• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Január priniesol vo všeobecnosti zaujímavé výkony a výsledky, preto tradične po uzatvorení mesiaca sa redakcia webu basketliga.sk a riaditeľ súťaže Peter Mičuda rozhodli vyhlásiť najlepšieho hráča za toto obdobie. Ocenenie „Peak hráč mesiaca“ si vyslúžil Lautaro Lopez z Interu Bratislava.

Peak hráč mesiaca január – Lautaro Lopez (Inter Bratislava)

Skúsená ruka trénera Olega Meleščenka priniesla okamžitý efekt na mladé a dravé družstvo Interu Bratislava. Viacerí individuality posunuli svoju hru na ešte vyšší level a dokonca predvádzajú aj konštantne kvalitné výkony. „Žlto-čierni“ boli v januári najúspešnejším celkom SBL, na svoje konto si pripísali 5 víťazstiev a len 2 prehry, vďaka čomu sa vyšplhali už na štvrtú priečku tabuľky a nie sú ďaleko ani od najlepšej trojky. Za pozornosť určite stoja minimálne víťazstvá nad Spišskou Novou Vsou a vo Svite. Netreba zabudnúť, že doma sú hráči Interu pod Meleščenkom zatiaľ nezdolaní. A pri všetkom dôležitom bol stále iba 22-ročný argentínsky playmaker. Lopez mal počas januára fenomenálne výkony, veď posúďte sami – v 7 stretnutiach mal priemer 25 bodov, 8,6 doskokov, 7,6 asistencií, 2,3 ziskov, 7,4 získaných faulov na zápas. To všetko mu vynášalo priemernú užitočnosť 29,1 a v štatistike plus/mínus bodov mu svietila kladná hodnota - +8,3. Trikrát sa stal najlepším zahraničným hráčom kola a v ideálnej zostave kola sa objavil v piatich prípadoch.

Lopez prišiel do SBL so zaujímavou vizitkou, ktorú už od začiatku do bodky spĺňa. Právom sa zaradil nielen k lídrom Interu, ale aj k najlepším hráčom celej súťaže. V podstate na pravidelnej báze koketuje s triple-double, tesne mu táto výnimočná štatistika unikla v piatich prípadoch. Argentínčan okupuje prirodzene najvyššie priečky v mnohých ligových štatistikách. Je druhým najlepším strelcom (priemer 18,8 bodu na zápas), v asistenciách mu patrí tretia priečka (6,7), v doskokoch je šiesty (7,8), v ziskoch je na štvrtej pozícii (2,0). V počte získaných faulov na zápas je druhý (6,2) a rovnakú pozíciu okupuje aj v užitočnosti (21,2). Siedme miesto má v štatistike plus/mínus bodov (+3,7).

„Ťažko hľadať slová pri tom všetkom, čo cítim. V prvom rade, som vďačný. Rok a pol som nehral, len som trénoval svoje telo, hlavu a moje basketbalové schopnosti, aby som sa zlepšil. Okolo augusta som dostal od Interu možnosť hrať, čo som prijal. Znamená to pre mňa veľa, ale ako vždy hovorím, nie je to o mne, ale o tíme. Ten ma posúva každý deň k tomu, aby som sa zlepšoval a vďaka nemu mám sebavedomie na palubovke. Som nesmierne šťastný, pretože je to dôkaz toho, že tvrdá práca sa vypláva. Vďaka patrí celému Interu, spoluhráčom a trénerskému štábu,“ vyjadril Lopez svoje dojmy.

Foto: Lukáš Droppan