• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Dva týždne tréningov vyvrcholili úvodnými dvoma prípravnými stretnutiami pred predkvalifikáciou ME 2021. S trénerom slovenskej reprezentácie Žanom Tabakom sme zhodnotili uplynulé dni, duely s Írskom, ale aj zranenia v rámci družstva.

Slovenský výber začal s približne mesačnou prípravou v bratislavskej Eurovia aréne. Ešte pred samotným štartom však musel realizačný tím počítať ospravedlnenky, z rôznych dôvodov sa k tímu nepripojil Stanislav Baldovský, Martin Bachan, Pavol Lošonský, Boris Bojanovský, Marek Doležaj a Marek Jašš. Do družstva pribudlo duo krídelníkov Adam Antoni a Jaroslav Musil. „Vzhľadom na to, aké problémy so zraneniami máme, tak sme odviedli skutočne dobrú robotu a dobre sme využili čas. Teší ma, ako hráči pracujú a akú snahu vynakladajú,“ prezradil Tabak na úvod.

Tým sa však peripetie so zraneniami neskončili, do dvoch prípravných zápasov s Írskom nemohlo zasiahnuť až trio hráčov, konkrétne Michal Baťka, Mário Ihring a Tomáš Mrviš. „Musíme robiť zmeny na tréningoch, pretože ak máte na tréningu desať hráčov, tak nehráte päť na päť, ale hráte s hráčmi, ktorých máte k dispozícii. Noví hráči, moja otázka je, akí noví hráči? Rád by som zavolal nové tváre do tímu, ale aké sú možnosti momentálne?,“ zamyslel sa tréner Slovenska.

Oba duely s Írskom však boli pre náš výber úspešné. V piatok si po viac-menej bezproblémovom priebehu poradili so súperom 105:66. V sobotu to bol o poznanie ťažší zápas, hlavne v prvom polčase, ale napokon z toho bol tiež jasný triumf 97:65. „Bol to ako akýkoľvek tréning, len s tým rozdielom, že netrénujete proti sebe, ale proti inému súperovi, ktorý nepozná vašu hru. V každom zo zápasov proti Írsku sme sa snažili o niečo zlepšiť,“ zhodnotil Tabak stretnutia s Írskom.

muzi priprava irsko 1

V rámci úvodného bloku prípravy sa naši basketbalisti boli pozrieť aj na neďaleké Tehelné pole, kde boli svedkami úvodného zápasu 1. predkola Ligy majstrov medzi Slovanom Bratislava a čiernohorským Sutjeska Nikšič (1:1). „V rámci tímbuildingu sme zorganizovali dve – tri aktivity. Snažíme sa spolu tráviť čo najviac času, nielen tvrdou prácou, ale tiež byť mimo haly spolu. Bol to zaujímavý zápas. Mrzí ma výsledok, pretože domáci tím po celý čas dominoval a na konci zápasu sa súperovi podarilo vyrovnať. Myslím si, že mali vyhrať. Pre nás to bolo užitočné,“ povedal reprezentačný kouč.

Po dvoch prípravných zápasoch pokračujú Slováci v príprave, už v sobotu 20. a v nedeľu 21. júla ich o 18.00 h v bratislavskej Eurovia aréne otestuje reprezentácia Kosova. „Naším cieľom bude zlepšiť sa, na každom tréningu, v každom zápase. V príprave sa príliš nesústredím na našich súperov, koncentrujem sa na moje družstvo. Keď prídu na rad dôležité stretnutia, tak vtedy začneme študovať našich súperov. Viacerých hráčov Kosova poznám, pretože hrajú v bývalej Juhoslávii. Reprezentačný tréner Damir Mulaomerovič je mojím dobrým priateľom, ale neštudoval som jeho družstvo,“ dodal Tabak na záver o cieľoch na najbližšie dni.

Foto: Lukáš Droppan