• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred slovenskou mužskou basketbalovou reprezentáciou je po dlhom čase šanca porovnať sa s európskou špičkou. Výber trénera Olega Meleščenka sa historicky prvýkrát v ére samostatnosti zúčastní kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2023. V novembrovom asociačnom termíne sa jeho zverenci stretnú s Belgickom (štvrtok 25. novembra o 18.00 h) a Lotyšskom (pondelok 29. novembra o 18.00 h).

Realizačný tím Slovenska nominoval na tento dvojzápas 14 basketbalistov, napokon vypadol z menoslovu hráčov Matej Majerčák a Tomáš Mrviš. Prirodzene, v porovnaní s letom prišlo k niekoľkým zmenám. Zranenia vyradili z nominácie podkošovú dvojicu Michael Fusek a Jakub Mokráň, študijné povinnosti v USA má Matúš Hronský. Prvé minúty má na dosah Marek Doležaj a Marcel Bátovský. Späť v bielo-modrom drese je pivot Boris Bojanovský.

„Podľa toho, čo sme vyberali, tak máme momentálne to najlepšie v tom stave, v ktorom môžeme mať. Dúfam, že aj tie nové tváre, ktoré budú na palubovke, tak prinesú svoju kvalitu. Veľmi ma teší forma hráčov. Každý jeden z nich patrí vo svojom tíme k lídrom. To hovorí o tom, že sú v dobrom stave. Nech to vydrží aj tu, aby sme čo najrýchlejšie vyzerali ako tím. Sem prišli tí hráči, ktorí chcú hrdo reprezentovať Slovensko. Ako tréneri sa budeme snažiť, aby sa to prejavilo aj na palubovke,“ povedal tréner Slovenska Oleg Meleščenko.

Kombinácia epidemiologickej situácie a aktuálnych opatrení priniesla pre reprezentantov Slovenska aj jednu nemilú správu, v domácom dueli s Belgickom ich nebudú hnať za víťazstvom diváci. V publiku môže byť podľa súčasných nariadení len 50 fanúšikov, keďže Levice sú okresom v čiernej farbe COVID automatu. „Ja to vyhodnotiť nemôžem, je to proste škoda. Poznáme levické prostredie, keby je tu plná hala, každý by sa tu snažil vydať zo seba maximum. My sme stratili šiesteho hráča, to je môj názor,“ uviedol reprezentačný kouč.

Pre basketbalistov Slovenska ide v ére samostatnosti o historicky prvú účasť v kvalifikácii majstrovstiev sveta. Zároveň sa po piatich rokoch predstavia v kvalifikácii, naposledy hrali v roku 2016 o priamy postup na majstrovstvá Európy 2017. „Je to česť, ktorú máme a ešte k tomu doma, na Slovensku. Bude to boj a uvidíme, ako dopadne. Veľa som počul o tom, že na nás nik netlačí a môžeme len prekvapiť. Nie, s takýmto prístupom ani nemôžeme nastupovať. Musíme nastúpiť s tým, že je to naša šanca a musíme ukázať maximum. Budem sa v každom zápase biť, prístup musí byť vždy taký, že chceme zvíťaziť. O to nám ide. Mentalita sa musí zmeniť. Ako to bude vyzerať po zápase, respektíve v jeho priebehu, to je vec nás, trénerov,“ vyjadril sa Meleščenko.

Po novembrových stretnutiach čaká Slovensko vo februári dvojzápas so Srbskom (25. a 28. februára 2022), účinkovanie v A-skupine kvalifikácie ME 2022 zakončia na prelome júna a júla. Najskôr sa predstavia v Belgicku (30. júna 2022) a potom doma s Lotyšskom (3. júla 2022). Zo 4-členných skupín idú traja ďalej do ďalšieho kola kvalifikácie MS 2023. Na nepostupový tím čaká druhé kolo predkvalifikácie ME 2025.

 

Nominácia Slovenska na zápasy kvalifikácie MS 2023 proti Belgicku a Lotyšsku:

hráči: David Abrhám, Martin Bachan, Boris Bojanovský, Šimon Krajčovič (všetci Patrioti Levice), Marcel Bátovský (USK Praha/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Marek Doležaj (BC Ternopil/Ukr.), Mário Ihring (Oroszlán Lions/Maď.), Richard Körner (Basket Brno/ČR), Timotej Malovec (Inter Bratislava), Tomáš Pavelka (Easycharger Palencia/Šp.), Jakub Petráš, Róbert Rožánek (obaja BC Geosan Kolín/ČR)

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

 

Program A-skupiny kvalifikácie ME 2023:

štvrtok 25. novembra

18.00 h: SLOVENSKO - Belgicko (Levice)

20.00 h: Srbsko - Lotyšsko (Belehrad)

nedeľa 28. novembra

15.30 h: Belgicko - Srbsko (Mons)

pondelok 29. novembra

18.00 h: Lotyšsko - SLOVENSKO (Riga)

Foto: Fiba.basketball