• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bol to zápas o všetko, ďalej mohol ísť len víťaz. Kosovo všetko podriadilo postupu, aj z tohto dôvodu sa práve v Prištine konala „bublina“. Plány im však prekazili zverenci trénera Žana Tabaka, ktorý zmazali 13-bodové manko a ustáli aj dramatickú koncovkou. Odmenou je postup do druhého kola predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023.

V našom výbere sa stretávajú dve generácie. Na jednej strane, sú to skúsení hráči ako Stanislav Baldovský, Richard Körner a Jaroslav Musil, na strane druhej, mladíci ako Tomáš Pavelka, Mário Ihring alebo Matej Majerčák. Pre obe časti reprezentácie je tento postup mimoriadne cenený, keďže inak by čakal Slovensko dlhší pôst od konfrontácie s basketbalovou Európou.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo postúpiť do ďalšieho kola. Náš tím a generácia dospieva. Po generačnej obmene sme mali mladší tím, ktorý nebol až taký skúsený, vyhratý a zohratý. Našli sme lídra vo Vladovi a dobre mu sekunduje zvyšok tímu,“ myslí si krídelník Richard Körner. Príchod Vladimíra Brodzianskeho do reprezentácie v roku 2019 vyriešil hľadanie lídra tímu trénera Žana Tabaka.

To preukázal doteraz v každom zo zápasov Slovenska v prvom kole predkvalifikácie. Najlepšie si však nechal na koniec, proti Kosovu prišla jeho hviezdna chvíľka. 28 bodov, 18 doskokov, 4 asistencie a 2 bloky, vyniesli „Brodzimu“ užitočnosť 42, čo je najvyššia hodnota nielen celej predkvalifikácie MS 2023, ale ani v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2022 nik nedosiahol na také číslo.

54

„Zodpovednosť tam bola stále, v každom zápase. Myslím si, že sme všetci vedeli, že v zápase s Kosovom pôjde o všetko. Dali sme do toho všetko, nevzdali sme to, keď sme prehrávali a dokázali sme to otočiť a napokon sme vyhrali. Sme veľmi radi. Za osobný výkon som určite rád, ale hlavne išlo o to, aby sme postúpili. To sa nám podarilo, za čo som veľmi spokojný,“ prezradil pivot nášho tímu.

Ako kľúčová sa ukázala koncovka tretej a začiatok štvrtej štvrtiny. V tejto fáze zápasu sa Slováci dostali do vedenia, ktoré až na drobné momenty, nepustili do konca z rúk. V druhej 10-minútovke to pri tom so zverencami trénera Žana Tabaka nevyzeralo dvakrát dobre, namotivovaných a oveľa aktívnejších hráčov Kosova nedokázali ráznejšie zastaviť a ešte necelých päť minút pred koncom prvého polčasu prehrávali o 13 bodov. „Víťazstvo v tomto zápase nám ukázalo, že aj keď nemáme dobrý deň, tak dokážeme nebezpečného súpera pretlačiť bojovnosťou a dobrou tímovou prácou,“ povedal Körner.

3

Postup do ďalšieho predkvalifikácie MS 2023 znamená pre náš tím minimálne ďalšie štyri zápasy. Bez šance určite nebudú, keďže im k tomu nahráva aj systém tejto časti. Z trojčlenných skupín totiž postupujú tímy na prvom a druhom mieste. „Vnímam to super, určite je to krok vpred pre mladý tím. Takéto zápasy sú pre nás veľmi dôležité, v budúcnosti nám to môže výrazne pomôcť. Musíme ďalej na sebe pracovať a zlepšovať sa,“ vyjadril sa Brodziansky, na ktorého nadviazal Körner: „Každá medzinárodná konfrontácia nám pomáha napredovať, rásť a zlepšovať sa. Pre budúcnosť reprezentácie je to veľká vec.“

Foto: Fiba.basketball