• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Historický okamih pre Slovákov je tu, premiérovo sa v ére samostatnosti zapoja do kvalifikácie na svetový šampionát. Všetko štartuje doma, v levickej športovej hale privítajú už o niekoľko hodín Belgicko. Prečítajte si všetko dôležité z nášho a belgického tábora.

Kvalifikácia MS 2023 - A-skupina:

Slovensko - Belgicko (štvrtok 25. novembra o 18.00 h)

Kde sledovať:

 

Slováci majú za sebou niekoľkodňovú prípravu, po takmer 9 rokoch sa ich dočasným domovským stánkom stali Levice. V hale Patriotov sa žiaľ nebudú môcť spoľahnúť na žiadnu podporu publika, keďže aktuálne epidemiologické opatrenia zakazujú účasť divákov na športových podujatiach. O prvom súperovi v A-skupine kvalifikácie MS 2023 majú však dôkladné informácie.

„O tomto súperovi máme kompletné informácie a tiež sme urobili skauting. Tiež mali krátku dobu, aby sa pripravili a dali dokopy. Nevieme, čo bude nové u nich. Prvé, čo nás napadne, keď na nich pozeráme je, že sú individuálne veľmi silní. Musíme to nejako limitovať. Belgicko hrá v podstate veľmi jednoducho, snažia sa bežať, hrajú protiútoky, 1 na 1, vyhadzujú si loptu. Majú peknú pozicionálnu hru. Je to kvalitný mančaft na dobrej úrovni,“ povedal tréner Slovenska Oleg Meleščenka na adresu Belgicka.

Belgický basketbal je na vzostupe, reprezentačnému tímu sa piatykrát po sebe podarilo prebojovať na majstrovstvá Európy. V kvalifikácii MS 2023 zabojujú o prvú účasť medzi svetovou špičkou. „Máme pred sebou novú kampaň. Verím, že nadviažeme na február. Začíname proti Slovensku, čo je tím, ktorý nemôžeme podceniť. Je to vyrovnané družstvo, majú silných strelcov. Našim problémom bolo, že sme mali len tri dni na to, aby sme sa pripravili,“ vyjadril sa kouč Belgicko Dario Gjergja pre oficiálnu stránku tamojšej federácie.

12

Náš prvý súper v kvalifikácii MS 2023 má niekoľko silných individualít. Veľkou hviezdou v Lige majstrov je aktuálne pivot španielskej Manresy Ismael Bako. Slovenským fanúšikom môže hovoriť niečo aj meno rozohrávača Retina Obasohana, bývalého hráča Nymburku. Veľké skúsenosti má Jean-Marc Mwema, ktorý nastúpi na jubilejný 100. zápas za Belgicko. A zabudnúť netreba ani na mimoriadne skúseného hráča Valencie, Sama Van Rossoma.

„Podľa môjho, ale samozrejme, všetko je subjektívne, sú tam ešte iní, veľmi dobrí hráči. Van Rossom už má najlepšie roky za sebou, ale druhý rozohrávač je veľmi dobrý. Rešpektujeme ich, ale ako vždy hovorím svojmu tímu, tak musíme rešpektovať sami seba. Treba za seba bojovať,“ myslí si Meleščenko.

Pred jeho zverencami je tak po dlhej dobe prvá šanca popasovať sa s európskou špičkou. Pre basketbalistov Slovenska ide v ére samostatnosti o historicky prvú účasť v kvalifikácii majstrovstiev sveta. Zároveň sa po piatich rokoch predstavia v kvalifikácii, naposledy hrali v roku 2016 o priamy postup na majstrovstvá Európy 2017. „Je to česť, ktorú máme a ešte k tomu doma, na Slovensku. Bude to boj a uvidíme, ako dopadne. Veľa som počul o tom, že na nás nik netlačí a môžeme len prekvapiť. Nie, s takýmto prístupom ani nemôžeme nastupovať. Musíme nastúpiť s tým, že je to naša šanca a musíme ukázať maximum. Budem sa v každom zápase biť, prístup musí byť vždy taký, že chceme zvíťaziť. O to nám ide. Mentalita sa musí zmeniť. Ako to bude vyzerať po zápase, respektíve v jeho priebehu, to je vec nás, trénerov,“ dodal reprezentačný tréner Slovenska.

Po novembrových stretnutiach čaká Slovensko vo februári dvojzápas so Srbskom (25. a 28. februára 2022), účinkovanie v A-skupine kvalifikácie ME 2022 zakončia na prelome júna a júla. Najskôr sa predstavia v Belgicku (30. júna 2022) a potom doma s Lotyšskom (3. júla 2022). Zo 4-členných skupín idú traja ďalej do ďalšieho kola kvalifikácie MS 2023. Na nepostupový tím čaká druhé kolo predkvalifikácie ME 2025.

46

Nominácia Slovenska na zápas kvalifikácie MS 2023 proti Belgicku:

hráči: David Abrhám, Martin Bachan, Boris Bojanovský, Šimon Krajčovič (všetci Patrioti Levice), Marcel Bátovský (USK Praha/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Marek Doležaj (BC Ternopil/Ukr.), Mário Ihring (Oroszlán Lions/Maď.), Richard Körner (Basket Brno/ČR), Timotej Malovec (Inter Bratislava), Tomáš Pavelka (Easycharger Palencia/Šp.), Róbert Rožánek (BC Geosan Kolín/ČR)

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár

 

Program A-skupiny kvalifikácie ME 2023:

štvrtok 25. novembra

18.00 h: SLOVENSKO - Belgicko (Levice)

20.00 h: Srbsko - Lotyšsko (Belehrad)

nedeľa 28. novembra

15.30 h: Belgicko - Srbsko (Mons)

pondelok 29. novembra

18.00 h: Lotyšsko - SLOVENSKO (Riga)

Foto: Facebook SBA