• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Marec priniesol nielen súboj o prvú trofej sezóny – Slovenský pohár, ale v Niké SBL dospela základná časť do záverečného štádia. Nebola tak núdza o hodnotné výkony a zaujímavé výsledky. Tradične po uzatvorení mesiaca sa redakcia webu basketliga.sk a riaditeľ súťaže Peter Mičuda rozhodli vyhlásiť najlepšieho hráča za toto obdobie. Ocenenie „Peak hráč mesiaca“ si tentoraz vybojoval Marko Stevanovič zo Spišských Rytierov.

Peak hráč mesiaca marec – Marko Stevanovič (Spišskí Rytieri)

Slovinský tréner Teo Hojč mal so svojimi zverencami mimoriadne úspešný mesiac. Odštartovala ho síce tesná prehra s Lučencom, ale to bola jediná strata bodov v tomto mesiaci. V porovnaní s ostatnými celkami Niké SBL, mali suverénne najlepšiu bilanciu – 5 výhier a 1 prehra. Tá „Novovešťanov“ posúva skôr priamo do boja o medaily, ako do prvého kola play off. Všetko korunoval jasný zisk Slovenského pohára, klub získal túto trofej po 15-ročnom čakaní. V kolektívnom poňatí hry Rytierov by sme vedeli vyzdvihnúť viacerých hráčov, voľba napokon padla na 26-ročného srbského basketbalistu. Stevanovič bol počas marca nesmierne všestranným hráčom, v šiestich ligových dueloch mal priemer 20,8 bodu, 9 doskokov, 1,7 asistencie, 1,2 zisku a 1,3 bloku na zápas. Priemerná užitočnosť mala hodnotu 25 a štatistika plus/mínus bodov vyniesla kladnú hodnotu + 6,3. V jednom prípade to stačilo na najlepšieho zahraničného hráča kola a v dvoch to stačilo na ideálnu päťku kola.

Stevanovič prišiel do Spišskej Novej Vsi po dvojročnej anabáze v českej najvyššej súťaži. V kádri kouča Tea Hojča sa zaradil k oporám, jeho základnou devízou sú konštantne stabilné výkony. Srbský basketbalista dosahuje priemerne 13,7 bodu, 7,2 doskoku (7. miesto v Niké SBL), 1,1 asistencie, 1 zisk a 1,2 bloku (5. najlepší v súťaži) na zápas. To všetko mu vynáša hodnotu 17,1 v užitočnosti a kladnú hodnotu v plus/mínus bodoch - +2,2.

"Rád počujem túto informáciu a je to pre mňa pocta získať toto ocenenie. Nie je to malá vec, byť hráčom mesiaca. Každý deň sa snažím zlepšovať a verím, že budem v tom pokračovať a hrať tak, ako teraz. Som vďačný za môj tím a trénerov, pretože vo mňa verili a bez nich by som to nedokázal," prezradil nám Stevanovič svoje dojmy z ocenenia. 

Foto: Lukáš Droppan