• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Realizačný tím Slovenska je kompletný. Prednedávnom zasadol na uvoľnenú stoličku Rus Oleg Meleščenko a teraz je už známe, koho bude mať za asistentov. Vo svojej funkcii pokračuje aktuálny tréner Patriotov Levice Michal Madzin, k nemu sa po novom pridá v súčasnosti kouč BC Prievidza Maroš Helmecy.

Pre 36-ročného Madzina to bude pokračovanie v jeho reprezentačnej misii, v ktorej funguje s prestávkami od roku 2017. Tentoraz sa presunul z pozície druhého asistenta na prvého, keď nahradil Španiela Alberta Blanca Vilu. "Veľmi si to vážim. Je česť byť súčasťou reprezentačného realizačného tímu, teším sa z toho. Myslím si, že reprezentácia je na správnej ceste, postup priniesol konfrontáciu s veľmi zaujímavými tímami a je super, že leto bude basketbalové a verím, že aj úspešné. Je množstvo vecí, ktoré som sa v reprezentácii naučil, či už to bolo pri mužskej alebo pri reprezentácii do 20 rokov. Tieto skúsenosti sa nedajú získať na žiadnych seminároch alebo v knihách," ozrejmil nám Madzin svoje čerstvé dojmy.

Tréner Levíc bude pôsobiť už pod tretím zahraničným trénerom, na lavičke sa počas jeho asistovania vystriedali dvaja Chorváti - Ivan Rudež a Žan Tabak, teraz bude môcť "nasávať" ruskú školu Olega Meleščenka. "Tréner Meleščenko na Slovensku zanechal výbornú robotu v kluboch, v ktorých tu pôsobil alebo pôsobí. Je to skúsený tréner a bol aj vynikajúci hráč, preto sa teším na spoluprácu. Pôsobil aj v európskych veľkokluboch, donesie opäť nový prístup, čo hráčov a aj nás trénerov posunie ďalej," uviedol Madzin.

Novou tvárou v realizačnom tíme je 33-ročný Maroš Helmecy. Bývalý basketbalista prednedávnom raketovo naštartoval svoju trénerskú kariéru, v roku 2017 ešte ako asistent trénera Komárna získal Alpsko-jadranský pohár. O tri roky neskôr zdvíhal nad hlavu v rovnakej funkcii s Prievidzou Slovenský pohár. Dvakrát sa stal vicemajstrom Slovenska (2017 a 2019), okrem toho bol asistentom trénera Slovenska pri výberoch do 18 a 20 rokov. Bol hlavným koučom nášho výberu do 20 rokov. V tejto sezóne je prvýkrát v pozícii hlavného trénera súčasťou Niké SBL, šancu dostal v Prievidzi. Teraz si premiérovo vyskúša pôsobenie pri reprezentačnom výbere mužov.

"Pre mňa je to ďalší splnený sen v mojom živote. Obrovská pocta. Pre mňa bolo vždy niečo úžasné, keď som mohol reprezentovať Slovensko. Každý človek by mal mať nejaké sny, ak chce dosiahnuť vo svojom živote maximum. Je to aj z dôvodu motivácie, aby vedel, že stále, keď niečo splní, tak je to pekné, ale aby mal niečo ešte vyššie, o čo chce bojovať. Bol to jeden z mojich snov a cieľov v živote, pokúsiť sa dostať cez mládežnícke reprezentácie až k mužskej. Je to pre mňa veľká motivácia do ďalšej trénerskej práce. Oleg je super tréner, prešiel mnohými klubmi, bol aj v Eurolige. Určite budem pozorne sledovať ako vedie tréningy a zápasy, aby som sa čo najviac naučil. Samozrejme, na druhej strane, ak uvidím niečo, tak budem sa snažiť pomôcť nejakým postrehom," povedal nám Helmecy.

Zostávajúci členovia realizačného tímu pokračujú vo svojich funkciách. Manažérom tímu zostáva Miroslav Páleník, kondičný tréner je aj naďalej Jakub Chudý a fyzioterapeutom Juraj Sluka. MUDr. Richard Demovič bude aj naďalej vykonávať funkciu lekára.

Slovákov čaká v lete druhé kolo predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Celkovo dvanásť družstiev sa rozdelí do štyroch 3-členných skupín, do samotnej kvalifikácie MS 2023 postúpia z každej skupiny tímy na prvom a druhom mieste. Druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 sa bude hrať v auguste 2021 (11., 14., 18., 21., 25. a 28. augusta). Potenciálnymi súpermi našej reprezentácie môžu byť Rumunsko, Švédsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Island, Portugalsko, Čierna Hora, Lotyšsko, Severné Macedónsko, Dánsko a Bielorusko. Žreb je na programe na konci apríla.

Foto: Lukáš Droppan