• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V prvom výbere roku 2017 sa do našej selekcie dostalo za 23. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy viacero nových tvárí. Kto si po sviatkoch vybral svoj lepší deň?

Osobnosť kola

Len málokedy sa stáva, že honor osobnosti kola dostane hráč z tímu, ktorý nakoniec svoj zápas prehrá. V prípade pivota Spišskej Novej Vsi Phila Henryho však treba povedať, že si svoju cenu zaslúži oprávnene. S hernou užitočnosťou 46 totiž stanovil nové tohtosezónne maximum. Proti Lučencu zaznamenal 27 bodov (pri streľbe z poľa 16/12), premenil všetky trestné hody, doskočil 14 lôpt, rozdal tri asistencie, získal dve lopty a už do tak nabitých štatistík pridal päť blokov. Nevídaný kúsok sa podaril aj jeho spoluhráčovi Aleksovi Šolevičovi, ktorý sa postaral o prvé triple-double sezóny 2016/2017. Rozohrávač Spišiakov si zapísal do štatistík 12 bodov, rovnaký počet doskokov, 11 asistencií a tri zisky. Len jedna asistencia chýbala k rovnakému zápisu handlovskému hráčovi Nemanjovi Gudžičovi, v hornonitrianskom derby dopomohol k prekvapivému víťazstvu svojho tímu 17 bodmi, 10 doskokmi a 9 asistenciami. Veľké víťazstvo dosiahli aj basketbalisti Svitu, ktorí si odnášali dva body z palubovky Levíc. Vďačiť môžu aj Američanovi Evanovi Singletarymu, autorovi 24 bodov, 2 doskokov a štyroch ziskov. 

 

Slovenský hráč kola

Reprezentačný rozohrávač v službách Karlovky Dalibor Hlivák opäť raz potvrdil svoju dôležitosť pre tím. Zverenec trénera Petra Ivanoviča sa výraznou mierou podieľal na dôležitom triumfe nad Nitrou. Proti "corgoňom" bol s 25 bodmi najlepším strelcom tímu, okrem toho získal aj dva doskoky a tri asistencie. Na strane porazených zaujal Adam Samek, ktorý sa zatiaľ s bravúrou pasuje s úlohou prvého rozohrávača svojho tímu. Aj on dal 25 bodov, ku ktorým dodal dve doskočené lopty a rovnaký počet asistencií. V tejto kategórii nemôže chýbať ani zástupca košického tímu, tentoraz sa sem dostal Michal Baťka. Pivot "býkov" si pripísal proti Interu na svoje konto 11 bodov, 11 doskokov a 3 bloky. 

Šiesty hráč kola

Pri absencii zraneného rozohrávača Strahinju Stojačiča sa lučeneckému trénerovi Ivanovi Kurillovi podarilo nájsť adekvátnu náhradu na tomto poste. Jeho meno je Rashun Davis, za viac ako 28 minút proti Spišskej Novej Vsi stihol zaznamenať 31 bodov, tri doskoky, tri asistencie a štyri zisky. Výborný výkon predviedol aj handlovský krídelník Ivan Zejak, autor 21 bodov, 9 doskokov a 2 asistencií. Už tradične nemôže chýbať ani izraelský pivot v službách Svitu Anton Šoutvin, v Leviciach si pripísal na svoje konto 15 bodov a 5 doskokov. 

 

Strelec kola

Jediným hráčom, ktorý prekonal v kole 30-bodovú hranicu bol lučenecký rozohrávač Rashun Davis. Do štatistík si pripísal 31 bodov.

 

Najlepšia zostava

Na rozohrávačské posty by sme si vybrali Rashuna Davisa s Daliborom Hlivákom, dopĺňal by ich Nemanja Gudžič s Evanom Singletarym a pod košom by sme zverili dôveru Philovi Henrymu.

Foto: Lukáš Droppan