• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvýkrát pod taktovkou nového trénera Olega Meleščenka sa stretla reprezentácia Slovenska na štvordňovom sústredení v bratislavskej Eurovia aréne. Cieľom tohto zrazu bolo zoznámenie sa s mladšou generáciou hráčov, spoznanie basketbalistov pôsobiacich v zahraničí a obzretie potenciálnych adeptov na reprezentačný dres do budúcna.

Po dôverne známej palubovke, ktorá je už dlhšiu dobu prechodným domovom reprezentačného tímu mužov, sa zišlo celkovo 21 hráčov. V menoslove možno nájsť viacerých nováčikov, respektíve mená, ktoré sú skôr známe z mládežníckych reprezentácií Slovenská. „Je to výborná možnosť obzrieť si teoreticky všetko to najlepšie, čo máme a mať osobný prehľad. Hráči, napríklad z Česka a Ameriky, tých nevidíme, máme len predstavu. Teraz už vieme, čo môžu a čo môžeme od nich očakávať, kto z nich by sa mohol pripojiť do užšieho kádra reprezentácie,“ vyjadril sa na úvod Meleščenko.

Takýto, na prvý pohľad nie úplne typický zraz, nie je úplnou novinkou, ale je vítaným prvkom pri budovaní reprezentačného tímu do ďalších rokov. Z tohto pohľadu potešila účasť nádejných hráčov patriacich pod kategóriu „U18“. „Je to dobré. Aj keď tu teraz možno nie sú všetci, ktorých by sme chceli, ale tí majú aj svoje veci. Momentálne z tých 21 hráčov, ktorí tu sú, je to to najlepšie, čo teraz máme. Je tu určitá nádej, ale všetko záleží od toho, kde a ako budú pracovať. Ročník 2004 alebo 2005, o ktorých ešte málo rozprávame, tak tam budú aj rozohrávači. Máme pekný materiál na to, aby sme z toho niečo urobili,“ povedal reprezentačný tréner Slovenska.

Drvivá väčšina našich basketbalistov má po klubovej sezóne, v tomto smere potešila Meleščenka účasť potenciálnych reprezentantov do budúcna: „Ja som veľmi spokojný, v podstate tu chýba iba Tomáš Pavelka a Vladimír Brodziansky. Obaja sú v Španielsku. U nich však vieme možnosti. Mňa však viac zaujímalo tí, ktorých sme nevideli na Slovensku a o ktorých nemám prehľad ja. Všetci ostatní hrajú na Slovensku a presne vieme, čo môžu, nad čím máme pracovať a ako máme pokračovať. Niektorí ma veľmi prekvapili. Je tam veľký kus roboty. Sú tu niektorí nádejní hráči, ktorí by v budúcnosti mohli veľmi dobre pomôcť reprezentácii Slovenska.“

DSC 6649

Čo vlastne bolo náplňou štvordňového zrazu? „Viac sme chceli vedieť, ako rozumejú koncepcii a tomu, čo približne budeme hrať. Ako tréneri sme chceli vidieť, čo vedia. Okrem toho sme sa trochu individuálne venovali driblingu a streľbe. Pri tomto sme chceli vedieť, kto je ako na tom. Dobre, je to 5 na 0, iná rýchlosť, ale tam sa dajú už urobiť nejaké základy a vidieť, akým smerom ten človek ide,“ odpovedal nový reprezentačný kouč.

Pre neho to bolo tiež prvé stretnutie so svojim novým realizačným tímom, do ktorého pribudol v pozícii asistenta trénera Maroš Helmecy. „Ja sa cítim veľmi dobre, nevidím žiaden problém. Všetci sú komunikatívni, je to dobré. Je to signál, že musíme makať a skúsiť posunúť Slovensko tam, kde by podľa mňa malo byť,“ vyhlásil Meleščenko.

DSC 6349

Reprezentačný program pokračuje o necelý mesiac, dovtedy však nepôjde basketbal do stratena. „Toto bolo zorganizované perfektne, SBA nám vyšla v ústrety. Tí hráči, ktorí budú chcieť, tak v priebehu tohto obdobia pred začiatkom prípravy pred 'bublinou', tak môžu prísť na tri – štyri dni sem, ubytujeme ich a individuálne budeme s nimi pracovať, fyzicky a technicky. Je to veľmi dobrá možnosť. Chceme ich nechať žiť aj ich život, ale majú chuť do tohto ísť. Uvidíme, čo z toho bude, ale verím tomu, že nám to prinesie úspech,“ zamyslel sa tréner Slovenska.

Už teraz je známe, že jeho zverenci sa v druhom kole predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 stretnú v F-skupine so Švajčiarskom a Severným Macedónskom. O dve postupové miestenky sa pobijú od 13. do 18. augusta. „Už takmer mesiac máme takmer všetky informácie o Švajčiarsku. O Severnom Macedónsku zatiaľ toho moc nevieme, pretože sa tam menil tréner. Bude tam úplne nové družstvo a 'bublina' bude v Skopje. So začiatkom turnajov budeme získavať viacej informácií o našich súperoch. Nenechávame nič na náhodu,“ uzatvoril Meleščenko.

DSC 6097

Účastníci zrazu reprezentácie Slovenska (7. - 10. júna, Eurovia aréna/Bratislava):

hráči: Mário Ihring (OSE Lions/Maď.), Matej Majerčák (BC Prievidza), Róbert Rožánek (BKM Lučenec), Marcel Bátovský (USK Praha/ČR), David Novák (BA Nymburk/ČR), Juraj Páleník (BK Opava), Adam Antoni (Spišskí Rytieri), Matúš Malovec, Timotej Malovec, Richard Körner, Michael Fusek (všetci Inter Bratislava), Šimon Krajčovič, David Abrhám, Martin Bachan, Viktor Juríček, Boris Bojanovský (všetci Patrioti Levice), Matúš Hronský (Wasatch Academy/USA), Jakub Mokráň (Iskra Svit), Jakub Merešš (BK JIP Pardubice/ČR), Jakub Petráš (BC Geosan Kolín), Roman Skvašik (Raiffeisen Mattersburg Rocks/Rak.)

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič - lekár

Foto: Lukáš Droppan