• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Základná časť Niké SBL 2021/2022 je uzatvorenou kapitolou, ešte pred začiatkom play off je čas na vyhlásenie najlepších hráčov za túto časť sezóny. Komu patria hlavné kategórie a kto sa dostal do All Star tímu?

Vyhlasovanie najlepších hráčov sa stalo už tradíciou oficiálneho ligového portálu a jej redakcie, je to už v poradí siedma edícia týchto ocenení. Aj v tomto ročníku je partnerom tejto ankety spoločnosť BBALLTOWN, ktorá je exkluzívnym distribútorom značky Peak na Slovensku. Ako dopadli predchádzajúce sezóny? To sa môžete dočítať tututututu a tu. Na úvod je tu prehľad vyhlásených kategórií:

  • Peak MVP základnej časti 2021/2022 – cena je určená pre hráča, ktorý patrí po osobnostnej a hráčskej stránke k lídrom nielen svojho tímu, ale aj celej súťaže
  • Najlepší slovenský hráč základnej časti 2021/2022 – cena určená pre najlepšieho domáceho basketbalistu
  • Najlepší striedajúci hráč základnej časti 2021/2022 – väčšinou vstupuje do stretnutí z lavičky, ale pre svoj tím je povestným x-faktorom, ktorý vie ovplyvniť konečný výsledok zápasu
  • All Star tím základnej časti 2021/2022 – základná päťka zložená z najlepších hráčov súťaže, bez ohľadu na ich národnosť
  • Slovenský All Star tím základnej časti 2021/2022 – základná päťka zložená z najlepších slovenských hráčov
  • Zahraničný All Star tím základnej časti 2021/2022 – základná päťka zložená z najlepších zahraničných hráčov

 

Peak MVP základnej časti 2021/2022 - Desure Buie (BKM Lučenec)

Veľký prievan v lučeneckej šatni počas leta priniesol mnoho nových tvári, viaceré z nich sa okamžite zaradili medzi hviezdy tohto ročníka Niké SBL. V histórii tejto ankety sa ale prvý raz stalo, aby niekto z „pelikánov“ ovládol hlavnú kategóriu. Desure Buie prišiel do Lučenca naplno odštartovať svoju profesionálnu kariéru, keďže predchádzajúca sezóna mala ďaleko od ideálu. Avšak ani on sám asi nečakal, že by mohol herne dominovať tak, ako v poslednom roku na univerzite Hofstra. Rozohrávač BKM vynikal počas celej sezóny, len v jednom prípade nemal na konte dvojciferný počet bodov. Vo februári sa navyše stal 25-ročný Američan MVP Final Four Slovenského pohára, svoj tím zaslúžene doviedol k celkovému triumfu v tejto súťaži.

Buie sa významne podieľal na treťom mieste Lučenca po základnej časti. Strelecky zaznamenával v priemere 17,5 bodu (5. miesto spomedzi aktívnych hráčov) pri veľmi vysokej úspešnosti streľby - 58% za dva body, 48% za tri body (2. priečka v Niké SBL) a 87% z čiary trestných hodov. K tomu sa pridalo 5,6 asistencií (3. pozícia medzi aktívnymi hráčmi), necelé tri doskoky a dva zisky (5. najlepší v Niké SBL). To všetko vynášalo priemernú užitočnosť 18,7 (5. miesto spomedzi aktívnych hráčov) a kladná hodnota svietila tiež v kolónke plus/mínus bodov - 6,2 (10. priečka). „Pre môj tím a mňa samotného to znamená veľmi veľa. Som veľmi šťastný z ocenenia MVP, ale bez mojich spoluhráčov a trénerov by to možné nebolo,“ povedal hráč Lučenca.

buie mvp 21 22

Najlepší slovenský hráč základnej časti 2021/2022 - Šimon Krajčovič (Patrioti Levice)

Asi nespochybniteľne momentálne najlepší Slovák behajúci po našich palubovkách. Kapitán Levíc doviedol svoj klub k tretiemu celkovému triumfu v základnej časti, v tomto prípade to suverénnejšie ani byť nemohlo, ako sme písali v našom článku. Jedinou „nevýhodou“ u Patriotov je, že sa prezentujú kolektívnym výkonom, čiže niekedy idú individuálne čísla do pozadia. Je však jasné, kto kormidluje levickú hru. Ukázalo sa to aj na nedávnom Final Four Alpsko-jadranského pohára, kde reprezentant Slovenska získal ocenenie MVP. Krajčovič sa druhý rok po sebe stal víťazom tejto kategórie, čiže je nespochybniteľným dirigentom Patriotov. Poďme k číslam, tie boli o čosi nižšie v porovnaní s predchádzajúcou sezónou, ale stále to bol vysoký nadštandard. Playmaker Levíc zakončil základnú časť s priemerom 11,8 bodu (4. miesto medzi Slovákmi), 4,2 doskoku (8. pozícia medzi Slovákmi), 5,6 asistencie (2. priečka medzi domácimi hráčmi, 4. miesto celkovo), 1,8 zisku (líder medzi Slovákmi a 6. pozícia celkovo) a s užitočnosťou 15 (4. miesto medzi Slovákmi). Výrazne pozitívna hodnota je aj v plus/mínus bodoch - 11,5 (líder Niké SBL). "Veľmi si to cením. Je to vizitka tvrdej práce tak mojej, ako rovnako aj celého tímu a trénerov. Dôležité bude to ešte potvrdiť tímovým úspechom na konci sezóny," vyhlásil hráč Levíc. 

krajcovic slovak 21 22

Najlepší striedajúci hráč základnej časti 2021/2022 - Vuk Djordjevič (BC Komárno)

Produkcia hráčov z lavičky je dôležitá v každom tíme, no len pár z nich má vo svojom kádri takých, ktorí patria k lídrom tímu. Presne takého sa podarilo nájsť nováčikovi z Komárna, konkrétne ide o Vuka Djordjeviča. Srbský krídelník pri tom hrá prvýkrát mimo svojej domoviny, ale na nové prostredie a súťaž sa adaptoval veľmi rýchlo. Je prvou voľbou pre trénera Zlatka Jovanoviča a za prejavenú dôveru sa mu odvďačuje aj patričnými výkonmi. Djordjevičovi svietilo v štatistikách v priemere 17,6 bodu (5. miesto v lige), 6,1 doskoku, 1,9 asistencie a užitočnosť 17,9 (7. pozícia medzi aktívnymi hráčmi). K tomu všetkému je tretí najlepší trojkár v lige, so 48-percentnou úspešnosťou z diaľky.

„Každé individuálne ocenenie je pekné, ale v prvom rade sú tímové úspechy. Najväčšia vďaka patrí mojim spoluhráčom a trénerom, vďaka ním sme skončili v základnej časti na druhom mieste. Mal som fantastické zápasy a v mnohých z nich som išiel z lavičky, čo je taktika, ktorú tréner dokonale rozpoznal. Nemám vôbec problém s tým, či zápas začínam alebo nie. Toto rozhodnutie sa ukázalo pre našu hru a úspechy ako ideálne,“ vyjadril sa Djordjevič.

djordjevic striedajuci 21 22

 All Star tím základnej časti 2021/2022

Desure Buie (BKM Lučenec), Šimon Krajčovič (Patrioti Levice), Vuk Djordjevič (BC Komárno), Marko Stevanovič (Spišskí Rytieri), Jure Zubac (Inter Bratislava)

as tim 21 22

Slovenský All Star tím základnej časti 2021/2022

Šimon Krajčovič (Patrioti Levice), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), David Abrhám (Patrioti Levice), Jakub Mokráň (Iskra Svit), Michael Fusek (Inter Bratislava)

sk as tim 21 22

Zahraničný All Star tím základnej časti 2021/2022

Desure Buie (BKM Lučenec), Jorden Duffy (BC Komárno), Vuk Djordjevič (BC Komárno), Marko Stevanovič (Spišskí Rytieri), Jure Zubac (Inter Bratislava)

z as tim 21 22

Foto: Lukáš Droppan