• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvé kolo nového ročníka Slovenskej basketbalovej ligy je úspešne za nami, späť je aj tradičná rubrika, v ktorej hodnotíme najlepšie individuálne výkony v jednotlivých zápasoch. Komu teda vyšiel najlepšie vstup do sezóny 2019/2020?

 

Zahraničný hráč kola

Playmaker Spišskej Novej Vsi Eric Nottage sa vrátil na Slovensko po polročnej odmlke vo veľkom štýle. So svojim družstvom síce nevybojoval v Žiline víťazstvo, ale z individuálneho pohľadu predviedol mimoriadne zaujímavý a komplexný výkon. Počas zápasu takmer nezliezol z palubovky, štatistéri mu napokon zapísali 31 bodov, 6 doskokov, 6 asistencií, 3 zisky a 10 plusových faulov. Celkový index užitočnosti sa vyšplhal na hodnotu 32, čo bolo jednoznačne najvyššie číslo z prvého kola. Vo vynikajúcom svetle sa prezentoval aj rozohrávač Prievidze Troran Brown, veľkou mierou sa podieľal na cennom triumfe nad Patriotmi z Levíc. Američan mal na svojom konte 23 bodov, 4 doskoky a 3 asistencie. Tretím do partie je dobré známy pivot Interu Lee Skinner, v semifinálovej repríze proti Svitu preukázal svoje herné kvality, keď si zaknihoval 23 bodov, 2 doskoky, 3 asistencie a najvyššiu hodnotu plus-mínus bodov spomedzi družstva - +21. 

 

Slovenský hráč kola

Ako sme dávnejšie písali, žilinský Jakub Merešš sa postupne vypracoval na jedného z lídrov kolektívu. Talentovaný basketbalista hneď v prvom kole preukázal svoj herný vzostup, proti Spišskej Novej Vsi sa prezentoval jediným double-double prvého kola SBL, konkrétne 14 bodmi a 13 doskokmi. Veľmi pozitívny dojem zanechal v prievidzskom drese Adam Antoni, reprezentačný krídelník zaznamenal proti Leviciam 13 bodov a 5 doskokov. Lučenec potiahol k prvému víťazstvu v sezóne ďalší reprezentant Slovenska, Jaroslav Musil bol autorom 18 bodov a 4 ziskov. 

 

Šiesty hráč kola

Skvelý prínos z lavičky preniesol na palubovku reprezentant Bosny a Hercegoviny Ibrahim Durmo. Hráč Prievidze odohral necelých 24 minút, za tento čas dal 16 bodov (pri 100% streľbe z poľa), doskočil päť lôpt a pridal štyri asistencie. Mal najvyššiu hodnotu plus-mínus bodov v rámci prvého kola - +25 a celkový index užitočnosti dosiahol hodnotu 21. V žilinskom drese sa predviedol dobre známy DeAndre Dickson, hneď na úvod z toho bolo za necelých 17 minút 15 bodov, 8 doskokov a 2 zisky. Do ligy sa úspešne vrátil aj komárňanský Miles Bowman, síce z toho nebol v prvom kole víťazný zápis, ale 18 bodov a 8 doskokov rozhodne stojí za pozornosť. 

 

Strelec kola

Úvodné kolo malo jednoznačného streleckého lídra, s 31 bodmi bol ním rozohrávač Spišiakov Eric Nottage

 

Ideálna päťka kola

Štyria zástupcovia spoza oceánu, jeden z domácich radov, tak vyzerá ideálna päťka prvého kola SBL. Na post rozohrávačov sme zaradili Erica Nottagea zo Spišskej Novej Vsi a Trorana Browna z Prievidze, krídelnícky priestor by patril Jakubovi Mereššovi zo Žiliny a pod košom by hrali Phil Carr zo Svitu a Lee Skinner z Interu. 

Foto: Lukáš Droppan