• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj v tomto ročníku SBL spolupracuje redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom a spoločnosťou Peak na vyhlasovaní „Peak hráča mesiaca“. Nový kalendárny rok priniesol zlepšenú formu basketbalistov Komárna, počas ktorej významnou mierou vyčnievalo jedno meno - Miles Bowman jr.

Peak hráč mesiaca január – Miles Bowman jr. (MBK Rieker COM-Therm Komárno)

Fanúšikovia Komárna nemali dlhé týždne, možno aj mesiace dôvod na radosť. „Obuvníci“ sa herne a výsledkovo trápili, veci sa začínali otáčať k lepšiemu až na konci roka 2019. Príchod Józsefa Molnára na lavičku priniesol jasný herný systém a aj zlepšenie zápasovej bilancie. Do januára vstúpil celok z juhu Slovenska triumfom nad Spišskou Novou Vsou. Na to síce prišla tvrdá porážka v Prievidzi, ale výkony na Interi a vo Svite vzbudzovali nádej na lepšie časy. Tie prišli v závere mesiaca, kedy Komárno zvíťazilo v Handlovej a následne doma uťalo víťaznú sériu Levíc. V tabuľke ich to posunulo na ôsme miesto s víziou pomýšľania na vyššie méty. Pri všetkých januárových zápasoch rezonovalo najviac jedno meno - Miles Bowman jr. „Je to úžasné. Chcel by som najskôr poďakovať Bohu za túto možnosť. Vďaka patrí aj mojim spoluhráčom a trénerovi, bez nich by som sa nestal hráčom mesiaca. Je to veľká pocta zaradiť sa skupinky hráčov, ktorí sa už stali hráčmi mesiaca. Som šťastný a nadšený. Chcel by som poďakovať vedeniu súťaže za ocenenie. Táto súťaž je plná skvelých hráčov, preto je to pocta. Ďakujem SBL a fanúšikom,“ povedal americký krídelník k oceneniu.

Bowman sa stal „back-to-back“ najlepším zahraničných basketbalistom v 25. a 26. kole, jeho meno sa objavilo v týchto kolách aj v ideálnej päťke kola. Hráč Komárna bol v januári na nezastavenie, v zápasoch mal bežne double-double. Nie však len tak hocijaké, vyjadrené číslami, priemerne mal na svojom konte 22,2 bodu a 14,8 bodu, okrem toho ešte pridával 1,5 asistencie a 1,0 bloku. Jeho index užitočnosti v priemere atakoval hodnotu 31. Bowmanovi sa v januári podarilo aj vyrovnať rekord SBL v užitočnosti, keď mu proti Handlovej namerali hodnotu 50.

Dvadsaťšesťročný Američan žiari pri svojom návrate na slovenské palubovky, je lídrom v bodoch (20,3), v doskokoch (12,0) a v užitočnosti (24,1). Okrem toho je na druhom mieste v počte získaných faulov na zápas (6,1). „Aj začiatok roka priniesol na slovenské palubovky niekoľko zaujímavých výsledkov a výkonov jednotlivých hráčov. Je potešiteľné, že sme mohli sledovať výsledkovú vyrovnanosť, o čom svedčia aj dve predĺženia v zatiaľ poslednom 26. kole. Možno nie úplne štandardne, ale hráčom mesiaca je člen zostavy družstva, ktoré sa momentálne nachádza na predposlednom mieste a snaží sa o návrat na vyššie pozície v ligovej tabuľke. Miles Bowman predviedol výborné individuálne výkony a ako líder ťahá družstvo Komárna. Ak sa klubu podarí stabilizovať momentálny stav a udržať káder, tak si myslím, že majú šancu na výkonnostný rast a posun v tabuľke,“ uviedol riaditeľ súťaže Peter Mičuda.

Foto: Lukáš Droppan