• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani v tomto ročníku Slovenskej basketbalovej ligy nebude chýbať tradičné oceňovanie najlepších individuálnych výkonov po každom odohranom kole. Kto a prečo sa predviedol v najlepšom svetle hneď na úvod?

 

Zahraničný hráč kola 

Aj napriek svojmu mladému veku, má nepoperiateľné skúsenosti, ktoré naplno rozbalil už v úvodnom súťažnom zápase nového ročníka SBL. Reč je samozrejme o rozohrávačovi Interu Bratislava Lautarovi Lopezovi. Argentínčan doviedol mladé družstvo "žlto-čiernych" k mimoriadne cennému triumfu nad Spišskými Rytiermi. Čo jeho čísla? Ak by sa rátali aj získané fauly, tak by sme mohli hovoriť dokonca o "triple-double", takto sa však musí uspokojiť "len" s 20 bodmi, 6 doskokmi, 11 asistenciami, 3 ziskmi a 11 získanými faulami. Suma sumárum, výsledná užitočnosť 27 je najvyššia z prvého kola. Na Pasienkoch bol ozdobou súboj rozohrávačov, na strane súpera mu totiž zdatne sekundoval Jarvis Garrett, autor 25 bodov a 3 asistencií. V Lučenci naznačil svoj potenciál Dominic Green, ale ani jeho 29 bodov a 3 doskokov nezabránilo vysokej prehre Iskry Svit. 

 

Slovenský hráč kola 

"Novohradčania" sa totiž prezentovali príkladným tímovým výkonom, pri ktorom najviac vyčnievala nová akvizícia tímu Róbert Rožánek. Odchovanec Žiliny sa podľa všetkého výborne zžil s novým prostredím, čo dokumentujú aj jeho čísla pri súťažnom debute. Slovenský reprezentant dopomohol k víťazstvu 21 bodmi, 2 doskokmi, 3 asistenciami a 2 ziskmi. V hlavnom meste sa v dobrom svetle prezentovali aj slovenskí hráči, na strane víťazného družstva zaujal Maurizio Galata s 11 bodmi, 10 doskokmi a 2 asistenciami. Medzi hosťami by sme vyzdvihli Michala Čekovský, do štatistík si zapísal 11 bodov a 7 doskokov. 

 

Šiesty hráč kola 

Zo zástupcov hráčov "druhého sledu" sa oplatí vyzdvihnúť pivota Levíc Borisa Bojanovského. Z pohľadu stráveného času na palubovke a dopadu na družstvo, bol práve skúsený center pre svoj tím mimoriadne dôležitý. Opäť naštartoval Patriotov a s jeho energiou dokázali bez väčších problémov zdolať Prievidzu. "Bobovi" zapísali štatistéri 12 bodov a 5 doskokov. Inter potiahli k prvým dvom bodom v sezóne legionári, Litovec Arnas Beručka zaznamenal 22 bodov a 3 asistencie. Z kolektívne hrajúceho Lučenca sme vybrali v rámci lavičky Roydella Browna, k výhre pomohol 17 bodmi, 4 doskokmi, 4 asistenciami a 2 ziskmi. 

 

Strelec kola 

Tesne pod 30-bodovou hranicou skončil hráč Iskry Svit Dominic Green, nastrieľaných 29 bodov však proti Lučencu nestačilo. 

 

Ideálna päťka kola 

Z individuálnych výkonov sa podarilo zložiť mimoriadne zaujímavú ideálnu päťku 1. kola. Posty rozohrávačov si rezervovali aktéri zápasu na Pasienkoch, konkrétne domáci Lautaro Lopez a hosťujúci Jarvis Garrett. Krídla patria zástupcom z duelu v regióne Novohradu, za Lučenec je to Róbert Rožánek a za Svit Dominic Green. Päticu uzatvára pivot Levíc Boris Bojanovský

Foto: Lukáš Droppan