• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Mesiac január miešal kartami nie len v tabuľke Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, ale aj medzi najlepšími výkonmi jednotlivých kôl. Redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom už tradične vybrala najlepšieho "Zahraničného hráča mesiaca" a "Slovenského hráča mesiaca". Kto naskočil do roku 2017 v najlepšej fazóne?

Zahraničný hráč mesiaca január - Anton Šoutvin (BK Iskra Svit)

Izraelský pivot podával kvalitné výkony od úvodného kola sezóny, ale postupne sa začínal radiť medzi elitu v rámci celej Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Dvadsaťosemročný basketbalista sa podľa očakávania stal rýchlo jednou z kľúčových postáv tímu Michala Madzina. Január síce priniesol Iskre len dve víťazstvá a až päť prehier, ale výkony Šoutvina nebolo možné prehliadnuť. Pivot Svitu sa stal dvakrát najlepším hráčom kola (24. a 28.), počas siedmich januárových stretnutí sa jeho zápasový priemer pohyboval na hranici takmer 20 bodov a 6 doskočených lôpt na zápas. Šoutvin si okrem toho do štatistík zapisoval v priemere 1,6 asistencie a 1,1 zisku. V tabuľke ligových strelcov sa vďaka svojim výkonom posunul už do najlepšej desiatky (priemer 16,0 bodu na zápas), v počte doskokov má na dosah tiež prienik medzi top desiatku (priemer 5,9 doskoku na zápas). Priemerná herná užitočnosť v januári dosahovala hodnotu 21,4, v tomto ukazovateli je Šoutvin na 7. mieste v rámci celej Eurovia SBL. 

Hodnotenie riaditeľa SBL, Petra Mičudu: "Pivot Svitu v posledných kolách a nie len v nich dokazuje, že patrí k hráčskej špičke v Eurovia SBL. Jeho užitočnosť sa v 28. kole vyšplhala nad číslo 40, čo sa túto sezónu podarilo len trom hráčom. Aj vďaka nemu sa družstvo Svitu aktuálne nachádza na 6. mieste a má nakročené do play off."

Slovenský hráč mesiaca január - Peter Sedmák (MBK Handlová)

Handlovčania mali za sebou úspešný mesiac, podarilo sa im postupne dostať zo zdravotných patálií a tiež prišlo aj očakávané posilnenie tímu. Aj tieto faktory dopomohli k tomu, že sa "baníci" posunuli aktuálne na piatu pozíciu v tabuľke. Nemalý podiel na tom má aj reprezentačný pivot Peter Sedmák. Ten sa po dlhej absencii zapríčinenej zranením kolena zahrieva do svojej formy, čo ukázal v januári. Handlovej dopomohol k piatim víťazstvám (Prievidza, Inter, Karlovka, Spišská Nová Ves a Svit) a k trom prehrám. Jeho výkon nám neunikol v 28. kole, kde sa spolu so Šoutvinom stali najlepšími hráčmi kola. "Sedmo" si v ôsmich ligových zápoleniach zapísal v priemere do štatistík 18,9 bodu, 5,8 doskoku a 1,5 asistencie. V ligovom pelotóne je Sedmák na šiestom mieste medzi strelcami (priemer 16,4 bodu na zápas). Herná užitočnosť mu priniesla v januári v priemere hodnotu 17. 

Hodnotenie riaditeľa SBL, Petra Mičudu: "Hra Handlovej sa začína čoraz viac blížiť k predstavám vedenia družstva a jedným z pilierov ich hry je aj Peter Sedmák. Jeho dlhodobý bodový priemer je na úrovni 16 bodov na zápas, čo drží Handlovú v strede ligovej tabuľky. Verím, že si formu udrží až do konca sezóny a pomôže Handlovej k čo najlepšiemu umiestneniu."

Foto: Lukáš Droppan