• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

December priniesol veľkú porciu basketbalových stretnutí, už tradične preto redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom vyberala najlepšieho „Zahraničného hráča mesiaca“ a „Slovenského hráča mesiaca“. Komu sa najviac vydaril záver kalendárneho roka?

Zahraničný hráč mesiaca december – Andre Jones (BC Prievidza)

Výkony rozohrávača BC Prievidza Andreho Jonesa sledujeme už dlhšiu dobu, svoje kvality totiž ukazuje od úvodného stretnutia nového ročníka. Americký rozohrávač so skúsenosťami z nadnárodnej VTB ligy sa podľa očakávania zaradil nielen medzi ťahúňov tímu Miljana Čuroviča, ale aj medzi najlepších hráčov celej Eurovia SBL. S úradujúcim majstrom úspešne bojuje Jones na ligovom i medzinárodnom fóre. Rozohrávač Prievidze prispel v decembri k sérii šiestich víťazstiev v rade, kalendárny rok však zakončili tesnou prehrou 86:91 na Pasienkoch. Jones odvádzal počas celého mesiaca nadštandardné výkony, za čo si vyslúžil aj cenu pre najlepšieho hráča 15. a 19. kola. Prievidzský basketbalista dosahoval v decembri priemerne 15,9 bodu, čo je len o čosi menej ako je jeho doterajší sezónny priemer (16,5 bodu). Medzi strelcami je aktuálne na 5. mieste v celej súťaži. Ani v ostatných štatistikách sa Jones nestratil, doskočil v priemere 6,3 lôpt, rozdal 2,7 asistencií a získal 1,3 lôpt. Jeho herná užitočnosť sa vyšplhala na hodnotu 18,3, v rámci celej súťaže je v tomto smere na piatom mieste.

Hodnotenie riaditeľa SBL, Petra Mičudu: „Andre Jones ťahá dlhodobo Prievidzu k dobrým výsledkom nielen v lige, ale aj v pohárových zápasoch. Je mimoriadne efektívny v streľbe z dlhých vzdialeností a je bodovým lídrom družstva Prievidze.“

Slovenský hráč mesiaca december – Milan Žiak (KB Košice)

Košičania opanovali túto kategóriu už druhý mesiac za sebou, po reprezentačnom pivotovi Michalovi Baťkovi sa tentoraz ceny dočkal jeho spoluhráč a ďalší slovenský reprezentant Milan Žiak. Rozohrávač „býkov“ bol najlepším slovenským hráčom 17. kola, celkovo to bol v podaní odchovanca žiarskeho basketbalu skvelý mesiac. S tímom neprehral v decembri ani jedno stretnutie, víťazstvá si pripísali aj proti takým tímom ako sú Svit, Komárno, Lučenec či Levice. Aj vďaka jeho výkonom ťahajú Košičania aktuálne najdlhšiu sériu víťazstiev v súťaži, pocit prehry neokúsili už osem stretnutí. V bodovom priemere atakoval Žiak v decembri 20-bodovú hranicu, napokon mal len o dve desatiny menej (19,8 bodu). Tieto štatistiky ho vyniesli v tabuľke strelcov už na tretiu pozíciu (17,7 bodu). Okrem toho v zápasoch doskočil v priemere aj 4 lopty. V počte asistencií má zatiaľ priemer štyroch prihrávok na zápas, čo ho radí na deviate miesto ligovej tabuľky, v decembri zaznamenal 4,3 asistencie. Jeho priemerná herná užitočnosť sa zastavila na hodnote 22,2, v rámci celej súťaže je na ôsmom mieste v tomto ukazovateli (18,3).

Hodnotenie riaditeľa SBL, Petra Mičudu: „Jeden z nosných hráčov rotácie „býkov“ z Košíc aj túto sezónu dokazuje, že patri k basketbalovej špičke nielen medzi slovenskými hráčmi. Spolu s Baťkom tvoria dvojicu Slovákov, na ktorých sa môže spoliehať nielen tréner Košíc, ale aj reprezentačný kormidelník.“

Foto: Lukáš Droppan