• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Riaditeľ Slovenskej basketbalovej ligy Peter Mičuda a redakcia oficiálneho ligového portálu – www.basketliga.sk sa rozhodla aj v tomto ročníku vyhlásiť najlepších hráčov základnej časti. Komu sa ušlo jedno z troch individuálnych ocenení a zaradenie do All Star tímu?

Aj v tomto ročníku sme sa rozhodli nadviazať na tradíciu, ktorá napísala svoju prvú kapitolu v sezóne 2015/2016. Výsledky predchádzajúcich ročníkov si môžete pozrieť tututu.

Jednotlivé kategórie:
  • MVP základnej časti SBL – cena je určená pre hráča, ktorý patrí po osobnostnej a hráčskej stránke k lídrom nielen svojho tímu, ale aj celej súťaže
  • Najlepší slovenský hráč základnej časti SBL – cene určená pre najlepšieho domáceho basketbalistu
  • Najlepší striedajúci hráč základnej časti SBL – väčšinou naskakuje do stretnutí z lavičky, ale pre svoj tím je povestným x-faktorom, ktorý má veľký podiel na konečnom výsledku
  • All Star tím – základná päťka zložená z najlepších hráčov súťaže, bez ohľadu na ich národnosť
  • Slovenský All Star tím – základná päťka zložená z najlepších slovenských hráčov
  • Zahraničný All Star tím – základná päťka zložená z najlepších zahraničných hráčov

Víťazmi za základnú časť v sezóne 2018/2019 sú....

 

MVP základnej časti SBL – Nikola Gačeša (BK Levickí Patrioti)

Náš názor: Už v našej ligovej ankete sa viacerí tréneri zhodli, že najlepší basketbalista sa nachádza v radoch úradujúceho majstra a víťaza Slovenského pohára Levických Patriotov. Podobná zhoda nastala aj pri našom hlasovaní. „Žlto-zelení“ si opäť po roku zopakovali umiestnenie v základnej časti, do play off vstúpia z druhej pozície. Nikola Gačeša sa stal „Peak hráčom mesiaca december“, v 17. kole sa stal „Hráčom kola“, v piatich prípadoch sa dostal do ideálnej päťky kola (v 17., 19., 20., 22. a 32. kole). Jeho prínos bol nezanedbateľný, pri tom v početných prípadoch išiel do zápasov z pozície lavičkového hráča. Priemerne mal v zápasoch 16,8 bodu (65% úspešnosť za dva body, 42% za tri body a 82% z čiary trestných hodov), 5,5 doskoku a 1,4 asistencie. V streleckom pelotóne patrila hráčovi Levíc siedma pozícia, v užitočnosti sa nachádzal o miesto nižšie – priemerný index mal hodnotu 17,9.

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: „Pivot Levických Patriotov patrí od začiatku sezóny k ozdobám SBL, ako aj Alpsko-jadranského pohára. Jeho vysoký výkonnostný štandard pomohol Leviciam vybojovať semifinále medzinárodnej súťaže a druhé miesto po základnej časti. Levice ako majster nenechali ani túto sezónu nič na náhodu a kvalitným zložením družstva, vrátane MVP základnej časti Gačešu, chcú opäť priniesť finálovú atmosféru domácim fanúšikom.“

gacesa mvp web

Najlepší slovenský hráč základnej časti SBL – Michal Baťka (BK Inter Bratislava)

Náš názor: Inter sa opäť po roku stal víťazom základnej časti, tentoraz dosť suverénnym spôsobom. Slovenský pohár sa „žlto-čiernym“ síce nepodarilo získať, no neuškodila im ani trénerská výmena. Na Pasienkoch to bol po väčšinu času dobre namazaný stroj, ktorý zakončil základnú časť sériou trinástich výhier v rade. Z interistických radov vyčnieval ostrieľaný slovenský reprezentant Michal Baťka. Ten neustále predvádzal vysoký štandard svojich výkonov, čo rezultovalo trikrát do ocenenia „Slovenského hráča kola“ (v 4., 16., a 33. kole) a dvakrát do ideálnej päťky kola (v 4. a 16. kole). Pivot Interu zakončil základnú časť s priemerom 12,0 bodu (59% úspešnosť za dva body, 47% za tri body a 85% z čiary trestných hodov), 4,5 doskoku, 1,6 asistencie a indexom užitočnosti s hodnotou 14,2. V rámci súťaže bol na štvrtom mieste v plus/mínus bodoch - + 10,7. Bol šiestym najlepším strelcom medzi Slovákmi, v doskokoch sa umiestnil na 10. priečke a v užitočnosti dokonca štvrtý.

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: „Michal Baťka je jedným z oporných bodov Interu na ceste k jasnému cieľu. Predvádza vyrovnané výkony a je pre súperov ťažko ubrániteľný aj vďaka vysokému percentu úspešných trojbodových pokusov. Pre Inter je v momentálnej forme ťažko nahraditeľný. Je dobré, že dostáva vysokú minutáž v zápasoch a aj preto by mal patriť aj k oporám reprezentácie v nadchádzajúcej veľmi dôležitej kvalifikácii.“

striedajuci slovensky hrac

Najlepší striedajúci hráč základnej časti SBL – Michael Fusek (BK Inter Bratislava)

Náš názor: Slovenský reprezentant už naznačil v predchádzajúcej sezóne v drese Prievidze svoj potenciál, ale až na Pasienkoch posunul svoju hru na ďalšiu úroveň. Štyrikrát menovanie do ideálnej päťky kola (v 12., 20., 26. a 30. kole) a dvakrát ocenenie pre „Slovenského hráča kola (v 12. a 30. kole). Štatisticky pomáhal tímu priemerne 7,0 bodmi, 5,4 doskokmi (6. miesto zo Slovákov), 1,9 blokmi (líder SBL) a priemernou užitočnosťou 13,0 (6. miesto zo Slovákov).

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: Najvyšší hráč ligy je pre mňa príjemným prekvapením. Jeho výkonnostný rast je znateľný a vo viacerých zápasoch ukázal svoje schopnosti a možnosti. Pod dobrým trénerským vedením je možné, že pôjde ešte vyššie. V tejto chvíli je dôležité, že dostáva priestor v zápasoch SBL a naberá zápasovú prax.

 

All Star tím základnej časti SBL:

Andrew Guillory (Iskra Svit), Devin Brooks (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Richard Körner (BC Prievidza), Lee Skinner (BK Inter Bratislava), Nikola Gačeša (BK Levickí Patrioti)

all stars tim

Slovenský All Star tím základnej časti SBL:

Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Oliver Tot (PP & TV Raj Žilina), Richard Körner (BC Prievidza), Michal Baťka (BK Inter Bratislava), Michal Čekovský (MBK Handlová)

slovensky all stars tim

Zahraničný All Star tím základnej časti SBL:

Andrew Guillory (Iskra Svit), Devin Brooks (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Traevon Jackson (PP & TV Raj Žilina), Lee Skinner (BK Inter Bratislava), Nikola Gačeša (BK Levickí Patrioti)

zahranicny all stars tim

Foto: Lukáš Droppan