• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zorganizovať medzinárodné podujatie v týchto časoch na Slovensku, vzhľadom na súčasné opatrenia a reštrikcie, je mimoriadne náročné. Medzi „vyvolených“ sa dostala Slovenská basketbalová asociácia (SBA), ktorá vďaka schválenej výnimke v týchto dňoch hostí v bratislavskej „bubline“ kvarteto krajín. Tie bojujú v B-skupine predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023.

Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) už dávnejšie rozhodla, že novembrové a februárové asociačné termíny sa pre ženské a mužské reprezentácie uskutočnia v tzv. „bublinách“. Prísne podmienky, jasné pravidlá, to je len náčrt toho, s čím sa museli organizátori vysporiadať. SBA sa rozhodla privítať v týchto dňoch výpravy Islandu, Kosova, Luxemburska a slovenských basketbalistov.

„Dôvody na zorganizovanie sú čisto športové. V čase, keď sme sa uchádzali o túto 'bublinu', tak bolo na Slovensku ešte umožnené, aby do haly prišlo 500 ľudí. Aj keď diváci napokon prísť nemôžu, myslíme si, že naši hráči majú najväčšiu šancu uspieť v domácom prostredí,“ povedal generálny sekretár SBA Andrej Kuffa.

Potvrdenie zo strany FIBA bol len začiatkom pre organizátorov, hlavné a rozhodujúce slovo majú v tomto smere miestne autority. Tie napokon umožnili organizovať „bublinu“ a štyri zápasy predkvalifikácie MS 2023 v bratislavskej Eurovia aréne. „Veľmi ďakujeme všetkým kompetentným, ktorí nám pomohli. Zavážilo najmä to, že štátny tajomník pre šport Ivan Husár, vyjadril v októbri listom podporu tomuto podujatiu. To požadovala aj FIBA. Na základe toho a iných vecí, nám potom toto podujatie schválili. Potom sme sa pustili do plánovania. Situácia s koronavírusom sa stále zhoršovala, aj preto to bolo veľmi hektické, ale nakoniec sa to podarilo zorganizovať,“ uviedol Kuffa.

repre leto 2

SBA išla do tohto projektu aj s vedomím, že zo strany FIBA nepríde žiadna finančná podpora. Ako generálny sekretár priznal, podmienky boli jasne stanovené: „Podporu na organizáciu podujatia sme z FIBA nedostali, ale išli sme do toho s tým, že situácia je takáto. Mali sme nejaký mediálny priestor pre partnerov a všetky podmienky boli dopredu jasné. Vedeli sme, aká je situácia. Všetko, čo má znášať organizátor, tak platí SBA zo svojho rozpočtu.“

Samotný manuál na „bublinu“ nie je verejne dostupný, no myslí sa v ňom na každú situáciu a aspekt, s ktorým sa môžu reprezentácie, respektíve organizátori stretnúť. „Manuál má 56 strán, myslí sa tam na každý detail. Komunikácia so zástupcami FIBA je veľmi dobrá. Všetky otázky, ktoré sme mali, sme dostali zodpovedané. Reprezentanti nemôžu vyjsť z hotela. V podstate sú v režime hotel-tréning-hotel. Ak by niekto tieto pravidlá porušil, musel by okamžite opustiť 'bublinu', dokonca na vlastné náklady. Je to veľmi prísne,“ ozrejmil Kuffa detaily.

 BAU3195

Organizátori mohli už zbierať skúsenosti od ženskej reprezentácie, ktorá si pred niekoľkými dňami prešla „bublinou“ v Amsterdame. „Manažér mužskej reprezentácie Miroslav Páleník komunikoval s manažérom ženského výberu Tomášom Horkým. Máme za sebou štyri konferenčné rozhovory s FIBA. Myslím, že sme pripravení dobre, ale v dnešnej dobe nás vždy môže niečo prekvapiť,“ ozrejmil generálny sekretár SBA.

V novembri organizuje SBA „bublinu“ pre mužskú reprezentáciu, vo februári by sa rovnakej úlohy mohla zhostiť aj pri ženách. Tie čaká vyvrcholenie kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy. „Máme záujem o usporiadanie, v termíne sme poslali prihlášku a rozhodnutie padne 4. decembra. Zavážiť by mohlo aj to, že by sme mali odohrať minimálne jedno stretnutie doma. Myslím, že máme veľkú šancu na pridelenie,“ uzatvoril Kuffa.

Foto: Fiba.basketball, Lukáš Droppan, TASR/Martin Baumann