• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sezóna 2022/2023 Niké Slovenskej basketbalovej ligy je minulosťou len niekoľko hodín, tradičnou bodkou za celým ročníkom sú individuálne ocenenia pre najlepších hráčov v play off. Kto predvádzal najlepšie výkony v boji o majstrovský titul?

Peak MVP play off Niké SBL – Draško Kneževič (Patrioti Levice)

Pri kolektívne hrajúcom tíme, s tak kvalitnou a širokou súpiskou, ako mali majstrovské Levice, je veľmi ťažké štatisticky alebo herne vyčnievať. Pri pohľade na menoslov hráčov bolo mnoho kandidátov, ktorí mohli získať ocenenie pre najužitočnejšieho hráča „vyraďovačky“. Voľba napokon padla na hnací motor „žlto-zelených“ Draška Kneževiča. Neuveriteľne emotívny hráč sa dostal zo zranenia a v play off ukázal konzistentnosť vo svojich výkonoch. Na konci sa mohol tak nielen radovať zo svojho prvého titulu mimo rodnej Bosny a Hercegoviny, ale rovnako aj premiérového individuálneho ocenenia v zahraničí. Kneževič mal na svojom konte priemerne 13,3 bodu, 2,1 doskoku, 3 asistencie, 1,2 zisku. Priemerná užitočnosť činila hodnotu 11,4 a vysoko kladne dopadol v plus/mínus bodoch - +6,1. „Pre mňa je skutočným MVP Tre'Darius McCallum. Cena pre mňa znamená veľa. Toto je pre mňa skutočný a prvý titul. V Bosne a Hercegovine som pri tomto úspechu nehral, teraz si to o to viac užívam. Tieto úspechy sú pre mňa všetkým, hlavne, keď som 3 mesiace nemohol pomôcť tímu a len som sledoval, ako hrá zápasy,“ uviedol Kneževič na margo svojho ocenenia, ktorého prekvapilo.

trener roka 22 23

Tréner roka – Michal Madzin (Patrioti Levice)

Všetok rešpekt trénerovi Komárna Zlatkovi Jovanovičovi za to, čo dokázal s „diablami“, ale víťaznú trofej si ponechali vo svojej moci Levičania. Na lavičke Patriotov bol aj naďalej hlavnou osobnosťou Michal Madzin. S klubom dokázal opäť veľké veci, 9 rokov sa čakalo na to, kedy sa niekomu podarí obhájiť majstrovský titul a vôbec prvýkrát v histórii našej najvyššej súťaže (od roku 1993) sa niekomu vo finále podarilo otočiť zo stavu 1:3 na 4:3. Už teraz to z neho robí jedného z najúspešnejších trénerov v lige, druhé zlato ho zaradilo do spoločnosti Ľubomíra Doušeka, Milana Černického, Miljana Čuroviča a Tea Hojča. Viac titulov v pozícii hlavného trénera majú len Aramis Naglič (3) a Ľubomír Urban s Františkom Rónom (4). „Vážim si to, ale je to ocenenie pre chalanov, ktorí sú v šatni a každý deň prídu na tréning, aby dreli a bojovali. Mali sme výborný káder, skúsených a kvalitných hráčov a napokon sa to aj potvrdilo. Boli počas sezóny momenty, kedy to nešlo pozitívnym smerom a práve tie si vážim, pretože sme to ako tím zvládli. Bolo vidieť v určitých častiach sezóny, keď bol obrovský problém. Kľúčové a dôležité bolo práve to, že sme tieto momenty dokázali zvládnuť, preto klobúk dole. Zostali sme súdržní, našli sme spôsob ako fungovať a podarilo sa nám to doviesť do víťazného konca. Každé tri dni byť pod určitým drobnohľadom a očakávaní od kohokoľvek, je to náročné. S počtom zápasov a koľkokrát tento tlak prišiel, je toto pre nás teraz odmena. Ja nikdy nezabudnem na tento deň, čokoľvek bude, tak tento deň si budem pamätať navždy. Malý synček bol prvýkrát v hale, videl zápas č. 7, ktorý nie je každodennou záležitosťou a bol víťazný, celé toto spojenie je neskutočné,“ povedal Madzin k obhajobe tejto kategórie.

po allstar tim 22 23 web

All Star tím play off Niké SBL 2022/2023 (štatistické priemery na jeden zápas):

Foto: Lukáš Droppan