúceho hráča, ale o to dôležitejší bol jeho prínos na hru zverencov trénera Rudolfa Juga. V základnej zostave figuroval len v piatich prípadoch, štatisticky si stále držal svoj vysoký štandard. Avramovič mával priemerne v štatistikách 15,6 bodu (8. miesto v rámci ligy), 4,2 doskoku, 2,5 asistencie a užitočnosť 12,6. „V tejto sezóne zmenil tréner moju pozíciu v tíme, takmer vôbec som nenastupoval v základnej zostave a výsledkom toho bolo ocenenie pre najlepšieho striedajúceho hráča. Bola to pre mňa nová skúsenosť, v porovnaní s predchádzajúcimi troma sezónami vo Svite som hral menej minút, ale stále som bol koncentrovaný a ochotný odovzdávať 100% seba pri každej minúte na palubovke,“ vyjadril sa Avramovič.

all star tim

All Star tím sezóny 2019/2020:

Mário Ihring (Inter Bratislava), Eric Nottage (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves), Jalen Nesbitt (Iskra Svit), Ibrahim Durmo (BC Prievidza), Miles Bowman jr. (MBK Baník Handlová)

all star tim sk

Slovenský All Star tím sezóny 2019/2020:

Mário Ihring (Inter Bratislava), Šimon Krajčovič (Patrioti Levice), Jakub Merešš (BK Slávia Žilina), Michal Baťka (Inter Bratislava), Boris Bojanovský (Patrioti Levice)

all star tim zahranicie

Zahraničný All Star tím sezóny 2019/2020:

Eric Nottage (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves), Jalen Nesbitt (Iskra Svit), Ibrahim Durmo (BC Prievidza), Lee Skinner (Inter Bratislava), Miles Bowman jr. (MBK Baník Handlová)

Foto: Lukáš Droppan