• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Riaditeľ súťaže Peter Mičuda a redakcia oficiálneho ligového portálu – www.basketliga.sk sa rozhodla nadviazať na novinku z predchádzajúceho ročníka a aj v tomto roku vyhlásiť najlepších hráčov základnej časti Eurovia SBL za sezónu 2016/17. Komu sa ušlo jedno zo štyroch individuálnych ocenení a zaradenie do All-Star tímu?

Stalo sa už neoddeliteľnou súčasťou webu ocenenie najlepších jednotlivcov. V predchádzajúcej sezóne sme začali s vyhlásením najlepších hráčov po základnej časti a následne play off. Túto sezónu sme nadviazali na to oceneniami pre hráčov mesiaca a pokračovaním v minuloročných novinkách. Trofeje a ocenenia totiž patria neodmysliteľne ku každému športu, preto by sme radi touto cestou ocenili a zároveň motivovali tých najlepších, najtalentovanejších hráčov, ktorí sú súčasťou basketbalového kolotoča. My len dodávame, že oceneným budú počas stretnutí play-off osobne odovzdané plakety.


Poďme si priblížiť jednotlivé kategórie:

  • MVP základnej časti Eurovia SBL – cena je určená pre hráča, ktorý patrí po osobnostnej a hráčskej stránke k lídrom nielen svojho tímu, ale aj celej súťaže
  • Najlepší zahraničný hráč základnej časti Eurovia SBL – ocenenie získa zahraničný hráč, ktorý vyniká vo viacerých ohľadoch nad svojimi rivalmi
  • Najlepší mladý hráč základnej časti Eurovia SBL – cena je venovaná hráčovi do 22 rokov, ktorý je už v relatívne mladom basketbalovom veku pevnou súčasťou svojho tímu
  • Najlepší striedajúci hráč základnej časti Eurovia SBL – väčšinou naskakuje do stretnutí z lavičky, ale pre svoj tím je povestným x-faktorom, ktorý často rozhoduje o výsledku stretnutia
  • All-Stars tím – základná päťka zložená z najlepších hráčov súťaže, bez ohľadu na ich národnosť
  • Slovenský All-Stars tím – základná päťka zložená z najlepších slovenských hráčov
  • Zahraničný All-Stars tím – základná päťka zložená z najlepších legionárov

 

Víťazmi za základnú časť v sezóne 2016/2017 sú....

MVP základnej časti Eurovia SBL - Milan Žiak (KB Košice)

Náš názor: Reprezentačný rozohrávač zvládol prestup z Levíc do ambicióznejších Košíc nad očakávania. Aj v novom klube sa dokázal vypracovať na jedného z najdôležitejších členov tímu a svoje herné kvality dokazoval konštantne aj na palubovke. Žiak výrazne dopomohol "býkom" k prvému miestu po základnej časti a aj celkovému triumfu na Eurovia Slovenskom pohári. Hráč Košíc sa stal najlepším strelcom celej základnej časti Eurovia SBL (v 39 zápasoch dal 671 bodov), jeho priemer 17,2 bodu na zápas mu vyniesol tretiu pozíciu medzi strelcami. Dobré čísla mal aj v ostatných štatistikách - priemerne dosahoval 3,2 doskoku, 3,4 asistencie a 1,3 zisku. V rámci hernej užitočnosti sa mu len teslo neušlo miesto v najlepšej desiatke. Čo je však zaujímavé na výkonoch Žiaka je fakt, že jeho strelecké priemery ho radia do prestížneho klubu "50-40-90". V NBA ide o ukazovateľ, ktorý dosiahlo len niekoľko hráčov. Rozohrávač Košíc mal v základnej časti 55% úspešnosť streľby za dva body, z trojkového oblúku premenil 40% svojich pokusov a z čiary trestného hodu dal 90% svojich pokusov. 

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: "Svojimi výkonmi patril hráč Košíc a slovenský reprezentant od začiatku patril k špičke ligy a svoje družstvo potiahol k zisku Eurovia Slovenského pohára a k prvému miestu po základnej časti. Je potešiteľné, že pri širokej konkurencii v družstve Košíc, dokázal dlhodobo udržať svoju výkonnosť  a honor MVP základnej časti mu patrí úplne zaslúžene."

Najlepší zahraničný hráč základnej časti Eurovia SBL - Andre Jones (BC Prievidza)

Náš názor: Účasť v kvalifikácii Ligy majstrov a Európskom pohári FIBA priviedla do prievidzského tímu kvalitnejších legionárov. Jeden z nich však podľa očakávania vyčnieval nad ostatnými. Americký rozohrávač Andre Jones potvrdil skúsenosti z nadnárodnej VTB ligy a úradujúceho majstra potiahol k úspechom na oboch frontoch. Začneme najskôr Európou, kde Prievidza postúpila do druhej časti súťaže. Jones sa nestratil v medzinárodnej konfrontácii, v dvanástich zápasoch mal priemer 14,1 bodu, 3,9 doskoku, 4,1 asistencie a 1,3 zisku. Nadobudnuté skúsenosti naplno pretavil aj na ligovej scéne, kde bol celkovo tretím najlepším strelcom (660 bodov v základnej časti). V priemere mal 16,5 bodu, čo stačilo na siedmu pozíciu. Prievidzský rozohrávač tiež pridával 4,9 doskoku, 3,2 asistencie a 1,5 zisku. Jeho priemerná užitočnosť predstavovala hodnotu 18,2 (piata pozícia v tomto ukazovateli).

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: "Na rozohrávača majstrovskej Prievidze sa mohol tréner Čurovič spoliehať nielen v ligových zápasoch, ale aj v pohári, kde dokazoval svoju konkurencieschopnosť. Patril k najvyťažovanejším hráčom Prievidze a jeho bodový priemer na úrovni 16,5 bodu na zápas je toho dôkazom. Bude zaujímavé sledovať jeho výkony v play off, kde má hornonitrianske družstvo určite vysoké ambície."

Najlepší mladý hráč základnej časti Eurovia SBL - Mário Ihring (BC Prievidza)

Náš názor: Jeden zo strojcov historického postupu slovenskej reprezentácie do 18 rokov do A-kategórie si prvýkrát vo svojej kariére vyskúšal najvyššiu súťaž a hosťovanie v Prievidzi 18-ročnému rozohrávačovi výrazne pomohlo. S úradujúcim majstrom si vyskúšal Európsky pohár FIBA a popri skúsených spoluhráčoch mohol herne napredovať. Jeho herné vyťaženie atakovalo v priemere necelých 18 minút, počas ktorých stihol nazbierať 6,7 bodu, 2,2 doskoku, 2,9 asistencie a 1,1 zisku. Názory odborníkov sa zhodujú o veľkej basketbalovej budúcnosti Ihringa, s čím môžeme aj my súhlasiť. 

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: "Ihring na seba upriamil pozornosť už v reprezentácii do 18 rokov, kde pomohol vybudovať postup do A-divízie majstrovstiev Európy. Určite bolo dobré, že prišiel do Prievidze, kde dostával ako v lige, tak aj v Európskom pohári FIBA dostatok minút. Má veľký potenciál vypracovať sa na oporu družstva ako aj reprezentácie. Verím, že ocenenie bude pre neho motiváciou a naďalej bude divákov zabávať hrou a nasadením."

Najlepší striedajúci hráč základnej časti Eurovia SBL - Anton Šoutvin (Iskra Svit)

Náš názor: Izraelský pivot sa postupne a dosť nenápadne vypracoval na jedného z najlepších hráčov v súťaži. Šoutvin prispel nemalou mierou k tomu, že Svit bol hlavne doma takmer neporaziteľným družstvom. Svoje skúsenosti z izraelskej súťaže naplno ukázal aj v štatistikách, kde sa radil ku špičke. Z lavičky nastupoval na palubovku v 24 stretnutiach, počas necelých 27 minút stihol dať v priemere 15,9 bodu (9. najlepší strelec v rámci základnej časti), 5,8 doskoku a 1,2 asistencie. Priemerná herná užitočnosť 17,9 ho dokonca dostala na siedmu pozíciu v rámci celej Eurovia SBL. 

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: "Izraelský pivot sa aj napriek tomu, že nastupoval z lavičky, okamžite zaradil k oporám Iskry Svit. Aj jeho zásluhou sa Svit bez problémov prebojoval do play off. Šoutvinovi patrí miesto v elitnej desiatke hráčov Eurovia SBL v užitočnosti a bodovom priemere. Očakávania trénera a predstaviteľov klubu určite naplnil a patrí k top hráčom ligy."

All-Stars tím základnej časti Eurovia SBL:

Milan Žiak (KB Košice), Andre Jones (BC Prievidza), Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava), Michal Baťka (KB Košice), Wayne Langston (MBK Rieker COM-therm Komárno)

Slovenský All-Stars tím základnej časti Eurovia SBL: 

Milan Žiak (KB Košice), Tomáš Mrviš (BK Inter Bratislava), Richard Körner (BC Prievidza), Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava), Michal Baťka (KB Košice)


Zahraničný All-Stars tím základnej časti Eurovia SBL: 

Radenko Pilčevič (KB Košice), Andre Jones (BC Prievidza), Aaron Rountree (MBK Lučenec), Wayne Langston (MBK Rieker COM-therm Komárno), Anton Šoutvin (Iskra Svit)

Foto: Lukáš Droppan